Apró partfutó (Calidris minuta) hangja

apro-partfuto-calidris-minuta-hangja

Apró partfutó (Calidris minuta) hangja és jellemzői

Az apró partfutó (Calidris minuta) hangja változatos és informatív, betekintést nyújt a madár életébe és viselkedésébe. A hangmagasság, a frekvencia, a hossza, az ismétlődés és a térbeli elterjedés alapján sokféle információt leolvashatunk a madár érzelmi állapotáról, a hívogatás típusáról, a kontextusról, a sürgősségről és a madár távolságáról.

A leggyakoribb hívogatások:

Éles „trill” hangzású hívogatás: Ez a leggyakoribb hívogatástípusa az apró partfutónak. A trill frekvenciája emelkedik, majd csökken, és gyakran „tsee-tsee-tsee” hangzásként is leírható. A hívogatás intenzitása és hossza a madár érzelmi állapotától függ. Izgatott állapotban gyorsabb és hangosabb trilleket hallhatunk, míg nyugodt állapotban hosszabb és dallamosabb hívogatásokat.

Rövid „csitt-csitt” hangzású hívogatás: Ezt a hívogatást a madarak gyakran a táplálkozás során használják, hogy kapcsolatot tartsanak egymással a csapaton belül. A hívogatás rövid és éles, és „chip-chip” vagy „cheet-cheet” hangzásként is leírható.

Riadóhangok:

Éles „csi-csi” hangzású riasztó hívogatás: Ezt a hívogatást a madarak veszély esetén adják ki, hogy figyelmeztessék társaikat a ragadozókra vagy más fenyegetésekre. A hívogatás éles és rövid, és „chick-chick” vagy „jeet-jeet” hangzásként is leírható.

Hosszabb „csíííííí” hangzású riasztó hívogatás: Ezt a hívogatást a madarak fokozott veszély esetén adják ki, hogy sürgősen figyelmeztessék társaikat. A hívogatás hosszú és éles, és „peee-peee” vagy „zeee-zeee” hangzásként is leírható.

Egyéb hangzások:

Lágy „csü-csü” hangzású udvarlási hívogatás: Ezt a hívogatást a hím madarak adják ki a nőstények csalogatására a párosodás során. A hívogatás lágy és dallamos, és „chew-chew” vagy „chew-it” hangzásként is leírható.

Csicsergő hangzású fiókahangok: A fiókák csicsergő hangokkal hívják magukra a szülők figyelmét, hogy táplálékot kérjenek. A hangok lágyak és magasak, és „peep-peep” vagy „tweet-tweet” hangzásként is leírhatók.

Az apró partfutó (Calidris minuta) hangja ennél sokkal változatosabb is lehet. A madarak hangjait befolyásolhatja a koruk, nemük, egészségi állapotuk, a környezetük és a hangulatuk. A hangok figyelmes megfigyelésével és elemzésével jobban megérthetjük az apró partfutók életmódját és viselkedését.

apro-partfuto-calidris-minuta-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Michael John O Mahony