Kis bukó (Mergellus albellus) jellemzői és életmódja

kis - buko - mergellus - albellus

A kis bukó (Mergellus albellus) rövid bemutatása

A kis bukó (Mergellus albellus) egy kis termetű vízimadár, amely a récefélék családjába tartozik. Általában hidegvízű tavak és folyók partjain él, ahol a növényzetben vagy a part mentén található odvában fészkel.

A hímek és a tojók külsejükben enyhén különböznek egymástól. A hímeknek élénk fekete-fehér színe van, míg a tojók barnás-szürkések. Az apró mérete és a rejtőzködő életmód miatt a kis bukó gyakran nehezen észlelhető.

A kis bukók fő táplálékforrása a vízi rovarok és kisebb halak, amelyeket a víz felszínén úszva vagy a víz alatt merülve zsákmányolnak. További jellemzőjük, hogy nagyon ügyesen tudnak úszni és búvárkodni.

Ezek a madarak a hidegebb éghajlatokon élnek, és ha a telelőhelyükként szolgáló vizek befagynak, akkor délebbre, melegebb területekre vonulnak. Általában nagy csoportokban társulnak, különösen a települések közeli vizek mentén.

kis - buko - mergellus - albellus

Elterjedése és élőhelye

A kis bukó (Mergellus albellus) Eurázsia északi területein honos, Skandináviától Oroszországig és Mongóliáig fordul elő. Magyarországon is megfigyelhető, de ritka madárfaj.

Elterjedési térkép:

A kis bukó tiszta vizű tavakat, folyókat és patakokat kedvel. Inkább sekély, lassú folyású vizeket preferál, melyekben bőven van hal. Fészkelőhelyéül fák odvait választja, de mesterséges fészekládákat is igénybe vesz.

Élőhelytípusok:

Tundrák: A kis bukó gyakori madár a tundrákon, ahol tavakban és folyókban táplálkozik.

Erdők: A kis bukó erdőkben is előfordul, főleg olyan területeken, ahol tiszta vizű patakok és folyók haladnak át.

Hegyvidéki területek: A kis bukó hegyvidéki tavakban és folyókban is fészkelhet.

A kis bukó élőhelyének elvesztése a faj egyik legnagyobb veszélye. Az erdők kivágása, a vizes élőhelyek lecsapolása és a vízminőség romlása mind hozzájárul a kis bukó populációjának csökkenéséhez.

Fontos, hogy védjük a kis bukó (Mergellus albellus) élőhelyét és megőrizzük ezt a gyönyörű madárfajt. Ezt élőhelyvédelmi programok megvalósításával, a vízminőség javításával és a fenntartható erdőgazdálkodás elősegítésével tehetjük meg.

kis - buko - mergellus - albellus

Megjelenése és jellemzői

A kis bukó (Mergellus albellus) kis termetű búvármadár, testhossza 47-59 cm, szárnyfesztávolsága 70-86 cm. Karcsú testalkatú, hosszú nyakkal és csőrrel.

Feltűnő tollazatáról ismert:

 • Hím: Fekete fej, fehér test, szürke mellkas. A fejtetőn zöldes fényű folt található.
 • Tojó: Barna tollazat, fehér foltokkal

További jellemzői:

 • Csőr: Hosszú, keskeny és fűrészelt, a halak fogásához alkalmazkodott.
 • Lábak: Rövid lábak, úszóhártyákkal.
 • Szem: Vörös színű.
 • Hang: Füttyszerű hangot ad ki.

A kis bukó kiváló úszó és búvár. Hosszú csőrével a víz alá merül és halakra vadászik. Fűrészelt csőrével megragadja a halat és egészben nyeli le.

A kis bukó télen vedlik. A vedlés során a hím tollazata kevésbé élénk színeket ölt.

A kis bukó (Mergellus albellus) egy gyönyörű és lenyűgöző madár, mely fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában. Hosszú, keskeny csőrével és fűrészelt szélével a kis bukó egyedülállóan alkalmazkodott a halak fogásához.

