A széncinege (Parus major) hangja

A széncinege (Parus major) hangja

A széncinege (Parus major) hangja és jellemzői

A széncinege (Parus major) hangja: A cinege egy kis madárfaj, amely elterjedt Európában és Ázsiában. A hangjának jellemzői a következők:

Csengő hang: A széncinege éles és tiszta csengőhangot ad ki, amelyet gyakran „szinkronizált” csipogásnak neveznek. Ez a hangjelzés azonosítható és felismerhető, és a madarak egymással kommunikálnak vele.

Dallamosság: A széncinege énekét egyfajta dallamosság jellemzi. Különböző rövid és hosszabb hangokat kombinál, és ezekből alakít ki egyedi énekszólamokat.Variációk: A széncinege éneke változatos lehet, és egyes területeken vagy madárcsoportokban egyedi énekhagyományok alakulhatnak ki.

Hívóhang: A széncinege hangos hívóhangokat használ, amelyekkel felszólítja társait vagy jelezheti a veszélyt.

Társas ének: A széncinegék gyakran csoportokban élnek, és társas éneklésük segíti az egymás közti kommunikációt és a területük védelmét.

A széncinege éneke azonosító jellegű, így könnyen felismerhető és megkülönböztethető más madárfajoktól. Az éneklés segít a párzási időszakban, a territórium védelemben és a társas kapcsolatok kialakításában is.

Hangutánzás képességei

A széncinege rendkívül tehetséges hangutánzó, és számos más madárhangot képes utánozni.Hangutánzásuk nem csupán más madarak énekére korlátozódik; képesek reprodukálni környezeti zajokat, például motorhangokat, csengettyűk csilingelését vagy ajtók záródását.A fiatal széncinegék gyakran tanulják meg az utánzást felnőtt társaiktól és szüleiktől.

 

A széncinege (Parus major) hangja
A széncinege (Parus major) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Alain Malengreau