Szürke gém (Ardea cinerea) jellemzői és életmódja

szürke - gem - ardea - cinerea

A szürke gém (Ardea cinerea) rövid bemutatása

A szürke gém (Ardea cinerea) egy közismert és elterjedt madárfaj, amely a gémfélék családjába tartozik. A szürke gém elnevezése a tollazatának színére utal, amely általában szürkés árnyalatú, de fehér is lehet. A felnőtt példányok jellemzően hosszú nyakkal és lábakkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy sekély vízben vadásszanak.

Ezek a madarak általában vízpartokon, mocsarakban és lápokban találhatók, ahol könnyedén hozzáférhetnek táplálékukhoz, mely főleg kis halakból, rákokból, békákból, kígyókból és más kis emlősökből áll. Vadászati technikájuk közé tartozik a lassú és óvatos léptekkel való közlekedés, majd a hirtelen csőrmerülés a vízbe, hogy elkapják zsákmányukat.

A szürke gém sok területen megtalálható, Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália nagy részén is él. Az éghajlat változása és az élőhelyek pusztulása azonban fenyegetéseket jelentenek számukra, különösen a vízparti területek fejlesztése és az emberi tevékenységek, mint a szennyezés és a vadászat.

Ezek a madarak gyakran láthatók városok közelében is, ahol szabadtéri tavak és folyók kínálnak nekik táplálékot. Népszerűek a természetfotósok és madarászok körében is, akik gyakran megfigyelik és fotózzák őket. A szürke gém fontos szerepet játszik a helyi ökoszisztémákban, és jelzi ezeknek a területeknek az egészségét és stabilitását.

szürke - gem - ardea - cinerea

A szürke gém (Ardea cinerea) elterjedése és élőhelye

A szürke gém (Ardea cinerea) széles körben elterjedt madárfaj, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is megtalálható. Az éghajlati változások és az emberi tevékenységek hatására azonban néhány területen csökkenhet a populációja.

Európában a szürke gém nagyon elterjedt, és szinte mindenütt megtalálható, ahol megfelelő élőhelyek vannak számára. Általában lápok, mocsarak, folyópartok, tavak és tengerpartok közelében él. Emellett városokban is gyakran látható, ahol városi tavak és patakok biztosítanak neki táplálékot és fészkelési helyeket.

Ázsia területén szintén széles körben elterjedt, ahol különböző típusú vizes élőhelyeken található meg, beleértve a rizsföldeket, mocsarakat, folyókat és tavakat is.

Afrikában a szürke gém szintén gyakori és sokszorosan elterjedt, különösen azokon a területeken, ahol gazdag vízparti élet van, például a nagyobb folyók mentén és a tengerparti területeken.

Ausztráliában a szürke gém szintén megtalálható, bár kisebb populációkkal rendelkezik, és inkább a partvidékek közelében és a vízpartok mentén fordul elő.

A szürke gém (Ardea cinerea) számos vizes élőhelyen található meg szerte a világon, és alkalmazkodóképessége lehetővé teszi számára, hogy változatos környezetekben éljen. Azonban az élőhelyek pusztulása és az emberi zavarások továbbra is fenyegetést jelentenek számára.

szürke - gem - ardea - cinerea

Megjelenése és jellemzői

A szürke gém (Ardea cinerea) megjelenése és jellemzői az alábbiak szerint összefoglalhatók:

Méret és alak: A szürke gém egy közepes méretű gémfaj, általában 90-100 centiméter hosszú, melynek szárnyfesztávolsága elérheti az 175 centimétert. Hosszú nyakával és lábaival, valamint kúpos csőrével kiemelkedik.

Tollazat: A szürke gém felnőtt példányainak tollazata általában szürkés vagy szürke-kék színű, de fehér is lehet. Fiatalabb példányoknál a tollazatuk általában szürkésebb és foltosabb.

Nyak és lábak: A gémekre jellemzően hosszú nyak és lábak jellemzik a szürke gémeket is. Ezek segítik őket a sekély vízben történő halászatban és a zsákmány megragadásában.

