A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja

A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja

A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja és jellemzői

A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja: Ismertebb nevén fecske egy közönséges madárfaj, amelynek sok alfaja létezik, és elterjedt az egész világon. Hangjával kifejezi különböző üzeneteket társai és más fecskefajok felé, valamint a territórium védelmére és párzási viselkedésre használja.

A fecske hangjai jellemzően rövid, csipogó, cincogó és kattogó hangokból állnak. Néhány jellegzetes hangjuk:

Csiripelés: A fecske csiripelő hangjai gyakran hallhatóak, amikor a madarak csoportban repülnek vagy ülnek egy vezetővezérnél. Ezek a csiripelő hangok részben a kommunikációhoz szükségesek, hogy a csapat együtt tudjon maradni és együtt mozogjon.Kattogás: Amikor a fecske megérinti a fészkét, vagy amikor a fiókák éhesek és etetést kérnek, jellegzetes kattogó hangokat hallatnak.

Repülés közbeni hangok: Amikor a fecske repül, szárnyaik repülés közbeni suttogó hangokat hoznak létre. Ezek a hangok a repülés során keletkeznek a levegő mozgásától és a szárnyak alakjától.

Párzási hangok: A fecske párzási időszakban különleges hangokat produkálhat, hogy vonzza a társát vagy értesítse más fecskefajokat a jelenlétéről.

Fontos megjegyezni, hogy a fecske hangjai meglehetősen változatosak és eltérőek lehetnek az egyes alfajok és egyedek között. Emellett az adott térség hangulati és időjárási feltételei is befolyásolhatják a hangok mértékét és jellemzőit. A fecske hangjai sokak számára ismerősek és kellemesek lehetnek, hiszen szinte mindenütt megtalálhatóak, és tavasztól őszig élvezhetjük a társaságukat és hangjukat.

A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja
A füsti fecske (Hirundo rustica) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Dominique Guillerme