Böjti réce (Anas querquedula) jellemzői és életmódja

bojti-rece-anas-querquedula

A böjti réce (Anas querquedula) rövid bemutatása

A böjti réce (Anas querquedula) a kacsafélék (Anatidae) családjába és a récék közé tartozik. Ez a kis méretű récefaj Eurázsiában, Afrikában és Dél-Ázsiában honos, és a mérsékelt égövön kívül is látható, a téli időszakban eljut a trópusi és szubtrópusi területekre is.

A böjti réce hímjének tavaszi tollazata különösen színpompás és könnyen felismerhetővé teszi. Feje és nyaka kékesszürke, hátán zöldes-fekete tollazat látható, míg oldala és hasa vörösbarna. A tojók és az immádok tollazata sokkal egyszerűbb, általában bézs színezésű.

Ezek a récék vízpartok mentén és nedves réteken élnek, ahol különféle növényeket és kis állatokat fogyasztanak, beleértve a rovarokat, kis kagylókat és rákokat is. Többnyire csoportokban láthatók, különösen a vonulási időszakokban, amikor nagy távolságokat tesznek meg a fészkelő területeik és a telelőhelyek között.

A böjti réce (Anas querquedula) az egyik olyan faj, amely költöző madárként jelentős távolságokat tesz meg évente. A fészkelő helyek Európában, Ázsiában és Afrikában találhatók, de a téli időszakban eljutnak Dél-Afrikába és más távoli területekre is. Ennek a fajnak a populációja sok helyen csökkenésnek indult az élőhelyvesztés és az emberi tevékenységek miatt, ezért számos országban fokozott figyelmet fordítanak védelmükre és megőrzésükre.

bojti-rece-anas-querquedula

Elterjedése és élőhelye

A böjti réce (Anas querquedula) Eurázsia mérsékelt övi területein fészkel, Európától egészen Ázsiáig megtalálható. Magyarországon is rendszeres költőfaj, a Kárpát-medencében széles körben elterjedt. Kedveli a sekély, növényzetben gazdag tavakat, mocsarakat, árkokat, szikes tavakat, de akár rizsföldeken is megfigyelhető.

Európai elterjedése:

A böjti réce Európa nagy részén előfordul, Izlandtól és az Ibériai-félszigettől egészen Oroszország keleti részéig. A Brit-szigeteken, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Magyarországon is gyakori fészkelőfaj.

Ázsiai elterjedése:

Ázsiában a böjti réce keleti irányban egészen Mongóliáig és Kínáig megtalálható. Törökországban, Iránban, Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában, Nepálban, Bhutánban, Kínában, Mongóliában és Oroszország ázsiai területein is fészkel.

Magyarországi elterjedése:

Magyarországon a böjti réce a Kárpát-medencében széles körben elterjedt, de a Duna-Tisza árterületein és a Hanságban a leggyakoribb. Kedveli a sekély tavakat, mocsarakat, árkokat, szikes tavakat, de akár rizsföldeken is megfigyelhető. A fészkelőhelyek mellett a vonulási időszakban is nagy számban fordul elő hazánkban.

Élőhelyének jellemzői:

 • Sekély vízmélység: A böjti réce a sekély vizeket kedveli, ahol könnyen tud táplálkozni és úszkálni.
 • Bőséges növényzet: A fészkeléshez és a táplálkozáshoz is fontos a vízi és vízparti növényzet.
 • Nyugodt környezet: A böjti réce a zavartalan, nyugodt környezetet kedveli.
 • Vonulóhelyek: A böjti réce vonuló faj, ezért fontosak a megfelelő vonulóhelyek is, ahol pihenni és táplálkozni tud.

A böjti réce (Anas querquedula) élőhelyének elvesztése, a vízminőség romlása, a vadászat és a klímaváltozás egyaránt veszélyeztetik a faj fennmaradását.

bojti-rece-anas-querquedula

Megjelenése és jellemzői

A böjti réce (Anas querquedula) egy kis termetű, tarka vízimadár, mely Eurázsia mérsékelt övi területein fészkel, hazánkban is rendszeres költőfaj. Tavaszi érkezése igazi színpompát varázsol a vizekre, élénk színeivel és jellegzetes hangjával hamar felismerhető.