Életmód és viselkedés: A szürke gémek általában csendes és óvatos madarak, amelyek lassan és figyelmesen közelednek a zsákmányukhoz. Vadászati technikájuk közé tartozik a vízparton vagy víz felett történő lebegés és hirtelen csőrmerülés a zsákmányért.

Hang: A szürke gémek hívó hangja általában mély és bársonyos, gyakran hallhatóak vadászat közben vagy fészkelési időszakban.

Összességében a szürke gémek jellegzetes megjelenésű madarak, amelyek a vizes élőhelyek közelében találhatók meg, és életmódjukat, viselkedésüket és táplálkozási szokásaikat a vízpartokhoz való alkalmazkodásuk határozza meg.

szürke - gem - ardea - cinerea

Rendszertani besorolása

A szürke gém a madarak (Aves) osztályába, a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába és a gémformák (Ardeinae) alcsaládjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
 • Család: Gémfélék (Ardeidae)
 • Alcsalád: Gémformák (Ardeinae)
 • Nem: Gém (Ardea)
 • Faj: Szürke gém (Ardea cinerea)

A szürke gém az Ardea nem típusfaja, azaz ez a faj a nemzetség leginkább jellemző faja. A szürke gémnek 11 alfaja van, amelyek a következők:

 • Ardea cinerea cinerea (Linnaeus, 1758)
 • Ardea cinerea firasa (Smith, 1843)
 • Ardea cinerea jouyi (Clark, 1907)
 • Ardea cinerea melanorhyncha (Wagler, 1827)
 • Ardea cinerea monicae (Jouanin, 1950)
 • Ardea cinerea neglectus (A. H. Miller, 1924)
 • Ardea cinerea occidentalis (Audubon, 1835)
 • Ardea cinerea phaeopyga (Lesson, 1831)
 • Ardea cinerea sanctijohannis (Bangs, 1913)
 • Ardea cinerea stanleyi (J. E. Gray, 1831)

A szürke gém (Ardea cinerea) a gémfélék családjának egyik legelterjedtebb és legismertebb faja. A szürke gém rokonságban áll a kócsagokkal, a gémekkel és a bakcsókkal.

szürke - gem - ardea - cinerea

Életmódja

A szürke gém (Ardea cinerea) a vízi élőhelyek mestere, lenyűgöző életmódjával és stratégiáival alkalmazkodott a vízparti környezethez. Nézzük meg, hogyan él ez a kecses madár!

Táplálkozás:

Türelmes vadász: A szürke gém a vízben álldogálva, mozdulatlanul várja ki a zsákmányt. Hosszú nyakát S alakba görbítve, éles szemekkel pásztázza a vizet, hogy kiszúrja a halakat, kétéltűeket, vízirovarokat vagy akár kisebb rákokat.

Villámgyors szúrás: Amint a zsákmány megfelelő távolságba kerül, a szürke gém villámgyorsan lecsap hosszú, tőr alakú csőrével. A halászszerű szarvlemezek a csőr szélén segítenek a zsákmány megragadásában.

Sokoldalú menü: A szürke gém nem válogatós. Étrendjében a kisebb halak dominálnak, de elfogyaszt békákat, szitakötőket, vízi bogarakat, gilisztákat, sőt, olykor kisebb madarakat is.

Gázolás és kotorászás: Sekély vízben a szürke gém lábait használja, hogy felkavarja az iszapot és felzavarja a rejtőzködő zsákmányt. Csőre segítségével kotorászik az iszapban, keresve a táplálékot.

Élőhely és fészkelés:

Vizes paradicsom: A szürke gém elsősorban tavak, folyók, mocsarak és tengerparti vizes élőhelyeken érzi otthon magát. Itt találja meg a gazdag táplálékforrást és a biztonságos fészkelőhelyet.

Telepes fészkelés: A szürke gém telepesen fészkel, gyakran más gémfajokkal közösen. A fészket magas fákra, nádasok tetejére vagy szigetekre építi gallyakból és nádszálakból.

Hűséges szülők: A szürke gém monogám faj, azaz egy költési időszakra párválaszt. A szülők közösen kotlanak a tojásokon, és együtt etetik a fiókákat. A fiókák körülbelül 25 nap alatt kelnek ki, és 6-7 hetes korukig a fészekben maradnak.

Társas viselkedés:

Közösségi, de magányos vadász: Bár telepesen fészkel, a szürke gém egyedül vadászik. A fészkelőhelyen viszont hangos kiáltásokkal kommunikál társaival.

Védelmi ösztön: A szürke gém agresszíven védi a fészkét a ragadozóktól, például varjaktól vagy rókáktól.

Vonulás:

Részleges vonuló: A szürke gém elterjedési területének északi részén élő állományok télire melegebb vidékekre vonulnak, míg a délebbi területeken élő példányok állandó madarak.

A szürke gém (Ardea cinerea) életmódja tökéletesen tükrözi a vízparti ragadozó létformát. Türelmes várakozással, villámgyors mozdulatokkal és sokoldalú táplálkozási stratégiával biztosítja a zsákmány megszerzését, miközben a telepes fészkelés és a közös szülői feladatok révén gondoskodik a következő generációról.

szürke - gem - ardea - cinerea

Fészkelése és szaporodása

A szürke gém (Ardea cinerea) egy lenyűgöző madár, amelynek fészkelési és szaporodási stratégiája tökéletesen alkalmazkodott a vízparti környezethez. Ismerd meg a szürke gém szaporodási ciklusának kulcsfontosságú elemeit!

Fészkelés:

Telepes fészkelés: A szürke gémek telepesen fészkelnek, gyakran más gémfajokkal, kócsagokkal és bakcsókkal is társulva. Ez a kolóniaszerű fészkelés védelmet nyújt a ragadozók ellen.

Fészeképítés: A fészket mindkét szülő gép építi gallyakból, nádszálakból és vízi növényekből. A fészek mérete változatos, de általában 50-100 cm átmérőjű és 20-30 cm magas.

Fészekhely: A fészket magas fákra, nádasok tetejére, szigetekre vagy sziklákra építik. A fészeknek stabilnak és száraznak kell lennie, hogy megvédje a tojásokat és a fiókákat az időjárástól.

Szaporodás:

Párválasztás: A szürke gém monogám faj, azaz egy költési időszakra párválaszt. A párok hangos kiáltásokkal és násztánccal udvarolnak egymásnak.

Tojásrakás: A tojó 3-5 tojást rak, melyek zöldeskék színűek, barna foltokkal. A tojásokon mindkét szülő kotlik felváltva, 25-28 napon át.

Fiókanevelés: A fiókák fészeklakók, és mindkét szülő eteti őket. A fiókák eleinte apró halakat, kétéltűeket és vízirovarokat kapnak, később pedig nagyobb zsákmányt is.

Kirepülés: A fiókák körülbelül 6-7 hetes korukban repülnek ki a fészekből, de még további néhány hétig a szülők etetik őket.

Érdekességek:

 • A szürke gémek gyakran ugyanazt a fészket használják évről évre, javítva és bővítve azt.
 • A szülők agresszíven védik a fészküket a ragadozók ellen.
 • A fiókák hangos csipogással kérik a szülőktől az élelmet.

A szürke gém (Ardea cinerea) fészkelési és szaporodási stratégiája sikeresnek bizonyult, és hozzájárul a faj széles elterjedtségéhez. A telepes fészkelés, a stabil fészek és a szülők gondoskodása biztosítja a fiókák túlélését és a faj fennmaradását.

szürke - gem - ardea - cinerea

A szürke gém (Ardea cinerea) védettsége

A szürke gém (Ardea cinerea) Magyarországon védett állatfaj. Ez azt jelenti, hogy jogszabályi háttér biztosítja a faj fennmaradását és védelmét.

Védettség Magyarországon:

A szürke gém a természet védelméről szóló 2017. évi LIII. törvény (Természetvédelmi törvény) alapján védett állatfaj.

A természetvédelmi értéke 50.000 forint. Ez a forintösszeg nem jelenti a szó szoros értelemben vett pénzbeli értéket, hanem a természetvédelmi szempontból jelentősége alapján megállapított pénzösszeg.

A védettség alapján tilos a szürke gémet szándékosan bántani, zaklatni, tojásait elvenni vagy fészkét elpusztítani.

Globális védettségi státusz:

A szürke gém (Ardea cinerea) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „nem fenyegetett” (Least Concern) besorolást kapta. Ez azt jelenti, hogy a faj állománya globális szinten stabilnak tekinthető.

A védettség jelentősége:

A szürke gém védettsége fontos szerepet játszik a faj fennmaradásának biztosításában. A védettség segít megakadályozni a szándékos vadászatot, a fészkelőhelyek elpusztítását és a tojások elvételét. Ezáltal stabil maradhat a szürke gém állománya Magyarországon.

Veszélyforrások:

Annak ellenére, hogy a szürke gém védett, még mindig számos veszély fenyegeti:

Élőhelyromlás: A vizes élőhelyek szennyeződése és eltűnése csökkentheti a rendelkezésre álló táplálékot és fészkelőhelyeket.

Zavarás: A fészkelőhelyek közelében zajló emberi tevékenység megzavarhatja a szülőket, és csökkentheti a fiókák túlélési esélyeit.

Ütközés: A szürke gémek néha összeütköznek az elektromos vezetékekkel, ami sérülést vagy halált okozhat.

Mit tehetünk a szürke gém védelméért?

 • Támogassuk a vizes élőhelyek védelmére irányuló erőfeszítéseket.
 • Kerüljük a fészkelőhelyek zavarását.
 • Szemünket nyitva tartva jelezzük a természetvédelmi hatóságoknak az illegális vadászatot vagy a szándékos károkozást.

A szürke gém (Ardea cinerea) védelme nemcsak a faj fennmaradását segíti, hanem hozzájárul a természeti egyensúly fenntartásához is. A szürke gémek fontos szerepet játszanak a vízi ökoszisztémákban, segítve a halpopulációk szabályozását. A szürke gém védelmével hozzájárulunk a természeti környezetünk megőrzéséhez.

szürke - gem - ardea - cinerea

Magyarországi előfordulása

A szürke gém (Ardea cinerea) Magyarországon elterjedt és gyakori madárfaj. Szinte minden vizes élőhelyen megtalálható, beleértve a tavakat, folyókat, mocsarakat, sőt, a mesterséges vizes élőhelyeket is, mint a halastavak és csatornák.

Főbb előfordulási helyek:

Tisza-tó és a felső-Tisza vidéke: Ez a szürke gémek egyik legfontosabb magyarországi előfordulási területe. A Tisza-tó Magyarország legnagyobb mesterséges tava, és rengeteg táplálékot biztosít a szürke gémek számára.

Duna-Dráva Nemzeti Park: A Duna-Dráva Nemzeti Park számos vizes élőhelynek ad otthont, ahol szürke gémek is élnek.

Hortobágyi Nemzeti Park: A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legismertebb és legnagyobb nemzeti parkja, és a szürke gémek is gyakori madarak a park területén.

Balaton: A Balaton Magyarország legnagyobb tava, és a szürke gémek is előszeretettel tartózkodnak a tó partjain.

Állománynagyság:

A szürke gém magyarországi állománya stabilnak tekinthető. A becslések szerint 2500-3500 fészkelő pár él Magyarországon.

Jelentőség:

A szürke gém fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémákban. Segít a halpopulációk szabályozásában, és elfogyasztja a kártevőket, mint a szúnyogok és a legyek. A szürke gém népszerű turisztikai látványosság is. Sok ember élvezi a szürke gémek megfigyelését a természetes élőhelyükön.

A szürke gémek fontos szerepet játszanak a vízi ökoszisztémákban, segítve a halpopulációk szabályozását. A szürke gém védelmével hozzájárulunk a természeti környezetünk megőrzéséhez.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay