Kék cinege (Cyanistes caeruleus) hangja

kek - cinege - (Cyanistes Caeruleus)- hangja

Kék cinege (Cyanistes caeruleus) hangja és jellemzői

A kék cinege (Cyanistes caeruleus) hangja rendkívül változatosak és karakteresek.

Csattanó ének: A kék cinege énekének egyik legismertebb eleme a csattanó, cserregő hang, amit olykor „tse-tse-tse” vagy „tsee-tsee-tsee” hangzásra lehet hasonlítani. Ez az énekhang jellemzően gyors és ismétlődő, és az egyik legjellegzetesebb hangja a fajnak.

Füttyentés: A kék cinege képes kifejleszteni tiszta és tüskés füttyentéseket, amelyek hasonlíthatnak egy magas sípszóra. Ezek a hangok általában párzási időszakban hallhatók, amikor a hímek megpróbálják megtalálni a potenciális partnerüket.

Trillázás: A kék cinege énekében előfordulnak rövid, gyors és vibráló trillák is, amelyek az éneklés során változatos módon használhatók. Ezek a trillázások a faj kifejezőkészségét és az ének egyediségét erősítik.

Pihenőhangok: A kék cinege éneke nem csak párzási időszakban hallható. Az év más szakában is előfordulnak rövidebb pihenőhangok, amelyek hasonlóak a csattanó énekhez, de kevésbé hangsúlyosak.

Hívó hangok: Amikor a kék cinege társát hívja vagy kommunikál a fészkében lévő fiókákkal, használ különböző hívó hangokat. Ezek a hangok általában puhábbak és rövidebbek, mint az éneklés során hallható hangok.

Variabilitás: Fontos megjegyezni, hogy a kék cinege énekhangjai egyediek lehetnek. Egyes példányok hajlamosak saját egyedi variációkat és ritmusokat kialakítani az énekükben, amelyeket más madarak ismernek fel.

A kék cinege  hangja és annak változatossága lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan kommunikáljanak egymással, kijelöljék territóriumukat és megtalálják potenciális partnerüket. Ez a hangzás az életük szerves része, és a fajszaporodás, társas kapcsolatok és területhasználat szempontjából is kiemelkedően fontos.

kek - cinege - (Cyanistes Caeruleus)- hangjaMadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Grzegorz Lorek