A hím nászruhás tollazata tarka és feltűnő, igazi ékessége a fajnak. Feje tetején fekete foltok, oldalán fehér foltok díszítik. Szeme fölött jellegzetes fehér szemöldöksáv húzódik. Hasa és mellkasa barna árnyalatú. A tojó tollazata kevésbé színes, barnás árnyalatú, fekete foltokkal tarkítva.

A böjti réce kis termetű faj, testhossza 37-41 cm, szárnyfesztávolsága 60-65 cm, súlya 250-450 gramm. Csőre lapos és széles, sötétzöld színű, szélén apró fogazattal. Lába rövidszárú, narancssárga, úszóhártyákkal. Gyorsan repülő, jól úszó és bukó faj, szívesen társul más vízimadarakkal.

A böjti réce (Anas querquedula) élénk színeivel és tavaszi megjelenésével igazi ékessége vizeinknek. Fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Védelme kiemelten fontos a természetmegőrzés szempontjából.

bojti-rece-anas-querquedula

Rendszertani besorolása

A böjti réce (Anas querquedula) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, a récefélék (Anatidae) családjába és az úszórécék (Anatini) alcsaládjába tartozó vízimadárfaj.

A rendszertani besorolás a tudósok által használt hierarchikus rendszer, amely a fajok rokonsági kapcsolatait tükrözi. A böjti réce besorolása a következő:

 • Ország: Állatvilág (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Alcsalád: Úszórécék (Anatini)
 • Nemzetség: Anas
 • Faj: Böjti réce (Anas querquedula)

A böjti réce legközelebbi rokonai az úszórécék alcsaládjába tartozó más vízimadarak, mint például a csörgő réce (Anas crecca) és a tőkés réce (Anas platyrhynchos). Ezek a fajok mind hasonló morfológiai és viselkedési jellemzőkkel rendelkeznek, és gyakran együtt is előfordulnak.

A böjti réce tudományos neve, Anas querquedula, két latin szóból áll össze:

 • Anas: A récefélék nemzetségének neve
 • Querquedula: A fajnév, amely a réce tarka tollazatára utal

A tudományos név egyértelműen azonosítja a fajt a többi élőlénytől, és fontos szerepet játszik a tudományos kutatásokban és a fajok közötti kapcsolatok megértésében.

Összefoglalva:

A böjti réce (Anas querquedula) a lúdalakúak rendjébe, a récefélék családjába és az úszórécék alcsaládjába tartozó vízimadárfaj. Legközelebbi rokonai az úszórécék alcsaládjába tartozó más vízimadarak. A tudományos neve, Anas querquedula, két latin szóból áll össze, és egyértelműen azonosítja a fajt a többi élőlénytől.

bojti-rece-anas-querquedula

A böjti réce (Anas querquedula) életmódja

A böjti réce (Anas querquedula) nemcsak látványos tollazatáról, hanem érdekes életmódjáról is ismert. Nézzük meg közelebbről, hogyan tölti napjait ez a tarka vízimadár!

Táplálkozás:

A böjti réce mindenevő, de főleg víziállatokkal és növényekkel táplálkozik. Kedvencei a különböző:

 • Vízi rovarok: szitakötőlárvák, bogarak, vízicsigák
 • Apró rákok: például legyezőrákok
 • Vízi növények: magvak, hajtások

Táplálkozás közben úszkálva keresgél a víz felszínén, de könnyedén le is bukhat a zsákmány után. A csőre szélén található apró fogazat segíti a növényi részek elfogyasztásában.

Életmód a vízen:

A böjti réce igazi vízi madár, napjainak nagy részét a vízen tölti. Kitűnően úszik, gyorsan repül, és ügyesen bukik a víz alá. Szívesen társul más vízimadarakkal, például tőkésréce társaságokban is megfigyelhető.

Nász és szaporodás:

Tavasszal a hímek násztáncot mutatnak be a tojóknak, hogy felkeltsék a figyelmüket. A násztánc során a hím büszkén feszíti tarka tollazatát, és különféle hangokat hallat.

A pár kialakulása után a tojó a fészket sűrű növényzetbe, általában a talajra építi. A fészekalj 6-13 tojásból áll, melyen a tojó kotlik körülbelül 23 napig. A fiókák fészekhagyók, tehát kikelés után rögtön elhagyják a fészket, és az anyjuk után úszkálnak. Körülbelül 5 hetes korukban már röpképessé válnak.

