Kis bukó (Mergellus albellus) hangja

kis - buko - mergellus - albellus - hangja

A kis bukó (Mergellus albellus) hangja és jellemzői

A kis bukó (Mergellus albellus) hangja: A kis bukó egy apró termetű vízimadár, Eurázsia északi területein honos. A madárvilágban különleges helyet foglal el egyedi hangadásával, melynek megértése betekintést nyújt a faj kommunikációjába, viselkedésébe és élőhelyhez való kapcsolódásába.

A hím hangja:

Füttyszerű hívogató hang: Ez a leggyakoribb hangtípus, melyet tavaszi nászidőben hallhatunk. A hím ezzel a dallamos füttyentéssel csalogatja magához a tojókat, és jelzi territóriumát.

Viborgó hang: Párosodáskor a tojó csalogatására szolgál. Ez a hang lágyabb, dallamosabb, mint a füttyentés, és gyakran csókokkal kíséri a hím.

Durva hang: Agresszív viselkedés jele, melyet territórium vitákban vagy más hímekkel szembeni fenyegetéskor használ. Ez a hang riasztó hatású, és elriasztja a betolakodókat.

Hangutánzás: A kis bukó képes más madárfajok hangjait is átvenni. Ez a repertoárbővítés egy módja, mely a kommunikáció hatékonyságát növeli.

A tojó hangja:

Bukogó hang: A tojó leggyakoribb hangja, mely a hím hívogatására való válasz. Ez a hang rövidebb és halkabb, mint a hím füttyentése, és gyakran csattogással kíséri.

Recsegő hang: A fiókák hívására és gondozására szolgál. Ez a hang lágyabb, dallamosabb, és a tojó aggodalmát és törődését fejezi ki.

Vészhang: Ragadozók közeledésekor figyelmezteti a fiókákat és a párt. Ez a hang riasztó hatású, és sürgős cselekvésre készteti a madarakat.

A hangok általános jellemzői:

Hangmagasság és hangszín: Egyedenként változó tulajdonságok, melyek azonosításban segítenek. A tapasztalt madarászok a hang alapján felismerhetik a kis bukókat.

Hangerő: A kommunikáció távolságától és a helyzettől függően változik. Nyílt vízfelületeken a madarak hangosabbak, hogy nagyobb távolságra is elhallhassák üzeneteiket.

Időtartam: Rövidtől hosszabb hívogató hangokig terjedhet. A hosszabb hangok általában nagyobb fontosságú üzenetet hordoznak.

Ismétlés: A hang fontosságának hangsúlyozására szolgál. Fontosabb üzeneteknél a madarak gyakran többször ismételik a hívóhangokat.

kis - buko - mergellus - albellus - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jarek Matusiak