A kis bukó megfigyelése egy igazi élmény a természetben. Ha szerencséd van, és megpillantasz egy kis bukót, figyelj meg a tollazatát, a csőrét és a úszóhártyás lábait. Hallgasd meg a füttyszerű hangját, és figyeld meg, ahogy ügyesen úszik és bukik a vízben.

kis - buko - mergellus - albellus

Rendszertani besorolása

A kis bukó (Mergellus albellus) a madarak osztályába (Aves), azon belül a lúdalakúak rendjébe (Anseriformes), a récefélék családjába (Anatidae) tartozik. A Mergellus nemzetség egyetlen faja.

A kis bukó rendszertani besorolása a következő:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Nemzetség: Mergellus
 • Faj: Kis bukó (Mergellus albellus)

A kis bukó közeli rokonságban áll a nagy búvárral (Mergus merganser) és a gácsérral (Anas platyrhynchos) is. Ezek a madárfajok is vízimadarak, hosszú csőrrel és úszóhártyás lábakkal.

A kis bukó egyedülálló tulajdonsága a fűrészelt csőré, mely a halak fogásához alkalmazkodott. Ezzel a tulajdonsággal a kis bukó elkülönül a többi récefélétől.

A kis bukó rendszertani besorolása segít megérteni a faj evolúciós kapcsolatait és rokonságát más madárfajokkal. Ez a tudás fontos a kis bukó ökológiájának és viselkedésének megértéséhez, valamint a faj megőrzéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához.

kis - buko - mergellus - albellus

A kis bukó (Mergellus albellus) táplálkozása

A kis bukó (Mergellus albellus) ez a kecses vízimadár lenyűgöző alkalmazkodóképességgel rendelkezik a táplálkozás terén. Elsősorban ragadozó életmódot folytat, fő zsákmányállata pedig a hal. Nézzük meg részletesebben, hogyan vadászik a kis bukó a víz alatti királyság lakóira.

Fűrészes fegyverzet: a csőr különlegessége

A kis bukó sikeres vadászatának titka a különleges csőrében rejlik. Ez a hosszú, keskeny szerszám nemcsak a halak elejtésére tökéletes, hanem a víz alatti manőverezéshez is kiválóan alkalmazkodott.

Fűrészfogak: A csőr mindkét szélén apró, hátrafelé álló fűrészfogak találhatók. Ezek a fogak segítenek a kis bukónak a csúszós halak – például a lazac, a pisztráng vagy a sügér – megragadásában. A fűrészfogak megakadályozzák, hogy a halak kisiklanak a csőrből.

Horogszerű forma: A csőr felső része enyhén kampós, ami szintén a zsákmány biztonságos rögzítését szolgálja.

Vadászat a mélyben: a technika rejtelmei

A kis bukó kiváló látással rendelkezik, így a víz felszínén könnyen kiszúrja a halakat. Ha zsákmányt lát, a víz alá merül, akár négy méter mélységig is lebukhat.

Merülés és manőverezés: A kis bukó kitűnő úszó, lábai erős úszóhártyákkal vannak ellátva, melyek a gyors víz alatti mozgást segítik. A keskeny testalkat és a hosszú nyak pedig a víz alatti manőverezést könnyíti meg.

Érzékeny csőr: A víz alatti vadászat során a látás mellett a csőr is fontos szerepet játszik. A csőr érzékeny a rezgésekre, így a kis bukó még a zavaros vízben is érzékeli a halak mozgását.

Nyelési technika: A kifogott halat a kis bukó általában egészben nyeli le. A fűrészfogak segítenek a zsákmány lenyomásában a nyelőcsövön keresztül.

Étrend diverzifikáció: a halaknál több is van

Bár a halak a fő táplálékforrásai, a kis bukó nem válogatós. A táplálkozása szezonális jellegű, és bizonyos esetekben más élőlényeket is fogyaszt:

Nyári rovar- és lárvafogyasztás: A nyári hónapokban, amikor kevesebb a hal a vizekben, a kis bukó a víz felszínén élő rovarokra és azok lárváira vált.

Kétéltűek a menüben: Alkalmanként békákat is fogyasztanak, különösen a békák szaporodási időszakában.

Rákok: a változatosság kedvéért: Időnként kisebb rákokat is zsákmányolnak, ezzel is színesítve étrendjüket.

A kis bukó (Mergellus albellus) étrendjének diverzifikációja segít neki alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez és a táplálékforrások időszakos ingadozásához. Ez a fajta rugalmasság fontos a túlélésük szempontjából.

kis - buko - mergellus - albellus

Fészkelése és szaporodása

A kis bukó (Mergellus albellus) ez a gyönyörű vízimadár nemcsak lenyűgöző megjelenéséről, de érdekes fészkelési és szaporodási szokásairól is ismert. Fedezzük fel együtt a kis bukó családi életének rejtelmeit!

A fészekalj kiválasztása: Odúlakó a kis bukó

A kis bukó fészkelőhelyéül fák odvait választja. Előnyben részesíti a régi, odvas fákat, melyek kellő védelmet nyújtanak a fiókáknak. A tojó maga is üregesedhet ki faodvakat a csőrével, hogy tökéletes fészkelőhelyet alakítson ki.

A fészekalj építése: Meleg otthon a tojásoknak

A tojó puha növényi anyagokkal, mohával, fűvel és tollakkal béleli ki a fészket. Ez a puha ágynemű gondoskodik a tojások és a fiókák melegen tartásáról, főleg a hidegebb tavaszi napokon.

Tojásrakás és kotlás: Gondoskodás a jövő nemzedékről

A tojó általában 7-12 tojást rak le, melyek krémszínűek, barna foltokkal tarkítottak. A kotlási idő körülbelül 28-30 nap. A tojó egyedül kotlik a tojásokon, míg a hím őrzi a fészket és a tojót.

Kikelés és fiókanevelés: Az új élet pezsgése

A fiókák kikelés után teljesen fejlettek de röpképtelenek. Azonban már egy napon belül elhagyják a fészket, és követik anyjukat a vízbe. A fiókák kiváló úszók már a születésüktől fogva, és hamarosan megtanulnak táplálkozni is.

A szülők gondoskodása: Védőernyő a fiókák felett

Az első hetekben a tojó gondoskodik a fiókákról, melegíti őket, és megtanítja őket táplálkozni. A hím is részt vesz a fiókanevelésben, és védi a családot a ragadozóktól. A fiókák körülbelül 60 napos korukra válnak önállóvá.

A kis bukó (Mergellus albellus) családi élete példaértékű a gondoskodásról, a védelemről és a faj fennmaradásáért tett erőfeszítésekről. A fészkelési és szaporodási folyamat sikeressége kulcsfontosságú a kis bukó populációjának fenntartásában.

kis - buko - mergellus - albellus

A kis bukó (Mergellus albellus) védettsége

A kis bukó (Mergellus albellus) ez a lenyűgöző megjelenésű és érdekes életmódú madár sajnos veszélyeztetett fajnak számít. Populációja az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent élőhelyének elvesztése, a vízminőség romlása és a vadászat miatt.

A veszélyeztető tényezők: Mi fenyegeti a kis bukót?

Élőhely elvesztése: A vizes élőhelyek lecsapolása, az erdők kivágása és a folyószabályozások jelentősen csökkentik a kis bukók számára elérhető fészkelő- és táplálkozóhelyeket.

Vízminőség romlása: A szennyezett vízben kevesebb hal található, ami a kis bukó fő táplálékforrása. A szennyeződés a víz alatti növény- és állatvilágot is pusztítja, mely a kis bukó táplálékláncának fontos része.

Vadászat: A kis bukó egykor vadászható madárfaj volt, de a vadászat mára már tilos. Ennek ellenére illegális vadászat még mindig előfordulhat.

Védelmi intézkedések: Mit tehetünk a kis bukó megmentéséért?

