Piroslábú cankó (Tringa totanus) hangja

piroslabu - canko - tringa - totanus - hangja

Piroslábú cankó (Tringa totanus) hangja és jellemzői

A piroslábú cankó (Tringa totanus) hangja, változatos repertoárral rendelkezik, melyet különböző kommunikációs célokra használ. A hangok fontos szerepet játszanak a madár életében, segítenek a párkeresésben, a territórium védelmében, a fiókanevelésben és a ragadozók elriasztásában.

A leggyakoribb hívás:

Ez a leghangosabb és leggyakrabban hallható hangja a piroslábú cankónak. Éles, magas hangú „tyű-ű” vagy „tü-tü” kiáltás, melyet röptében vagy táplálkozás közben is hallat. Ez a hívás többfunkciós: társak hívogatására szolgál, de riasztóhangként is használják, például ragadozó madár közeledésekor. A hívás hangszíne és hossza változhat az adott helyzettől függően. Például, ha a madár izgatott vagy fenyegetett, a hívás hangosabbá és rövidebbé válik.

Ének:

A hím piroslábú cankó bonyolultabb énekkel rendelkezik, mint a hívás. Ez a dallamosabb hangsor magasabb hangnemben szól, és főként a territórium kijelölésére és a tojók csalogatására szolgál. Az ének jellegzetes része a „tü-tü-tü-tü” motívum, melyet gyorsan ismétlő trillákkal egészít ki a madár. Az ének hossza és bonyolultsága változhat a hím egyed korától és kondíciójától függően. A jobb kondícióban lévő hímek hosszabb és dallamosabb éneket produkálnak, ami vonzóbb a tojók számára.

Riasztóhangok:

A piroslábú cankó több különböző riasztóhangot is használ a veszély típusától függően. Ha ragadozó madarat észlel, magas hangú, szaggatott „ki-ki-ki” hangokat hallat. Ha rivális cankó közelít a territóriumához, akkor inkább mélyebb tónusú „krák-krák” hangokkal riasztja el a betolakodót. Ezen kívül a piroslábú cankó „csicsergő” hangokat is hallathat, ha fenyegetve érzi magát.

Fiókák hangjai:

A fiókák kéregető hangokkal kommunikálnak szüleikkel. Ezek magas hangú „csipogások”, melyekkel táplálékot és figyelmet kunyerálnak a szülőktől. A fiókák hangjai változnak a korukkal és a szükségleteikkel. A fiatalabb fiókák hangosabban és gyakrabban csipognak, míg az idősebb fiókák csak akkor csipognak, ha éhesek vagy fáznak.

A hangok elemzése:

A piroslábú cankó (Tringa totanus) hangja és annak elemzése fontos információkat adhat a madár viselkedéséről és ökológiájáról. A hangfrekvencia, a hangmagasság és a hangszín alapján meg lehet különböztetni a különböző hangtípusokat, és azonosítani a madár egyedét. A hangminták elemzése segíthet a kutatóknak a piroslábú cankó populációinak nyomon követésében és a faj megőrzésének stratégiáinak kidolgozásában.

A hangok szerepe a piroslábú cankó életében:

A hangok kulcsfontosságú szerepet játszanak a piroslábú cankó (Tringa totanus) életében. Segítenek a madaraknak kommunikálni egymással, párra találni, territóriumot védeni, fiókákat nevelni és elriasztani a ragadozókat. A hangok ezen kívül fontos szerepet játszanak a faj megőrzésében is, mivel segítenek a kutatóknak a populációk nyomon követésében és a veszélyeztető tényezők azonosításában.

piroslabu - canko - tringa - totanus - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Olivier SWIFT