Vonulás:

A böjti réce vonuló faj. Szeptember-októberben indul Afrikába telelni, a Szubszaharai-övezet trópusi és szubtrópusi területeire. Március-áprilisban tér vissza Magyarországra, hogy itt töltse a költési időszakot. A vonulási útvonalakon a Boszporuszt, a Dardanellákat és a Gibraltári-szorost használják.

Érdekességek:

 • A böjti réce gyorsan repülő faj, akár 70 km/h sebességet is elérhet.
 • A hím nászdalai dallamosak és jellegzetesek, hasonlítanak a csengő hangjához.
 • A fiókák nagyon precocisek, azaz fejlett érzékszervekkel és mozgáskészséggel bújnak ki a tojásból.

A böjti réce (Anas querquedula) mozgalmas életet él a vízen. Táplálkozásától a szaporodásán át a vonulásig minden tevékenysége a vízi környezethez igazodik. Tarka tollazata, változatos hangjai és érdekes viselkedése igazi figyelemfelkeltő madárrá teszi.

bojti-rece-anas-querquedula

Fészkelése és szaporodása

A böjti réce (Anas querquedula) tavaszi érkezése igazi színpompát varázsol a vizekre, élénk színeivel és jellegzetes hangjával hamar felismerhető. De vajon hogyan zajlik ezeknek a gyönyörű madaraknak a fészkelése és szaporodása? Ismerjük meg a böjti réce násztáncától a fiókák kikeléséig tartó izgalmas folyamatot!

A násztánc és a párválasztás:

A böjti réce nászéneke tavasszal hangzik fel a vizek felett. A hím násztáncot is bemutat a tojónak, büszkén feszíti tarka tollazatát, fejét bólogatja, és jellegzetes hangokat hallat. A tojó a hím udvarlásától függően választja ki partnerét.

A fészeképítés:

A pár kialakulása után a tojó a fészket sűrű növényzetbe, általában a talajra építi. Ehhez vízi növényeket, fűszálakat és tollat használ. A fészek mérete körülbelül 20 cm átmérőjű és 10 cm magas.

A tojók és a kotlás:

A tojó 6-13 tojást rak le a fészekbe, melyek krémszínűek, barna foltokkal tarkítottak. A kotlási idő 23 nap. A kotlás ideje alatt a tojó gondosan melengeti a tojásokat, hogy azokból fiókák keljenek ki.

A fiókák kikelése és gondozása:

Körülbelül 23 nap elteltével a fiókák kikelnek a tojásokból. A fiókák precocisek, azaz fejlett érzékszervekkel és mozgáskészséggel bújnak ki a tojásból. Rögtön elhagyják a fészket, és az anyjuk után úszkálnak. A tojó gondoskodik a fiókák táplálásáról és védelméről. A kicsik rovarokkal, vízi csigákkal és apró rákokkal táplálkoznak.

A fiókák felnevelkedése:

A fiókák körülbelül 5 hetes korukban válnak röpképessé. Ekkorra már önállóan is képesek táplálkozni és elmenekülni a ragadozók elől. A fiókák ivaréretté válásukig, azaz körülbelül egyéves korukig az anyjukkal maradnak.

Veszélyeztető tényezők:

A böjti réce fészkelését és szaporodását számos tényező veszélyeztetheti, mint például:

 • Élőhelyvesztés: A vizes élőhelyek pusztulása csökkenti a fészkelőhelyek számát.
 • Vízminőség romlása: A szennyezett vízben kevesebb táplálék áll rendelkezésre a fiókák számára.
 • Rgadozók: A rókák, nyusztok, varjak zsákmányul ejthetik a fiókákat.
 • Vadászat: Bizonyos területeken a böjti récét vadásszák.

A böjti réce (Anas querquedula) fészkelése és szaporodása egy összetett és izgalmas folyamat, melynek során a madarak számos kihívással kell szembenézniük. A faj fennmaradása érdekében fontos a védelmi intézkedések meghozatala és az élőhelyeinek megőrzése.

bojti-rece-anas-querquedula

A böjti réce (Anas querquedula) védettsége

A böjti réce (Anas querquedula) Magyarországon fokozottan védett státusszal rendelkezik. Ez a természetvédelmi oltalom a legszigorúbb kategória a hazai védettségi rendszerben, kiemelve a faj jelentőségét és a fennmaradását fenyegető veszélyeket.

Miért védett a böjti réce?

Számos oka van annak, hogy a böjti réce fokozott védelmet élvez Magyarországon:

Populációcsökkenés: Bár a böjti réce nemzetközi szinten nem fenyegetett faj, hazánkban az elmúlt évtizedekben csökkent a populáció mérete.

Élőhelyvesztés: A vizes élőhelyek (tavak, mocsarak) eltűnése szűkíti a böjti réce számára elérhető fészkelő- és táplálkozóhelyeket.

Vízminőség romlása: A szennyezett vizekben kevesebb táplálék áll rendelkezésre, és a vízminőség romlása a fiókák fejlődésére is negatív hatást gyakorol.

Vadászat: Bár a böjti réce vadászható faj volt Magyarországon, a csökkenő állomány miatt mára szigorú korlátozások vannak érvényben.

A védettség biztosítása:

A böjti réce védettségét több jogszabály és intézkedés biztosítja:

Természetvédelmi törvény: A magyarországi természetvédelem alapvető jogszabálya, amely a fokozottan védett fajokra vonatkozó szigorú védelmi intézkedéseket határozza meg.

Natura 2000 hálózat: A böjti réce a Natura 2000 hálózat kiemelt madárfajtája. Ez a hálózat olyan Natura 2000 területeket foglal magába, amelyek kijelölt védett élőhelyeket és fajokat őriznek.

Vadászati korlátozások: A böjti réce vadászatára szigorú tilalom vagy korlátozott vadászat van érvényben hazánkban.

Élőhelyvédelmi intézkedések: A vizes élőhelyek helyreállítása és fenntartása kulcsfontosságú a böjti réce számára megfelelő élőhely biztosításában.

Mit tehetünk a böjti réce védelméért?

 • Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket, amelyek a vizes élőhelyek megőrzésén dolgoznak.
 • Kerüljük a szennyezőanyagok vízbe juttatását.
 • Legyünk tudatosak a vízgazdálkodással kapcsolatban.
 • Válasszunk olyan ökoturisztikai lehetőségeket, amelyek a természetvédelemmel összhangban működnek.

A böjti réce (Anas querquedula) fokozottan védett faj Magyarországon. Ez a védettség elengedhetetlen a faj fennmaradása szempontjából. A természetvédelmi intézkedések mellett az egyéni tudatos magatartás is fontos szerepet játszik a böjti réce és más védett állatfajok megóvásában.

bojti-rece-anas-querquedula

Magyarországi előfordulása

A böjti réce (Anas querquedula) hazánkban rendszeres fészkelő fajnak számít, bár populációja az elmúlt évtizedekben sajnos csökkent. A tavaszi vonulás során érkeznek, és őszig gyönyörködhetünk élénk színeikben és jellegzetes hangjukban.

Élőhely:

A böjti réce előnyben részesíti a sekély vizű tavakat, mocsarakat, lápokat és árterületeket, ahol bőségesen talál táplálékot és fészkelőhelyet. Szívesen tartózkodik nádasok, sásosok és vízi növényekkel benőtt területeken is.

Elterjedés:

A böjti réce egész Magyarországon előfordul, de leginkább a Dunántúlon, a Duna-Tisza-Közén és a Tisza mentén találkozhatunk vele. Kedveli a síkvidéki területeket, de a hegyvidéken is megfigyelhető.

Közönség:

A böjti réce nem félénk madár, gyakran megfigyelhető közelről is. Szívesen társul más vízimadarakkal, mint például a tőkés réce társaságokban is megfigyelhető.

Fontos szerep:

A böjti réce fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Táplálkozása során rovarokat, vízi csigákat, apró rákokat és vízi növényeket fogyaszt, így segít szabályozni a vízben élő populációkat.

Hol figyelhetjük meg?

A böjti réce (Anas querquedula) számos magyarországi tavon és mocsárban megfigyelhetjük. Néhány népszerű hely:

 • Hortobágyi Nemzeti Park
 • Fertő-Hanság Nemzeti Park
 • Kiskörei-víztározó
 • Balaton
 • Velencei-tó

Ha szerencsénk van, akár a kertünkben is találkozhatunk böjti récével, ha van tó vagy patak a közelben.

Összefoglalva:

A böjti réce (Anas querquedula) Magyarország egyik legszínesebb és legszebb vízimadara. Fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. A faj fennmaradása érdekében fontos a védelme és a tudatos szemléletmód.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay