Apró partfutó (Calidris minuta) jellemzői és életmódja

apro-partfuto-calidris-minuta

Az apró partfutó (Calidris minuta)rövid bemutatása

Az apró partfutó (Calidris minuta) egy kisméretű partimadár, amely az északi sarkkör környékén fészkel, főként Szibéria északi területein. Vonuló madár, telelőterületei Afrikában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában találhatók, Magyarországon rendszeres átvonuló faj. Körülbelül 13-15 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 28-30 cm. Nyári tollazata barna és vöröses árnyalatú, télen szürke és fehér. Fekete csőrük és lábaik vannak. Nedves, mocsaras területeken, tengerpartokon, iszapos partokon és sekély vizeken él. Tápláléka kis gerinctelenekből áll, mint rovarok, rákok, férgek és puhatestűek. Talajra rakja fészkét, gyakran sziklahasadékokba vagy növényzet közé rejtve. A tojó 3-4 tojást rak, melyeket mindkét szülő költ ki. Vonuláskor április-június és augusztus-novemberig látható Magyarországon.

apro-partfuto-calidris-minuta

Elterjedése és élőhelye

Az apró partfutó (Calidris minuta) Eurázsia északi részén költ, Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Észak-Amerikában is előfordul. Magyarországon rendszeres vendég, április-június és augusztus-november hónapokban vonul át, ritkán a nyarat is itt tölti.

Élőhely:

Az apró partfutó kedveli a sekély vizű tavakat, parti sávokat, ártereket és sziklás, homokos, kavicsos tengerpartokat. Fészkelőhelyéül a nyílt, mohos-lápos, gyér növényzetű területeket választja. Vonulási időszakban megfigyelhető sóstavi élőhelyeken, iszapmezőkön, rizsföldeken és vízpartokon is.

Fontosabb élőhelytípusok Magyarországon:

 • Velencei-tó
 • Fertő-tó
 • Hanság Nemzeti Park
 • Hortobágyi Nemzeti Park
 • Kiskunsági Nemzeti Park

Az élőhelyek változása:

Az apró partfutó (Calidris minuta) élőhelyei az elmúlt évtizedekben jelentősen beszűkültek a vizes élőhelyek pusztulása, a mezőgazdasági területek kiterjesztése és az urbanizáció miatt. Ez a faj állományainak csökkenéséhez vezethet.

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják az elterjedést és az élőhelyet:

A klímaváltozás: A szélsőséges időjárási események, mint a szárazság és az árvíz, negatívan befolyásolhatják az apró partfutó élőhelyeit.

A szennyezés: A víz és a talaj szennyezése károsíthatja az apró partfutó táplálékforrásait és élőhelyeit.

Az apró partfutó (Calidris minuta) elterjedése és élőhelye szorosan összefügg a vizes élőhelyek állapotával. A faj megőrzése érdekében fontos, hogy védjük és helyreállítsuk ezeket az élőhelyeket, valamint fenntartható módon gazdálkodjunk velük.

apro-partfuto-calidris-minuta

Megjelenése és jellemzői

Az apró partfutó (Calidris minuta) apró termetű madár, testhossza mindössze 12-14 cm, szárnyfesztávolsága 28-31 cm. Testtömege 17-44 gramm között változik. Karcsú testalkatú, hosszú és vékony lábakkal.

Tollazat:

Nászidőben háta és melle rozsdabarna, hasa fehér. Fejeteteje, nyaka és válla barna, sötétebb mintázattal. Szárnyain fehér szegélyű sötétbarna tollak láthatók, a farokfedők fehérek, sötét csíkokkal. Télen a tollas ruha egységesebb, a mell is kifehéredik.

Csőr és lábak: Csőre vékony és fekete, töve narancssárga. Lábai sárgászöld színűek.

Tudtad?

 • Az apró partfutónak van egy másik neve is: mocsári partfutó.
 • Ez a faj a legkisebb a Calidris nemzetségben.
 • Az apró partfutó táplálékát főleg a vízben keresi, gázolgatva és csőrözgetve.
 • A vonulási útvonal során akár 10 000 km-t is megtehet.

Az apró partfutó megkülönböztetése más partfutó fajoktól:

 • Az apró partfutó kisebb, mint a vörös partfutó és a fekete partfutó.
 • Nászidőben háta és melle rozsdabarna színű, míg a vörös partfutónak vörösesbarna, a fekete partfutónak pedig fekete a hasa.
 • Csőre vékonyabb és rövidebb, mint a vörös partfutóé és a fekete partfutóé.

Az apró partfutó (Calidris minuta) egy jellegzetes megjelenésű madár, melyet könnyen felismerhetünk a kis termetéről, a rozsdabarna nászidőbeli tollazatáról és a vékony fekete csőréről.

apro-partfuto-calidris-minuta

Rendszertani besorolása

Az apró partfutó (Calidris minuta) a madarak (Aves) osztályába, a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába, a Calidris nembe tartozó faj.

Tudományos besorolás:

 • Ország: Állatvilág (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
 • Család: Szalonkafélék (Scolopacidae)
 • Nem: Calidris
 • Faj: Apró partfutó (Calidris minuta)

A Calidris nemzetség:

A Calidris nemzetségbe apró és közepes termetű partfutó fajok tartoznak, melyek a világ minden táján elterjedtek. Az apró partfutó a nemzetség legkisebb faja.

Rokon fajok:

Az apró partfutó legközelebbi rokonai a vörös partfutó (Calidris ferruginea) és a fekete partfutó (Calidris alpina). Ezek a fajok hasonlítanak az apró partfutóhoz a méretükben, a testalkatukban és a viselkedésükben, de eltérnek a tollazatuk színében.

Az apró partfutó helye a madárvilágban:

Az apró partfutó fontos szerepet játszik a vízparti ökoszisztémákban. Táplálékául szolgálnak a ragadozó madaraknak és emlősöknek, ugyanakkor ők maguk is rovarokat, ízeltlábúakat és puhatestűeket fogyasztanak, így segítenek a kártevők populációinak szabályozásában.

A Calidris minuta egy apró, de fontos madárfaj, melynek megőrzése érdekében fontos védeni élőhelyeit és megőrizni a természetes környezet egyensúlyát.

apro-partfuto-calidris-minuta

Az apró partfutó (Calidris minuta) táplálkozása

Az apró partfutó (Calidris minuta) táplálkozása elsősorban kis gerinctelenekből áll. Fő táplálékai közé tartoznak:

 • Rovarok: Különböző vízi és szárazföldi rovarok, például legyek, szúnyogok és bogarak lárvái.
 • Rákok: Kis rákok és rákfélék, melyeket a sekély vízben vagy az iszapban talál.
 • Férgek: Különféle férgek, például gyűrűsférgek, melyeket a talajban vagy a vízben keresgél.
 • Puhatestűek: Apró csigák és kagylók, amelyekből táplálékot nyer.

Táplálékkeresés közben gyakran látható, amint gyorsan futkos a sekély vízben vagy az iszapban, miközben csőrével folyamatosan keresgél. Táplálkozása során rövid szüneteket tart, hogy megegye a megtalált zsákmányt.

apro-partfuto-calidris-minuta

Az apró partfutó (Calidris minuta) fészkelése és szaporodása

Az apró partfutó (Calidris minuta) a nyílt, mohos-lápos, gyér növényzetű területeket választja fészkelőhelyéül. Kedveli a tengerpartokat, folyópartokat, tavakat és sziklás szigeteket is. Fészkelőhelyét általában a talajon, ritkán alacsony növényzeten alakítja ki.

Fészeképítés:

A fészket a tojó építi, növényi anyagokból, fűszálakból, mohából és levelekből. A fészket belül puha fűszálakkal béleli.

Költési időszak:

Az apró partfutó májustól júliusig költ. Egy évben általában egy költést nevel fel, de kedvező körülmények között akár két költést is vállalhat.

Tojók:

A tojó 4 tojást rak, melyek színe szürkésbarna, sötétbarna foltokkal. A tojások mérete körülbelül 1,8 cm x 1,3 cm.

Kotlás:

A kotlási idő mindkét szülő madár számára 19-21 nap. A fiókák fészekhagyók, hamarosan elhagyják a fészket.

Fiókanevelés:

A fiókákat mindkét szülő madár eteti. A fiókák 20-25 napos korban válnak önállókká.

Szaporodási siker:

Az apró partfutó fészkelését és szaporodását számos tényező befolyásolhatja, mint például a ragadozók, az időjárási viszonyok és az élőhelyek zavarása. A tojások és a fiókák gyakran áldozatul esnek ragadozóknak, mint például a rókák, varjak és héják.

Az apró partfutó (Calidris minuta) fészkelése és szaporodása szorosan összefügg a vízparti élőhelyekkel és a táplálékforrások elérhetőségével. A faj megőrzése érdekében fontos védeni ezeket az élőhelyeket és biztosítani a szaporodáshoz szükséges feltételeket.

apro-partfuto-calidris-minuta

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

Az apró partfutó (Calidris minuta) védett madárfaj Magyarországon. A Természetvédelmi Törvény alapján 25 000 Ft-os esztétikai értékkel bír. Ez azt jelenti, hogy szigorúan tilos gyilkolni, fogva tartani, zavarni a fészkén, tojásait és fiókáit elszedni.

A faj élőhelyeinek védelme is kiemelten fontos. Számos Natura 2000 terület található Magyarországon, amelyek az apró partfutó számára is fontos élőhelyeket biztosítanak.

Nemzetközileg:

Az apró partfutó nemzetközileg is védett madárfaj. A Vörös Listán Nem Fenyegetett státusszal szerepel. Ez azt jelenti, hogy a faj globális állománya stabil, és nem fenyegeti azonnali kipusztulás.

Az apró partfutót védi a Madarak Védelméről Szóló Egyezmény (CMS) és a Vándorló Vadfajok Védelméről Szóló Egyezmény (CMS).

Mit tehetünk az apró partfutó védelméért?

 • Támogassuk a természetvédelmi szervezetek munkáját.
 • Jelezzünk minden illegális tevékenységet, ami az apró partfutót vagy más védett madárfajokat érinti.
 • Válasszunk fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, amelyek nem károsítják a környezetet.
 • Tudatosítsuk másokat az apró partfutó és más védett madárfajok fontosságáról.

Az apró partfutó (Calidris minuta) egy gyönyörű és fontos madárfaj, melynek megőrzése mindannyiunk felelőssége. A fenti intézkedések meghozatalával hozzájárulhatunk a faj védelméhez és a természeti egyensúly fenntartásához.

apro-partfuto-calidris-minuta

Magyarországi előfordulása

Az apró partfutó (Calidris minuta) rendszeres átvonuló Magyarországon, tavasszal (április-június) és (augusztus-november) fordul elő leggyakrabban. Ritkán át is telelhet.

Előfordulási helyek:

 • Vizes élőhelyek: Főleg a sekély vizeket kedveli, ezért tavakon, folyópartokon, mocsarakban, sziklás szigeteken és sósvizes tavakon figyelhetjük meg. Kedveli a turzákkal tarkított területeket is.
 • Alföld: Az apró partfutó leggyakrabban az Alföldön figyelhető meg, de a Dunántúlon is előfordul.
 • Egyéb területek: Ritkábban a hegyvidéki tavakon és víztározókban is megfigyelhető.

Közönség:

Az apró partfutó viszonylag gyakori madárfaj Magyarországon. Átvonuláskor akár több száz egyedes csapatokban is láthatjuk.

Populáció:

Az apró partfutó állománya stabil Magyarországon. A faj nem fenyegetett a kipusztulástól.

Megfigyelés:

Az apró partfutó könnyen megfigyelhető madárfaj. Kedveli a nyílt terepeket, ezért távcsővel jól megfigyelhető a vízpartokon.

Érdekességek:

 • Az apró partfutó a legkisebb partfutó faj Magyarországon.
 • A hím madár udvarlása során táncol a tojó előtt, és szárnyaival csapkodja a vizet.
 • A fiókák már kelésük után néhány órával képesek futni és táplálkozni.

Az apró partfutó (Calidris minuta) egy gyönyörű és fontos madárfaj Magyarországon. A faj megőrzése érdekében fontos védeni élőhelyeit és biztosítani a szaporodáshoz szükséges feltételeket.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay