Böjti réce (Anas querquedula) hangja

bojti-rece-anas-querquedula-hangja

A böjti réce (Anas querquedula) hangja és jellemzői

A böjti réce (Anas querquedula) hangja igencsak gazdagítja a tavak és mocsarak élénk hangulatát. Hangadása sokrétű és összetett, fontos szerepet játszva a kommunikációban, a párosításban, a fiókanevelésben és a területvédelemben.

A hím hívogató hangja:

A hím böjti réce mély, tompa „krog-krog-krog” hangja messzire hallatszik, akár 100 méter távolságra is. Ezt a hangot gyakran hasonlítják fűrészeléshez vagy pohárkockázáshoz. A párosítás során a hím ezzel a hanggal jelöli ki területét és csábítja el a tojókat. A nászidőszak csúcspontján a hívogató hang dallamosabbá válik, lenyűgözve a nőstényeket.

A tojó:

A tojó böjti réce hangja lágyabb és finomabb „kvak-kvak” hangzású, mint a hímé. A tojók a hímmel való kapcsolattartásra, a fiókák hívogatására és veszély esetén riasztásra használják hangjukat. A hápogás hangszíne és intenzitása a helyzettől függően változhat.

A fiókák csicsergése:

A böjti réce fiókák édes és sivalkodó hangja gyakran hasonlít síráshoz vagy nyüszítéshez. Ezzel a hanggal jelzik a szülőknek, hogy éhesek, fáznak, vagy veszélyt éreznek. A fiókák csicsergése fokozatosan elhalkul, ahogy növekednek és önállóbbá válnak.

A hangok további jellemzői:

A böjti récék hangja rövid és ismétlődő, ritmikus mintázatot követ. A hangkeltéshez a légcsövükben lévő egyedülálló membránt használják. A hím böjti récénknek egy nagyobb rezonátorüregük is van a csőrükben, ami mélyebb hangot kölcsönöz nekik. A hangok idővel változhatnak a helyi nyelvjárás és a környezeti tényezők hatására.

A hangok szerepe:

A böjti réce (Anas querquedula) hangja létfontosságúak a fajok közötti kommunikációhoz. Segítenek a madaraknak azonosítani fajtársaikat, felismerni a ragadozókat, és megtalálni a táplálékot. A hím hívogató hangja a territórium védelmet és a párosítást is szolgálja. A tojók hangja a fiókák gondozásában és a ragadozóktól való védelemben játszik szerepet. A fiókák csicsergése segít nekik a szülőkkel való kapcsolattartásban. A böjti réce hangjai a tavak és mocsarak élénk hangulatához is hozzájárulnak, és élvezetes élményt nyújtanak a madármegfigyelőknek.

A böjti réce hangjainak megismerése lenyűgöző betekintést nyújt ezekbe a csodálatos madarakba és a vízparti ökoszisztémába, amelyben élnek. A hangok változatossága és összetettsége rávilágít a madárvilág sokszínűségére, és arra ösztönöz bennünket, hogy értékeljük és védjük ezeket a csodálatos teremtményeket.

bojti-rece-anas-querquedula-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Stein Ø. Nilsen