Apácalúd (Branta leucopsis) jellemzői és életmódja

apacalud-branta-leucopsis

Az apácalúd (Branta leucopsis) rövid bemutatása

Az apácalúd (Branta leucopsis) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Nevét jellegzetes fekete-fehér tollazata miatt kapta, amely az apácák viseletére emlékeztet. A felnőtt madarak testhossza 60-70 cm, szárnyfesztávolságuk 130-145 cm, testsúlyuk pedig 1,5-2 kg között mozog.

Az apácalúd szaporodási területe Észak-Európában található, főként Grönland, Spitzbergák és a Novaja Zemlja szigeteken költ. Vonuló madár, amely a telet Nyugat-Európa partvidékein, különösen az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország és Dánia területein tölti. Kedveli a tengerparti legelőket, sós mocsarakat és szigeteket, ahol bőségesen talál táplálékot.

Táplálkozása főként fűfélékből, levelekből és hajtásokból áll, de alkalmanként vízinövényeket és kisebb gerincteleneket is fogyaszt.

apacalud-branta-leucopsis

Az apácalúd (Branta leucopsis) elterjedése és élőhelye

Az apácalúd (Branta leucopsis) egy közepes méretű lúdfaj, amely a Jeges-tenger partvidékén és az Atlanti-óceán északi részén honos. A faj cirkumpoláris elterjedésű, azaz a Jeges-tenger körül él.

Az apácalúd tundra és sziklás partvidékek lakója. Kedveli a nyílt vízterületeket, mint amilyenek a tavak, folyók és tengerpartok. Fészkelőhelyként sziklás domboldalakat és szigeteket választ.

Élőhelytípusok:

Tundra: Az apácalúd legfontosabb élőhelye a tundra, ahol nyáron bőven talál táplálékot és fészkelőhelyet. A tundra növényzete alacsony növésű, és sok mocsaras területet is magában foglal, ami ideális az apácalúd számára.

Sziklás partvidékek: Az apácalúd sziklás partvidékeken is költ, ahol a sziklák védelmet nyújtanak a ragadozóktól. A sziklás partvidékeken gyakran találhatók tengeri hínártelepek, amelyek az apácalúd étrendjének fontos részét képezik.

Nyílt vízterületek: Az apácalúdnak szüksége van nyílt vízterületekre a táplálkozáshoz és a fürdéshez. A nyílt vízterületeken vízinövényeket, fűféléket és gombákat fogyaszt.

Az apácalúd élőhelyének veszélyeztetése:

Az apácalúd (Branta leucopsis) élőhelyét számos veszélyezteti, mint például a klímaváltozás, a szennyezés és az élőhelyek elvesztése. A klímaváltozás hatására a tundra olvad, ami az apácalúd fészkelőhelyeinek elvesztéséhez vezethet. A szennyezés az apácalúd táplálékát és vizét is szennyezheti. Az élőhelyek elvesztése pedig az erdőirtás, a mezőgazdaság és a városiasodás következtében történik.

Fontos, hogy megvédjük az apácalúd élőhelyét, hogy ez a gyönyörű madárfaj a jövőben is fennmaradhasson.

apacalud-branta-leucopsis

Megjelenése és jellemzői

Az apácalúd (Branta leucopsis) a lúdalakúak rendjébe, azon belül a récefélék családjába tartozó madárfaj. Jellegzetes fekete-fehér tollazatáról kapta a nevét, mely apáca ruhájához hasonlítható. Közepes méretű lúdfaj, 53-62 cm hosszú, 110-135 cm szárnyfesztávolsággal.

Testalkat:

 • Méret: Közepes méretű lúd, testhossza 58–70 cm, szárnyfesztávolsága 132–145 cm.
 • Súly: A hím testtömege 1500–2200 gramm, a tojóé pedig 1300–1900 gramm.
 • Testforma: Tömött testű, rövid nyakú és lábú madár.

Tollazat:

 • Fej: Fekete, fehér folttal a homlokán és a szemöldökén.
 • Nyak: Fekete, fehér gyűrűvel a tövénél.
 • Test: Fekete, a hasán és a farkán fehér foltokkal.
 • Szárnyak: Fekete-fehér mintásak.
 • Csőr: Fekete.
 • Lábak: Narancssárga.

Egyéb jellemzők:

 • Hangja: Mély, trombitaszerű hang.
 • Viselkedése: Társas madár, nagy csapatokban él. Főleg vízben úszva és gázolva táplálkozik.

Érdekességek:

 • Az apácalúd a Brit-szigetek egyik leggyakoribb lúdfaj.
 • A középkorban azt hitték, hogy az apácalúd nem tojásból kel ki, hanem tengeri kagylókból fejlődik.
 • Nevét jellegzetes tollazatáról kapta, mely apáca ruhájához hasonlítható.

Az apácalúd (Branta leucopsis) egy gyönyörű és lenyűgöző madárfaj, mely fontos szerepet játszik a Jeges-tenger és az Atlanti-óceán északi vizeinek ökoszisztémájában.

apacalud-branta-leucopsis

Rendszertani besorolása

Az apácalúd (Branta leucopsis) a lúdalakúak rendjébe (Anseriformes), azon belül a récefélék családjába (Anatidae) tartozó madárfaj. A Branta nemzetség tagja, melybe a következő fajok is tartoznak:

 • Kanadai lúd (Branta canadensis)
 • Fekete lúd (Branta bernicla)
 • Vörös arcú lúd (Branta ruficollis)
 • Hawai-szigeteki lúd (Branta sandvicensis)
 • Rosszcsőrű lúd (Branta hutchinsii)

Az apácalúd tudományos neve Branta leucopsis. A „Branta” név kelta eredetű, és „feketét” jelent. A „leucopsis” görög eredetű, és „fehér arcút” jelent.

Az apácalúd rendszertani besorolása a következő:

 • Ország: Állatvilág (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Nemzetség: Branta
 • Faj: Apácalúd (Branta leucopsis)

Az apácalúd a lúdalakúak rendjének egyik legnagyobb faja. Közeli rokonságban áll a kanadai lúddal, a fekete lúddal és a vörös arcú lúddal. Ezek a fajok mind hasonló méretűek és tollazatúak, és hasonló élőhelyeken élnek.

Az apácalúd (Branta leucopsis) egy ősi madárfaj, melynek fosszilis maradványai a pliocén kori rétegekben is megtalálhatók. A faj az evolúció során keveset változott, és ma is hasonlít őseire.

apacalud-branta-leucopsis

Az apácalúd (Branta leucopsis) táplálkozása

Az apácalúd (Branta leucopsis) növényevő madárfaj, melynek étrendje változatos, és a szezontól és az élőhelytől függően változik. Fő táplálékforrásai a következők:

Vízinövények: Az apácalúd szívesen fogyaszt vízinövényeket, mint amilyenek a hínárfélék, a vízi mohok és a vízi füvek. Ezeket a növényeket úszva vagy gázolva szerzi be.

Fűfélék: A szárazföldön az apácalúd fűféléket is fogyaszt, mint amilyen a fű, a gyomok és a gabona.

Gombák: Az apácalúd szívesen fogyaszt gombákat is, főleg ősszel, amikor a magokat és a bogyókat nehezebb megtalálni.

Bogyók: Az apácalúd bogyókat is fogyaszt, mint amilyenek a csipkebogyó, a galagonya és a bodza.

Egyéb táplálékforrások: Az apácalúd néha rovarokat, rákokat és puhatestűeket is fogyaszt.

Táplálkozási mód:

Az apácalúd úszva vagy gázolva szerzi be táplálékát a vízből. A szárazföldön csőrével kotorja fel a magokat és a bogyókat a talajból. Az apácalúd erős állkapocs izomzattal rendelkezik, amellyel keményebb növényeket is képes megrágcsálni.

Emésztés:

Az apácalúdnak, mint minden lúdnak, erős izomzatú gyomra van, melyben kövek segítik az emésztést. A kövek a növényi anyagok őrlésében és lebontásában segítenek.

Táplálkozási viselkedés:

Az apácalúd csapatosan táplálkozik, és gyakran összeverődik más lúdfajjal is. A táplálkozási hely kiválasztásakor az apácalúd figyelembe veszi a táplálék bőségét, a ragadozók jelenlétét és a zavarás mértékét.

Fontos szerepe az ökoszisztémában:

Az apácalúd fontos szerepet játszik a vízi és szárazföldi ökoszisztémákban. A vízinövények fogyasztásával segít szabályozni a vízi növényzetet. A szárazföldi növények fogyasztásával pedig segít szétszórni a magokat. Az apácalúd ürüléke táplálékot nyújt más állatoknak, mint amilyenek a rovarok és a halak.

Az apácalúd (Branta leucopsis) táplálkozását számos tényező veszélyeztetheti, mint amilyen az élőhelyek elvesztése, a szennyezés és a klímaváltozás. Az élőhelyek elvesztése csökkentheti a táplálékforrások elérhetőségét. A szennyezés mérgezheti az apácalúd táplálékát és vizét. A klímaváltozás pedig megváltoztathatja az apácalúd élőhelyét és a táplálékforrások eloszlását.

apacalud-branta-leucopsis

Fészkelése és szaporodása

Az apácalúd (Branta leucopsis) kolóniákban költ, melyek sziklás partvidékeken, szigeteken vagy a tundra nyílt területein találhatók. A fészkek építését a tojó végzi, növényi anyagokból, gallyakból, fűből és tollazatból. A fészekalj általában 2-6 tojásból áll, melyek fehérek, zöldes vagy barna foltokkal.

A költési időszak:

Az apácalúd a tundrai nyár rövid idején, májusban és júniusban költ. A kotlás ideje 24-25 nap, és mindkét szülő kotlik. A fiókák kelés után 2-3 nap múlva elhagyják a fészket, és röpképesekké 7 hetes korukra válnak.

A szülők szerepe:

A szülők gondosan gondoskodnak a fiókákról. A tojó melengeti a tojásokat, és védi a fiókákat a ragadozóktól. A gácsa táplálja a fiókákat, és megtanítja őket táplálkozni és úszni.

A fiókák fejlődése:

A fiókák gyorsan fejlődnek, és 2-3 hónapos korukra elérik a felnőttkori testméretet. Ivadékállatként a fiókák rovarokat, rákokat és puhatestűeket fogyasztanak, melyeket a gácsa gyűjt össze nekik. Amint a fiókák röpképesekké válnak, csatlakoznak a szüleikhez a táplálkozási helyeken.

A fészkelést és szaporodást befolyásoló tényezők:

Az apácalúd fészkelését és szaporodását számos tényező befolyásolhatja, mint amilyen az időjárás, a ragadozók jelenléte és az élőhely minősége. A kedvezőtlen időjárás, mint a hideg eső vagy a hóvihar, elpusztíthatja a tojásokat vagy a fiókákat. A ragadozók, mint a rókák, a sasok és a sirályok, megölhetik a fiókákat vagy a tojókat. Az élőhely minősége is fontos szerepet játszik, a bőséges táplálékforrások és a biztonságos fészkelőhelyek hozzájárulnak a sikeres szaporodáshoz.

Az apácalúd (Branta leucopsis) fészkelőhelyeinek és fiókáinak védelme érdekében számos intézkedést hoztak. Ezek közé tartozik a ragadozók állományának szabályozása, az élőhelyek védelme és a zavarás mértékének csökkentése a fészkelőhelyeken. Fontos, hogy megvédjük az apácalúd fészkelőhelyeit és fiókáit, hogy ez a gyönyörű madárfaj a jövőben is fennmaradhasson.

apacalud-branta-leucopsis

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

Az apácalúd (Branta leucopsis) Magyarországon védett madárfaj. A Természetvédelmi Törvény (1996. LIII. tv.) alapján fokozottan védettnek minősül. Ez azt jelenti, hogy szigorú tilalmak vonatkoznak rá, mint például a fogása, a zavarása és a fészkének elpusztítása. A védett madárfaj fogása, tartása, forgalmazása engedélyköteles.

Az apácalúd magyarországi állománya nem nagy, de stabilnak mondható. A faj főleg a téli hónapokban fordul elő hazánkban, telelőhelyei a Duna-delta, a Balaton-mellék és a Tisza-tó vidéke.

Nemzetközileg:

Az apácalúd (Branta leucopsis) nemzetközileg is védett madárfaj. A Vörös Listán Kis Mértékben Fenyegetett kategóriába sorolják. Ez azt jelenti, hogy a faj globális állománya stabil, de egyes területeken veszélyeztetett.

Az apácalúd nemzetközi védelmi intézkedései a következők:

Berni Egyezmény: A Berni Egyezmény egy nemzetközi egyezmény, amely a vadon élő európai növény- és állatvilág védelmét szolgálja. Az apácalúd a Berni Egyezmény II. függelékében szerepel, ami azt jelenti, hogy szigorú védelmi intézkedések vonatkoznak rá.

Fontos megjegyezni, hogy az apácalúd védettsége nem jelenti azt, hogy a faj nem veszélyeztetett. Számos tényező fenyegeti a faj fennmaradását, mint amilyen az élőhelyek elvesztése, a szennyezés és a klímaváltozás. Fontos, hogy megvédjük az apácalúd élőhelyét és táplálékforrásait, hogy ez a gyönyörű madárfaj a jövőben is fennmaradhasson.

apacalud-branta-leucopsis

Magyarországi előfordulása

Az apácalúd (Branta leucopsis) Magyarországon nem honos, de ritka vendégként előfordulhat téli vándorlása idején, szeptember és április között. Leginkább a sekély vizű tavakon és a folyótorkolatokban figyelhető meg, de néha megtelepszik mezőgazdasági területeken is.

Az apácalúd nem költ Magyarországon, és nem is telel itt tartósan. A faj fő telelőhelyei a Brit-szigetek, Dánia, Németország, Hollandia, Belgium és Észak-Franciaország partvidékei.

Az apácalúd magyarországi állománya nem nagy, de az utóbbi évtizedekben kis mértékben növekedett. Ez összefüggésben lehet az összeurópai állomány növekedésével.

Megfigyelési helyek:

Duna-delta: A Duna-delta az egyik legfontosabb madármegfigyelő hely Magyarországon, és az apácalúd is gyakori vendég itt.

Balaton-mellék: A Balaton-melléken is rendszeresen megfigyelhető az apácalúd, főleg a sekély vizű tavakon és a folyótorkolatokban.

Tisza-tó: A Tisza-tó a harmadik legfontosabb madármegfigyelő hely Magyarországon, és az apácalúd itt is előfordul.

Hortobágyi Nemzeti Park: A Hortobágyi Nemzeti Parkban is megfigyelhető az apácalúd, főleg a téli hónapokban.

Érdekes megfigyelések:

 • 2020 novemberében egy apácalúd bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Kardoskúti Fehér-tónál. A madár azóta is rendszeresen látható a nagy lilikek közé vegyülve.
 • 2023 januárjában egy kis apácalúd csapatot figyeltek meg a Fertő-tónál.

Fontos megjegyezni, hogy az Az apácalúd (Branta leucopsis) védett madárfaj Magyarországon. Tilos a fogása, a zavarása és a fészkének elpusztítása. Ha apácaludat észlel, figyelje meg távolról, és ne zavarja.

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay