Partifecske (Riparia riparia) jellemzői, elterjedése és életmódja

partifecske - riparia - riparia

A partifecske (Riparia riparia) rövid bemutatása

A partifecske (Riparia riparia), más néven homokfecske, egy apró méretű, gyorsrepülésű madár, ami a fecskefélék családjába tartozik. A nevét arról kapta, hogy tipikusan folyópartok mentén, homokfalakban vagy földhányásokban fészkel. Széles elterjedésű faj, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában is megtalálható.

A partifecske testalkata kifejezetten alkalmazkodott a repüléshez. Hosszú, szárnyakkal és egy jellegzetes, kicsi farkkal rendelkezik. Tollazata általában barnás felső részű, fehér hasú, és egy fekete szalag húzódik át a szemei alatt, ami könnyen felismerhetővé teszi.

Ezek a madarak csoportokban vagy párban repülnek, különösen a táplálkozás vagy a költési időszakokban. Táplálékukat legyek, szúnyoglárvák és más apró rovarok alkotják, amelyeket repülés közben vagy a víz felszínéről kapnak el.

A partifecske (Riparia riparia) rendkívül hűséges a költőhelyéhez, gyakran visszatér ugyanarra a helyre évről évre. Fészkeit általában homokfalakba, partfalakba vagy a földbe vájja, amelyeket apró szájával formál ki. A fészkelési időszak alatt a partifecske párok szoros köteléket képeznek egymással.

Bár sokáig általánosnak tekintették őket, egyes területeken az élőhelyük elvesztése és a partfalak megsemmisítése miatt a partifecske állománya csökkenésnek indult. Ennek ellenére még mindig sok helyen találkozhatunk velük, különösen olyan helyeken, ahol a természeti élőhelyek megőrzése prioritás.

partifecske - riparia - riparia

Elterjedése és élőhelye

A partifecske (Riparia riparia) Európában, Ázsia és Amerika északi részén fészkel. A hideg időszak elől délre vándorol, telelőterülete Afrika déli része. Elterjedési területe követi a folyók vonalát, de fellelhető tavak, mesterséges víztározók, csatornák partján is.

A partifecske fészkeléshez függőleges, homokos vagy agyagos partfalra van szüksége, melybe üreget ás. Fő élőhelyei a következők:

Folyópartok: A folyók mentén gyakran fellelhető homokos vagy agyagos partfalak ideális fészkelőhelyet biztosítanak a partifecskék számára.

Tavak: A nagyobb tavak partján is megtalálhatóak, ahol meredek partoldalakat találnak.

Homokbányák: A homokbányák mesterséges élőhelyet jelentenek a partifecskék számára, ahol ideális fészkelési feltételeket találnak.

Mesterséges létesítmények: Téglagyárak, löszfalak, mesterséges víztározók falai is alkalmasak lehetnek fészkelésre.

Fontos megjegyezni, hogy a partifecske nem kötődik szorosan a vizek közelségéhez. Megtelepszik máshol is, ahol talál fészkelésre alkalmas agyagos, homokos, meredek falat. Ezért gyakoriak a partifecsketelepek az agyag- és homokbányák, kubikgödrök oldalán is.

A partifecske élőhelyének változásai:

A partifecske (Riparia riparia) élőhelye az utóbbi évtizedekben jelentősen változott. A folyószabályozások, a homokbányák kimerülése, a mezőgazdasági művelés terjedése, a mesterséges vízpartok betonozása mind hozzájárulnak a fészkelőhelyek csökkenéséhez.

partifecske - riparia - riparia

Megjelenése és jellemzői

A partifecske (Riparia riparia) megjelenése és jellemzői a következők:

Méret és testalkat: A partifecske kicsi madár, testhossza általában 12-15 centiméter között van, szárnyfesztávolsága körülbelül 25 centiméter. Teste karcsú és hosszú, a szárnyak viszonylag hosszúak és hegyesek, ami lehetővé teszi számára a gyors és ügyes repülést.

Tollazat: A partifecske tollazata általában barnás felső részű, míg az alsó része fehér vagy világos szürke. A szem alatt fekete vagy sötétbarna szalag húzódik, ami egy jellegzetes jellegzetessége a fajnak. Ez a szalag segít azonosítani őket, különösen repülés közben.

Csőr és lábak: A partifecske csőre rövid és vékony, amely alkalmas a rovarok gyors elfogyasztására. Lábai rövidek és gyengék, nem alkalmasak a földön való nagy távolságok megtételére, inkább a levegőben vagy a fészekben tartózkodnak.

Hang: A partifecske jellegzetes repülő hangokat ad ki, amikor röptében van. Hangja általában gyors és apró csipogásokból áll, ami segít azonosítani őket a levegőben.

Életmód és viselkedés: A partifecske társas lény, gyakran csoportokban repül vagy a költési időszakban párban. Aktív repülőmadár, amely sok időt tölt levegőben, rovarokat vadászva. Fészkelési időszakban homokfalakba, partfalakba vagy a földbe vájt üregekben fészkel, ahol apró fészkeket készít, amelyeket tollakkal bélel ki.

A partifecske (Riparia riparia) egy jellegzetes és kedves madárfaj, amely fontos szerepet játszik az ökoszisztémákban, és a természet szépségének és sokszínűségének része.

partifecske - riparia - riparia

Rendszertani besorolása

A partifecske (Riparia riparia) rendszertani besorolása a következő:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
 • Család: Fecskefélék (Hirundinidae)
 • Nemzetség: Partifecske (Riparia)
 • Faj: Partifecske (Riparia riparia)

Alosztályok:

 • Füsti fecske (Riparia riparia riparia)
 • Palearktikus partifecske (Riparia riparia diluta)
 • Szahara-partifecske (Riparia riparia shelleyi)
 • Kelet-afrikai partifecske (Riparia riparia masaiensis)
 • Dél-afrikai partifecske (Riparia riparia paludicola)

A partifecske a verébalakúak rendjébe, ezen belül a fecskefélék családjába tartozó faj. A Riparia nemzetségbe tartozó 4 faj egyike. A partifecske legközelebbi rokona a barnatorkú partifecske (Riparia paludicola).

A partifecske tudományos neve Riparia riparia. A „Riparia” név a latin „ripa” szóból származik, melynek jelentése „part”. A „riparia” név arra utal, hogy a partifecske folyópartok mentén fészkel.

partifecske - riparia - riparia

A partifecske (Riparia riparia) életmódja

A partifecske életmódja a következő tulajdonságokra épül:

Repülés: A partifecske kiváló repülőmadár. Gyors és ügyes manővereket végez a levegőben, miközben rovarokat vadász. A repülés segítségével könnyedén elérheti a táplálékként szolgáló rovarokat, amelyek a levegőben vagy a víz felszínén mozognak.

Táplálkozás: A partifecske fő tápláléka a repülő rovarok, mint például a legyek, szúnyogok és más apró rovarok. Repülés közben gyorsan csap le a zsákmányra, majd a levegőben elfogyasztja azt. A táplálkozási tevékenység főként nappal történik.

Fészkelés és költés: A partifecske fészkelési időszakban homokfalakba, partfalakba vagy földhányásokba vájt üregekbe költ. Általában párban fészkelnek, és a párok hűségesek egymáshoz és a költőhelyükhöz. A fészeképítés és a fiókák nevelése közös feladat a pár számára.

Migráció: A partifecske egy része északabbra vonul, ahol kedvezőbb táplálkozási és költési lehetőségeket talál. Az őszi hónapokban ezek a madarak elindulnak a téli területeikre, és tavasszal visszatérnek a költési területeikre.

Társas viselkedés: A partifecske társas lény, és gyakran látni őket csoportokban repülni vagy a fészkelési időszakban párban. A csoportos repülés segít a táplálékként szolgáló rovarok felkutatásában és elfogásában.

Ritka esetek: Bár a partifecske általában a levegőben vagy a fészkelési helyén tartózkodik, ritkán megfigyelhető, hogy a földön jár vagy szárazföldön pihen.

Az életmódját tekintve a partifecske (Riparia riparia) igazi specialistája a levegőben való mozgásnak és a vízparti élőhelyeknek, ahol kényelmesen fészkelhet és bőséges táplálékot találhat.

partifecske - riparia - riparia

Fészkelése és szaporodása

A partifecske (Riparia riparia) fészkelése és szaporodása a következő folyamatokat foglalja magában:

Fészkelési hely kiválasztása: A partifecske általában homokfalakba, partfalakba vagy földhányásokba vájt üregekbe fészkel. Ezek az üregek lehetnek természetes képződmények, de előfordul, hogy mesterségesen kialakított falakat vagy épületeket is felhasználnak fészkelésre.

Fészeképítés: A partifecske pár általában együtt dolgozik a fészek kialakításán. A fészeket a párok szájuk és lábuk segítségével építik fel, felhasználva a fészekaljban található növényi anyagokat, például száraz fűt és leveleket, valamint egyéb megfelelő anyagokat.

Tojásrakás: Miután a fészek kész, a tojásrakás következik. A tojásokat általában a fészekben fektetik le, és a nőstény tojásokat általában napi egy tojással termeli. A partifecske tojások általában fehér vagy krémszínűek és foltosak lehetnek.

Inkubáció: A tojásrakás után a nőstény és a hím egyaránt részt vesz az inkubáció folyamatában, amely során a tojásokat kikeltik. Az inkubációs időszak általában körülbelül két hétig tart, amíg a tojások kikelnek.

Fiókanevelés: Miután a tojások kikelték, a szülők továbbra is gondoskodnak a fiókákról. A fiókák születésüket követően szinte teljesen függővé válnak a szüleiktől, akik táplálékkal látják el őket és felügyelik fejlődésüket. A fiókák néhány hét alatt fejlődnek ki a felnőttekhez hasonló méretűvé és repülőképessé válnak.

Költési szezon vége és utánpótlás: Miután a fiókák elég erősek ahhoz, hogy elhagyják a fészket, a költési szezon végén a partifecske fiókák repülni kezdenek, és a szülők továbbra is gondoskodnak róluk, amíg meg nem tanulnak önállóan táplálkozni és túlélni.

partifecske - riparia - riparia

A partifecske (Riparia riparia) védettsége

A partifecske (Riparia riparia) Magyarországon fokozottan védett faj. Természetvédelmi értéke 50 000 forint. Ez azt jelenti, hogy a faj megőrzése kiemelt jelentőségű, és jogszabályok szabályozzák a természetben való előfordulását, szaporodását, élőhelyét.

Miért védett a partifecske?

 • Élőhelyének csökkenése: Folyószabályozások, homokbányák kimerülése csökkenti a fészkelőhelyek számát.
 • Mezőgazdasági vegyszerek: A rovarirtó szerek hatása a táplálékbázisra jelent veszélyt.
 • Zavarás a fészkelőhelyeken: A fészkelőhelyek közelében végzett emberi tevékenység megakadályozhatja a sikeres költést.

Hogyan védjük a partifecskét?

 • Élőhelyvédelem: Folyópartok védetté nyilvánítása, mesterséges fészkelőhelyek kihelyezése.
 • Mezőgazdasági gyakorlatok módosítása: Vegyszermentes gazdálkodás vagy olyan vegyszerek használata, amelyek kevésbé károsítják a rovarokat.
 • Zavarás minimalizálása: A fészkelőhelyek környékének zavarása a költési időszakban kerülendő.

Mit tehetünk mi az egyéni szinten?

 • Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket, amelyek a fecskefélék védelmével foglalkoznak.
 • Kerüljük a vegyszerek használatát a kertünkben.
 • Ha mesterséges fészkelőhelyet szeretnénk kihelyezni, konzultáljunk természetvédelmi szakemberrel a megfelelő típus kiválasztásához.

Fontos tudni:

A természetvédelmi törvény alapján tilos a partifecske szándékos zavarása, telephelyének, fészkének megrongálása, tojásainak elvétele.

partifecske - riparia - riparia

Magyarországi előfordulása

A partifecske (Riparia riparia) Magyarországon elterjedt madárfaj, amely sokféle élőhelyen megtalálható az országban. A faj a természetes élőhelyeken kívül városi környezetekben is előfordul, gyakran mesterséges falakon, hidak alatt vagy más építményeken is fészkel.

A partifecske Magyarországon az alföldi területeken, például a Tisza és a Duna mentén, valamint a nagyobb tavak környékén, mint például a Balaton és a Velencei-tó környékén is gyakran előfordul. Ezeken a helyeken megfelelő fészkelési helyek és bőséges táplálékforrások találhatók számukra.

A partifecske Magyarországon általában áprilistól szeptemberig tartózkodik, amikor a fészkelési és szaporodási időszak van. Télen a faj általában Afrikába vonul, és ezért nem található meg Magyarországon ebben az időszakban.

Fontos megjegyezni, hogy a partifecske egy védett madárfaj Magyarországon, és védelmét a Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozási Rendszer (NBMR) biztosítja. Ez azt jelenti, hogy fontos megőrizni élőhelyeit és fészkelési területeit, hogy a faj továbbra is jelen legyen a magyarországi természetben.

partifecske - riparia - riparia

Érdekességek róla

A partifecske (Riparia riparia) egy számos érdekes jellemzővel rendelkező madárfaj. Néhány érdekesség a partifecskevel kapcsolatban:

Hűség a fészkelőhelyhez: A partifecske rendkívül hűséges a fészkelőhelyéhez. Sok esetben évről évre ugyanarra a helyre tér vissza, hogy fészket rakjon és fiókákat neveljen. Egyes madarak akár évtizedekig is visszatérhetnek ugyanarra a fészkelőhelyre.

Repülőkészség: A partifecske az egyik legügyesebb és leggyorsabb repülőmadár, képes szinte folyamatosan levegőben tartózkodni, miközben vadászik a levegőben keringő rovarokra. Repülőképességének köszönhetően kiválóan alkalmazkodik az élőhelye körülményeihez és vadászati szokásaihoz.

Ritka fészkelő helyek: A partifecske gyakran választ homokfalakat vagy partfalakat fészkelési helyül. Ezek a speciális élőhelyek lehetővé teszik számára, hogy biztonságban rakja le tojásait és nevelje fiókáit, miközben a homokfalak stabil szerkezetet biztosítanak a fészeknek.

Hosszú távú migráció: A partifecske egyes populációi hosszú távú migrációt tesznek, amikor a hidegebb hónapokban Észak-Afrikába vagy más melegebb területekre vonulnak. Ez a hosszú távú migráció lehetővé teszi számukra, hogy kedvezőbb táplálkozási és költési lehetőségeket találjanak.

Társas életmód: A partifecske általában társas lény, és gyakran látni őket csoportokban repülni vagy a fészkelési időszakban párban. A társas életmód segíti őket a táplálék keresésében és a költési tevékenységekben.

Ezek csak néhány érdekesség a partifecskevel kapcsolatban, amelyek bemutatják, hogy ez a madárfaj mennyire különleges és alkalmazkodó képességekkel rendelkezik az élőhelyéhez és életmódjához.

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay