Szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) hangja

Szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) hangja

Szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) hangja és jellemzői

A szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) hangja különleges. A madár nem túl gyakran hallatja hangját, de ha mégis, akkor az jellegzetes és könnyen felismerhető.

Hangadás gyakorisága:

A szakállas saskeselyű általában csendes madár. Leggyakrabban a szaporodási időszakban, a költési időszakban és a fiókák nevelése során hallatja hangját. Ezen kívül a táplálkozási területen is hallhatóak hangok, főleg ha versengés van az élelemért.

Hangtípusok:

A szakállas saskeselyű hangrepertoárja meglehetősen változatos. A leggyakoribb hangtípusok a következők:

Sípolás: Ez a leggyakoribb hang, amelyet a madár használ. A sípolás hangja vékony és magas, és hossza változó lehet. A sípolás funkciója sokrétű, lehet udvarlási hang, fiókák kéregetése, figyelmeztetés más madarakra, vagy akár vészjelzés is.

Sziszegés: A sziszegés fenyegető hang, amelyet a madár akkor ad ki, ha agresszív. A sziszegés hangja mélyebb és morgóbb, mint a sípolás.

Kiáltás: A kiáltás riasztó hang, amelyet a madár akkor ad ki, ha veszélyt észlel. A kiáltás hangja hangos és éles, és messziről is hallható.

Morgás: A morgás egy halk, morgó hang, amelyet a madár táplálkozás közben ad ki. A morgás hangja elégedettséget és nyugalmat fejez ki.

Hangtartomány:

A szakállas saskeselyű hangjai általában a magas frekvenciatartományban mozognak, 2-5 kHz között. A hangok frekvenciája és hangszíne a hang típusától és a madár érzelmi állapotától függően változhat.

Hangok funkciója:

A szakállas saskeselyű hangjai fontos szerepet játszanak a madár kommunikációjában. A hangok segítségével a madarak:

Kapcsolatot tartanak egymással: A párok sípolással kommunikálnak egymással, a fiókák sípolással kérik a szüleiktől az élelmet.

Jelzik a territóriumukat: A madarak kiáltásokkal jelzik a territóriumukat más madaraknak.

Figyelmeztetik egymást a veszélyre: A madarak riasztó kiáltásokkal figyelmeztetik egymást a ragadozókra.

Kifejezik érzelmeiket: A madarak hangjaival kifejezhetik a dühüket, a félelmüket, az elégedettségüket és a nyugalmukat.

Szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Eduardo Realinho