Szerencsére számos erőfeszítés történik a kis bukó megőrzése érdekében:

Élőhelyvédelmi programok: A vizes élőhelyek helyreállítása és védelme létfontosságú a kis bukó populációjának fenntartásához. Ez magában foglalja a fészkelőhelyek kialakítását, a vízminőség javítását és az erdők fenntartható kezelését.

Nemzetközi együttműködés: A kis bukó elterjedési területe több országra kiterjed, ezért a faj védelme nemzetközi összefogást igényel. Együttműködési programok segítik a faj vándorlási útvonalainak védelmét és a populációk monitorozását.

Tudatosság növelése: A lakosság körében történő tájékoztatás és oktatás fontos szerepet játszik a kis bukó megóvásában. Minél többen ismerik meg ezt a gyönyörű madarat és élőhelyét, annál nagyobb lesz a támogatottsága a védelmi intézkedéseknek.

Te is segíthetsz!

Támogasd a természetvédelmi szervezeteket: A természetvédelmi szervezetek aktívan részt vesznek a kis bukó és más veszélyeztetett fajok védelmében. A támogatásoddal segítheted a védelmi programok megvalósítását.

Csökkentsd a vízlábnyomodat: A vízminőség megőrzése kulcsfontosságú a kis bukó számára. Csökkentsd a vízfogyasztásod, és kerüld a szennyezőanyagok vízbe juttatását.

Válassz fenntartható termékeket: Az erdőirtás csökkentése érdekében válassz olyan termékeket, amelyek előállításához nem használnak fel illegálisan kitermelt fát.

Tanítsd meg gyermekeidnek a természetvédelem fontosságát: A következő generáció kezében van a Föld élővilágának jövője. Ismertesd meg gyermekeiddel a kis bukót és más veszélyeztetett fajokat, és tanítsd meg őket a természet tiszteletére és védelmére.

A kis bukó (Mergellus albellus) védelme mindannyiunk közös felelőssége. A faj megőrzésével nemcsak egy gyönyörű madarat mentünk meg, hanem hozzájárulunk a Föld egészséges és változatos ökoszisztémájának fenntartásához is.

kis - buko - mergellus - albellus

Magyarországi előfordulása

A kis bukó (Mergellus albellus) Magyarországon rendszeres átvonuló és telelő madárfaj. Főleg a Balatonon és a Dunán figyelhetjük meg, de előfordulhat más vizes élőhelyeken is, mint például a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Velencei-tó vagy a Rába folyó mentén.

Telelési időszak: A kis bukók októberben érkeznek Magyarországra, és áprilisban távoznak. A telelési időszakban nagyobb csoportokban tartózkodnak, akár 100 egyedet is megfigyelhetünk egy csapatban.

Kedvelt élőhelyek: A kis bukó sekély vizű tavakat, folyókat és csatornákat kedvel. Táplálékát a víz alatti növényzetben keresi, ezért fontosak számára a vízi növényekben gazdag élőhelyek.

Állománynagyság: A kis bukó nem gyakori madárfaj Magyarországon. A telelő állomány nagysága néhány száz egyedre tehető.

Védettség: A kis bukó szigorúan védett madárfaj Magyarországon. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján közel fenyegetett (Near Threatened) besorolást kapott.

Megfigyelési lehetőségek: A kis bukót a Balatonon és a Dunán egész télen megfigyelhetjük. A Velencei-tó, a Fertő-tó és a Rába folyó mentén is jó eséllyel találkozhatunk vele. A madármegfigyelő túrákon és a vízi sportok űzése során is megfigyelhető.

Fontos megjegyezni: A kis bukóra vadászni tilos. Ha megfigyelünk egy kis bukót, ne zavarjuk, és tartsunk tőle tiszteletben az élőhelyét.

A kis bukó (Mergellus albellus) egy gyönyörű és érdekes madárfaj, melynek megfigyelése igazi élményt nyújthat. A faj védelme mindannyiunk felelőssége, ezért fontos, hogy óvjuk az élőhelyét és ne zavarjuk a természetes életmódját.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay