Sárszalonka (Gallinago gallinago) jellemzői és életmódja

sarszalonka - gallinago - gallinago

A sárszalonka (Gallinago gallinago) rövid bemutatása

A sárszalonka (Gallinago gallinago) más néven közönséges szalonka vagy északi szalonka, egy közepes méretű vízi madár, amely a szalonkafélék családjába, az lilealakúak rendjébe tartozik. Elsősorban nedves, mocsaras területeken él, mint például mocsarakban, lápokban, réteken és más nedves élőhelyeken, de gyakran megtalálható part menti területeken is.

A sárszalonka hossza általában 24-28 centiméter, szárnyfesztávolsága 45-55 cm  teste hosszúkás és többnyire barnás vagy szürkés színű. A legjellegzetesebb tulajdonsága a hosszú, egyenes szárcső, amelyet táplálkozáskor a mocsárban található lárvákat, csigákat és más apró állatokat keresve használ.

Ezek a madarak rendkívül jó csúszós mozdulatokra képesek, ami lehetővé teszi számukra, hogy észrevétlenül közelítsenek a zsákmányukhoz. Éjszaka vagy alkonyatkor gyakran hallhatóak, amint hosszú, nyugtalanító hangon „tíz” hangokat adnak ki, ezért egyes helyeken „tíztyűk” néven is ismertek.

A sárszalonkák többnyire költöző madarak, és a hidegebb évszakokban délebbre vonulnak. Költési időszakban általában fészket raknak a mocsarakban vagy a füves területeken, és általában négy tojást raknak.

A sárszalonka (Gallinago gallinago) egy különleges madár, amely fontos szerepet játszik a nedves élőhelyek ökoszisztémájában, és népszerű célpontja a madarászoknak és a természetkedvelőknek egyaránt.

sarszalonka - gallinago - gallinago

Elterjedése és élőhelye

A sárszalonka (Gallinago gallinago) az eurázsiai kontinensen, beleértve Európát, Ázsiát és Észak-Afrikát is, rendkívül elterjedt. A hideg északi régióktól a mérsékelt övi területekig számos különböző élőhelyen megtalálhatóak. A fészkelő populációk nagy része Észak-Európában található, beleértve Skandináviát és Oroszország északi részét.

 • Mocsarak: A sárszalonkák kedvelik a nyílt vízzel borított mocsarakat, ahol puha talajban kereshetik táplálékukat.
 • Lápok: A lápok népszerű élőhelyei a sárszalonkáknak, mivel ezek a területek is nyílt vizet és puha talajt biztosítanak.
 • Sásos rétek: A sárszalonkák gyakran megtalálhatók sásos réteken is, ahol sűrű növényzetben rejtőzhetnek.
 • Ártéri erdők: Az ártéri erdőkben található nedves, árnyékos területek is kedveltek a sárszalonkák körében.
 • Folyópartok: A sárszalonkák néha folyópartokon is megtalálhatók, ahol a puha talajban táplálkoznak.
 • Tavak: A sárszalonkák a tavak partján is előfordulhatnak, de ritkábban, mint más élőhelyeken.

A sárszalonkák vonuló madarak, ami azt jelenti, hogy télen melegebb éghajlatra vonulnak. A sárszalonkák telelőterületei Afrika, Dél-Ázsia és Dél-Amerika.

A sárszalonka (Gallinago gallinago) állománya az élőhelyvesztés és a vadászat miatt csökken. A sárszalonkák védelme érdekében fontos megőrizni élőhelyeiket és korlátozni a vadászatot.

sarszalonka - gallinago - gallinago

Megjelenése és jellemzői

Testalkat és méret: A sárszalonka közepes méretű vízi madár, testhossza általában 24-28 centiméter között van. Szárnyfesztávolsága 45-55 cm, teste hosszúkás.

Színezet: A sárszalonka leggyakrabban barnás vagy szürkés színű, amely lehetővé teszi számára a jó rejtőzködést a nedves élőhelyeken.

Szárnyak és repülés: Szárnyai hosszúak és keskenyek, ami ideális a repüléshez a nedves területeken. Repülés közben gyakran látható, hogy szárnyait hosszan kitárva tartja.

Szárcső: A legjellegzetesebb tulajdonsága a hosszú, egyenes szárcső, amelyet táplálkozás közben használ a mocsarakban vagy más nedves élőhelyeken található állatok, például lárvák, csigák vagy apró rákok megfogására.

Hangadás: A sárszalonka gyakran hallat hosszú, nyugtalanító hangon „tíz” hangokat, különösen alkonyatkor vagy éjszaka. Ez a jellegzetes hangadás azonosíthatóvá teszi őket még akkor is, ha nem láthatóak közvetlenül.

Életmód és életciklus: A sárszalonka általában nedves, mocsaras területeken él, mint például mocsarakban, lápokban és réteken. Többnyire költöző madarak, hideg időszakokban délebbre vonulnak, de rendszerint visszatérnek költési területeikre. Költési időszakban fészket raknak a növényzetben vagy a fűben, és általában négy tojást raknak.

Ezek az összetevők együtt teszik a sárszalonkát egyedülálló és érdekes madárrá, amely fontos szerepet játszik a nedves élőhelyek ökoszisztémájában.

sarszalonka - gallinago - gallinago

Rendszertani besorolása

A sárszalonka (Gallinago gallinago) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj. A nemzetség neve Gallinago, melyhez több más sárszalonka faj is tartozik.

A sárszalonka tudományos neve Gallinago gallinago. A fajnak 14 alfaja ismert, melyek közül Magyarországon az eurázsiai sárszalonka (Gallinago gallinago gallinago) fordul elő.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
 • Család: Szalonkafélék (Scolopacidae)
 • Nemzetség: Gallinago
 • Faj: Sárszalonka (Gallinago gallinago)
 • Alfaj: Eurázsiai sárszalonka (Gallinago gallinago gallinago)

Rokon fajok:

 • Nagy sárszalonka (Gallinago media)
 • Hegyesfarkú sárszalonka (Gallinago stenura)
 • Tavi sárszalonka (Gallinago paraguaiae)
 • Füsti sárszalonka (Lymnocryptes minimus)

A sárszalonka (Gallinago gallinago) legközelebbi rokonai a többi sárszalonka faj, valamint a füsti sárszalonka. Ezek a madarak mind hasonló megjelenésűek, hosszú csőrrel és csíkos tollruhával rendelkeznek. A szalonkafélék családjába tartozó más madarakkal is rokonságban állnak, mint például a godák és a partfutók.

A sárszalonka (Gallinago gallinago) rendszertani besorolása segít megérteni a faj evolúciós kapcsolatait és rokonságát más madárfajokkal. Ez a tudás fontos a faj ökológiájának, viselkedésének és élőhelyének megértéséhez is.

sarszalonka - gallinago - gallinago

A sárszalonka (Gallinago gallinago) táplálkozása

A sárszalonka táplálkozása főként kis gerinctelen állatokra összpontosul, amelyeket a nedves, mocsaras területeken talál. Íme néhány részlet a táplálkozásáról:

Rovarok és lárvák: A sárszalonka fő táplálékforrásai közé tartoznak a különféle rovarok és lárvák. Ez lehetnek például legyek, szúnyogok, szúnyogok lárvái és más vízben élő rovarok.

Csigák és kétéltűek: A sárszalonka szívesen fogyasztja a lágytestűeket, mint például a különféle csigafajokat, valamint a kétéltűeket, mint például a békákat és a gőtéket.

Apró rákok és ízeltlábúak: A mocsarakban és más vízben élő élőhelyeken gyakran találhatók apró rákok és egyéb ízeltlábúak, amelyek szintén fontos részét képezik a sárszalonka étrendjének.

Táplálkozási technika: A sárszalonka hosszú és érzékeny szárcsövével keresgél a lágy talajban, hogy megtalálja a táplálékot. Ez a szárcső lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan és hatékonyan elérjék a talaj alatti állatokat.

Táplálékforrások keresése: A sárszalonka gyakran kora reggel vagy alkonyatkor aktív, amikor a legtöbb rovar és lárvák a felszínen vagy közel a talajhoz tartózkodik. Ez ideális időpont a táplálék keresésére a mocsarakban és más nedves élőhelyeken.

Táplálékspecializáció: A sárszalonka táplálkozása speciálisan alkalmazkodott a nedves, mocsaras területekhez, és gyakran más madarakkal, például bíbiccel és sárgalábú gémekkel együtt találhatók meg, akik hasonló életmódot folytatnak.

Ezek az összetevők együttesen teszik a sárszalonkát kiváló ragadozóvá a nedves élőhelyeken, és fontos szerepet játszanak az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában.

sarszalonka - gallinago - gallinago

Fészkelése és szaporodása

A sárszalonka (Gallinago gallinago) fészkelése és szaporodása az éves ciklusuk fontos részét képezi, és általában a tavaszi és nyári hónapokban történik. Íme néhány részlet a sárszalonka fészkeléséről és szaporodásáról:

Fészkelési hely és időpont: A sárszalonka általában nedves, mocsaras területeken, például mocsarakban, lápokban és réteken fészkel. A fészkelési időszak általában a tavaszi hónapokra esik, amikor a hőmérséklet megfelelő és a táplálék bőséges.

Fészkelés és párválasztás: A sárszalonkák általában párosan költöznek, és a párok szoros kapcsolatot tartanak egymással a fészkelési időszak alatt. A párok gyakran hosszú távú kapcsolatot alakítanak ki, és év közben többször is együtt költöznek.

Fészeképítés: A sárszalonka fészket rak a növényzetben vagy a fűben. A fészek általában mélyebb árokban vagy más védett helyeken található, hogy megvédje a tojásokat és a fiókákat a ragadozóktól. A fészek anyagai közé általában nád, moha és egyéb növényi anyagok tartoznak.

Tojásrakás: A sárszalonka általában 3-4 tojást rak egy fészekbe. A tojások általában sötét színűek és foltosak, ami segít a kamuflázsban a fészkelési időszak alatt.

Fiókák kikeltetése és nevelése: A tojások kikelése után mind a hím, mind a tojó részt vesz a fiókák etetésében és gondozásában. A fiókák általában a tojó tojásokból 21-25 nap alatt kelnek ki, és az első időszakban a fészekben maradnak, amíg képesek repülni és önállóan táplálkozni.

Költözés és fiókanevelés: Miután a fiókák már elég erősek ahhoz, hogy repülni tudjanak, a szülők továbbra is gondoskodnak róluk, és tanítják őket a túlélésre és a táplálkozásra. A fiatal sárszalonkák általában az első évben elhagyják a szülőkkel közös területüket, hogy saját fészket és területet találjanak.

A szalonka fészkelése és szaporodása kulcsfontosságú időszak a faj fennmaradásában, és fontos része a nedves élőhelyek ökológiai rendszerének.

sarszalonka - gallinago - gallinago

A sárszalonka (Gallinago gallinago) védettsége

A sárszalonka (Gallinago gallinago) védettsége az adott országok törvényeitől függ. Általában a sárszalonka azon madarak közé tartozik, amelyeket különböző jogszabályok és nemzetközi egyezmények védnek. Néhány fontos pont a sárszalonka védettségével kapcsolatban:

Nemzetközi egyezmények: A sárszalonka védettségét az olyan nemzetközi egyezmények biztosítják, mint például a Ramsari egyezmény, amely a nedves élőhelyek védelméről szól, valamint a Bonni Egyezmény és az AEWA (Afrika-Eurázsiai Vándormadarak Megállapodása), amelyek a vándormadarak védelméről szólnak.

Helyi jogszabályok: Az egyes országokban és régiókban a sárszalonka védett lehet a helyi törvények és rendeletek alapján. Ez a védelem általában magában foglalhatja az élőhelyük védelmét, a fészkelési és táplálkozási területek védelmét, valamint a vadászatuk korlátozását vagy tilalmát.

Vadászat és védelem: Sok országban a sárszalonka vadászata szabályozott vagy tiltott. A vadászatot gyakran szezonális időszakokra korlátozzák, hogy megvédjék a fajt a túlzott vadászattól és a költési időszak zavarásától. Emellett a védett területek létrehozása és a fenntartható gazdálkodás is fontos intézkedések a sárszalonka populációinak védelmében.

A sárszalonka (Gallinago gallinago) védettsége komplex kérdés, amelyet nemzetközi egyezmények és helyi jogszabályok egyaránt befolyásolnak. A faj védelme és fenntartható kezelése kulcsfontosságú a populációk megőrzéséhez és az élőhelyek megóvásához.

sarszalonka - gallinago - gallinago

Magyarországi előfordulása

A sárszalonka (Gallinago gallinago) Magyarországon rendszeres fészkelő madár, melynek populációja márciustól novemberig tartózkodik a fészkelőhelyén. Elsősorban vizes élőhelyeken fordul elő, kedveli a mocsarakat, lápokat, sásos réteket, ártéri erdőket, folyópartokat és tavak partját.

Kárpát-medencei állománya:

 • Becsült fészkelőpárok száma: 300-500 pár (2014-2018)
 • Főleg síkvidéki területeken fordul elő, de hegyvidéken is megtalálható
 • A legjelentősebb állományok a Dunántúlon és a Hortobágy-Nyírségben találhatók

Vonulási szokás:

 • Vonuló madár, telelőterülete a Mediterránium középső és nyugati része, Nyugat-Európa
 • Átvonulóként is megfigyelhető Magyarországon

Védettségi státusz:

 • Magyarországon fokozottan védett faj
 • Természetvédelmi értéke: 100 000 Ft

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés (pl. mocsarak lecsapolása)
 • Vadászat
 • Mezőgazdasági vegyszerek használata

Megfigyelési lehetőségek:

 • A sárszalonka viszonylag gyakori madár Magyarországon, így jó eséllyel megfigyelhető vizes élőhelyeken
 • A tavaszi és őszi vonulási időszakban a legkönnyebb megfigyelni
 • Jellemző hangja, a „csü-csü-csü” hívogató hangzás alapján könnyen felismerhető

A sárszalonka (Gallinago gallinago) egy gyönyörű és fontos madárfaj Magyarországon. Fontos, hogy megőrizzük és védjük élőhelyeit, és korlátozzuk a vadászatot a faj megmaradása érdekében.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay