Partifecske (Riparia riparia) hangja

partifecske - riparia - riparia - hangja

Partifecske (Riparia riparia) hangja és jellemzői

A partifecske (Riparia riparia) hangja tele van élettel. Repülés közben vidám csicsergése tölti be a vízpartot, hívásaival pedig kapcsolatot tart a párjával és a fiókáival. A partifecske hangja a természet egyik kedves dallama, melynek megismerése még élvezetesebbé teszi a vízparti madármegfigyelést.

A partifecske hangja a következő jellemzőkkel bír:

Rövid, száraz „csrip” hangokat ad ki: Ez a leggyakoribb hangja, melyet repülés közben, táplálkozáskor és a fiókák gondozása során is hallhatunk.

Halk, dallamos csicsergésben énekel: A hím partifecskék éneke bonyolultabb, mint a hívás, és trillákat, vibrátókat is tartalmaz. Az éneket a tojók vonzására használják.

Riasztóhangja éles „pritt”: Ezt a hangot veszély esetén adják ki, hogy figyelmeztessék a többi partifecskét a ragadozók jelenlétére.

A partifecske hangjának változatossága:

A partifecske hangjai nem csupán a típusuk alapján, de hangmagasságuk, frekvenciájuk és hosszuk alapján is változatosak lehetnek. A hívás hangmagassága a madár méretétől és a környezettől függően változhat. Az ének bonyolultsága a hím egyed kondícióját és territoriális hajlamát is tükrözi. A riasztóhang hossza és hangereje a veszély mértékét jelzi.

A partifecske hangjának hallgatása:

A partifecskék hangját a vízpartokon lehet hallani, a tavaszi és nyári hónapokban a legaktívabbak. A madármegfigyelők számára a hangok felismerése segíthet a faj azonosításában és a madarak viselkedésének megértésében.

partifecske - riparia - riparia - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Sebastian Andrejeff