Keresztcsőrű (Loxia curvirostra) jellemzői és életmódja

keresztcsoru - loxia - curvirostra

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) rövid bemutatása

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy különleges énekesmadár, amely jellegzetes, keresztezett csőréről ismert. Ez a csőralkat egyedülálló táplálkozási stratégiát tesz lehetővé, amellyel a madár a fenyőtobozokból nyeri ki a magokat. A keresztcsőrű Európa, Ázsia és Észak-Amerika tűlevelű erdeiben él, és Magyarországon is megtalálható.

Főbb jellemzői:

 • Méret: 16-17 cm hosszú, 27-31 cm szárnyfesztávolságú.
 • Tollazat: A hím téglavörös, a tojó olajzöld, mindkettőnek sárga farkcsíkja van.
 • Csőr: Keresztbe álló csőr, vastag csőrhegyekkel a tobozok kinyitásához.
 • Táplálék: Fenyőmagok, tobozokból kinyert magok.
 • Élőhely: Tűlevelű erdők.
 • Elterjedés: Európa, Ázsia, Észak-Amerika.
 • Vonulás: Vonuló vagy helyben telelő, a táplálékforrások függvényében.

A keresztcsőrű rendkívül alkalmazkodóképes madár, táplálékát tekintve is. A fenyőmagokon kívül más magokat, bogyókat és rügyeket is fogyaszt. A csőralkatának köszönhetően képes a tobozok kemény héját is feltörni, így hozzájutni a táplálékhoz, amit más madarak nem tudnak.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) fontos szerepet játszik az erdők ökoszisztémájában. A fenyőmagok terjesztésével segít az erdők regenerálódásában, és táplálékforrást biztosít más erdei állatoknak is.

 

Érdekességek:

 • A keresztcsőrű csőrének alakja a táplálékforrásokhoz igazodik. Különböző alfajok csőrei enyhén eltérő formájúak, a helyi fenyőfajokhoz alkalmazkodva.
 • A keresztcsőrűek hangja jellegzetes „csipp-csipp” hangzású.
 • A keresztcsőrűek télen gyakran csapatokban fordulnak elő.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy lenyűgöző madár, amely egyedülálló csőrével és táplálkozási szokásaival kiemelkedik a többi madárfaj közül. Fontos szerepet játszik az erdők ökoszisztémájában, és érdekes betekintést nyújt a természet alkalmazkodóképességébe.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

Elterjedése és élőhelye

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi és hideg égövi régiójában elterjedt madárfaj.

Európában a keresztcsőrű fő elterjedési területe Skandinávia, az Oroszországi Föderáció északnyugati része, a Baltikum, Lengyelország, Németország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és a Balkán-félsziget hegyvidéki régiói. Ázsiában a keresztcsőrű Szibéria, Mongólia, Kína, Észak-Korea, Japán és Tajvan területén fordul elő. Észak-Amerikában a keresztcsőrű Alaszkától és Kanadától délre, az Egyesült Államok északi és keleti részén, valamint Mexikó északi részén él.

A keresztcsőrű hegyi és síkvidéki fenyőerdőket kedvel, de ritkábban lombos erdőkben is előfordul. Kedveli a nyílt erdőket, ahol sok fenyőtoboz van. A hegyvidéki régiókban a keresztcsőrű 2000 méteres tengerszint feletti magasságig is előfordulhat.

A keresztcsőrű élőhelyének elvesztése és a degradáció a fajra nehezedő legnagyobb fenyegetések közé tartozik. A klímaváltozás szintén hatással lehet a keresztcsőrű elterjedésére, mivel a fenyvesek északabbra vándorolnak. A keresztcsőrűre a ragadozók, például a sólymok, a héják és a varjak is veszélyt jelentenek.

A keresztcsőrű fontos szerepet játszik a fenyőerdők ökoszisztémájában. A madarak segítenek ellenőrizni a fenyőmagvak populációját azáltal, hogy megeszik a magokat. A keresztcsőrű által szétszórt magok új fenyőfák kihajtásához vezethetnek.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy szép és érdekes madár, amely fontos szerepet játszik a fenyőerdők ökoszisztémájában. A faj megőrzése érdekében fontos, hogy megvédjük élőhelyeit és csökkentsük a rá nehezedő fenyegetéseket.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

Megjelenése és jellemzői

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) más néven kis keresztcsőrű vagy piros keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy különleges énekesmadár, melynek neve is utal legmeghatározóbb jellegzetességére: keresztezett csőrére. Ez a különleges csőralkat egyedülálló táplálkozási stratégiát tesz lehetővé: a keresztcsőrűk tobozok kinyitására és a magok kinyerésére használják.

Megjelenése:

A madár mérete 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 27-31 cm, testtömege 35-50 gramm. Testalkata zömök, feje nagy, csőre erőteljes. Szárnyai rövidek, lekerekítettek, farka rövid, bevágott.

A hím tollazata élénk vörös, míg a tojóé olajzöld. A hím hasa és farkcsíkja fehér, a tojóé sárga. Mindkét nem fején sötét csíkok húzódnak. A csőr színe fekete.

A keresztcsőrű csőrének alakja keresztezett, a csőrhegyek egymáson átfedik egymást. Ez az egyedülálló forma lehetővé teszi a madár számára, hogy erőteljesen összenyomja a tobozokat, és kiszedje a magokat. A csőrhegyek élesek és kemények, hogy a madár átvághassa a tobozok pikkelyeit.

A keresztcsőrű erős lábakkal rendelkezik, amelyekkel a fák ágain kapaszkodik. Sötétbarna szemei vannak. Rövid farka van. Hangja éles csicsergés és csatornázás.

Élőhelye:

A keresztcsőrű hegyi és síkvidéki fenyőerdőket kedvel, de ritkábban lombos erdőkben is előfordul. Kedveli a nyílt erdőket, ahol sok fenyőtoboz van. A hegyvidéki régiókban a keresztcsőrű 2000 méteres tengerszint feletti magasságig is előfordulhat.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy lenyűgöző madár, mely egyedülálló csőrével és táplálkozási stratégiájával kiemelkedik a többi madárfaj közül. Megfigyelése igazi élményt nyújt a természet szerelmeseinek.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

Rendszertani besorolása

A keresztcsőrű a verébalakúak rendjébe (Passeriformes), a pintyfélék családjába (Fringillidae) és a Carduelinae alcsaládjába tartozó madárfaj.

A tudományos neve Loxia curvirostra. A Loxia nemzetségbe 5 másik faj is tartozik, melyek mind Észak-Amerikában és Eurázsiában élnek. A legközelebbi rokonai a fenyőpintyek (Pinicola) és a kendermagok (Carduelis).

A keresztcsőrűnek 7 alfaja ismert:

 • Loxia curvirostra curvirostra – Európa és Ázsia nagy része
 • Loxia curvirostra bendirei – Észak-Amerika nyugati része
 • Loxia curvirostra benti – Új-Fundland
 • Loxia curvirostra grinnelli – Alaszka és Északnyugat-Kanada
 • Loxia curvirostra minor – Szibéria keleti része
 • Loxia curvirostra pusilla – Kamcsatka
 • Loxia curvirostra sitkensis – Délkelet-Alaszka és Brit Kolumbia

A keresztcsőrű alfajai főleg a tollazatuk színében és mintázatában különböznek egymástól. A hím tollazata élénk vörös, de az alfajok között árnyalatbeli különbségek lehetnek. A tojó tollazata olajzöld, de az árnyalatok alfajonként változhatnak.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy elbűvölő madár, melynek egyedülálló csőrének köszönhetően specializálódott a fenyőmagok fogyasztására. Rendszertani besorolása alapján a pintyfélék családjába tartozik, de közeli rokonságban áll a fenyőpintyekkel.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) táplálkozása

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) igazi különlegesség a madárvilágban, elsősorban a táplálkozásához alkalmazkodott egyedi csőre miatt. Nézzük meg konkrétan, hogyan is táplálkozik ez a madár:

Fő táplálék: A keresztcsőrű étrendjének középpontjában a fenyőmagok állnak. Erőteljes, jellegzetesen keresztezett csőre lehetővé teszi a tobozok feszegetését és a magok kinyerítését.

Csőrhasználat: A madár rendkívül ügyesen manipulálja csőrét a különböző méretű és formájú tobozokhoz alkalmazkodva. A felső és az alsó csőrkáva egymáshoz képest oldalirányban elmozdul, így feszítőerőt tud kifejteni a tobozok pikkelyei között. A hegyes és kemény csőrvégek pedig segítenek átvágni a tobozpikkelyeket, hogy a madár hozzáférjen a belsejében lévő értékes magokhoz.

Érdekes alkalmazkodás: A keresztcsőrű csőre idővel képes némi átalakulásra is. Ha a madár egy adott fenyőfaj magjaira specializálódik, a csőre enyhe méret- és formabeli változáson megy keresztül. Ez a specializáció lehetővé teszi, hogy még hatékonyabban férjen hozzá a zsákmányához.

Alternatív táplálékok: A fenyőmagok mellett a keresztcsőrű egyéb magokat, bogyókat és rügyeket is fogyaszt, főleg a téli időszakban. Ilyenkor ugyanis nehezebb hozzájutni a tobozokhoz, hiszen kevesebb friss hajtás található rajtuk. A bogyók és rügyek ilyenkor fontos kiegészítő táplálékforrásként szolgálnak a madár számára.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) táplálkozása lenyűgöző példája az evolúció csodálatos működésének. A madár különleges csőre tökéletesen alkalmazkodott a fenyőmagok eléréséhez, ami lehetővé teszi számára a túlélést és a szaporodást.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

Fészkelése és szaporodása

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) fészkelési és szaporodási stratégiája szorosan összefonódik táplálékforrásaival és élőhelyével. Íme a legfontosabb tudnivalók:

Fészkelőhely:

A madár fészkét fenyőfák ágvillájába építi, általában a lombkorona középső vagy felső harmadában. Nyílt erdőket kedvel, ahol sok fenyőtoboz található, és a fák ágai kellően vastagok a fészek megtartásához. Hegyvidéki régiókban akár 2000 méteres tengerszint feletti magasságig is fészkelhet.

Fészeképítés:

A fészket a tojó építi gallyakból, fűszálakból és mohával béleli. Átmérője kb. 15-20 cm, magassága kb. 10 cm.

Tojásrakás:

A tojó általában 3-5 tojást rak, melyek fehérek, sötétbarna foltokkal. A tojások kb. 2 cm hosszúak.

Kotlás:

A tojásokat mindkét szülő kotlik felváltva körülbelül 13-14 napig. A kotlási időszakban a hím eteti a tojót.

Fiókanevelés:

A fiókák teljesen fejletlenül kelnek ki, és kb. 20-25 napig szüleik gondoskodására szorulnak. Ekkor még nem képesek önállóan táplálkozni, ezért a szülők begyeztetéssel etetik őket rovarokkal, puha magokkal és bogyókkal. A fiókák kb. 35 napos korukra válnak önállóvá.

Szaporodási időszak:

A keresztcsőrű egész évben költhet, de a legjellemzőbb időszak február és március között van. A költési időszak hossza kb. 2 hónap.

Érdekes megfigyelések:

 • A keresztcsőrű fészkei viszonylag tartósak, és a szülők gyakran több évben is ugyanabban a fészekben költenek.
 • A fiókák gyorsan fejlődnek, és már kb. 2 hetes korukban elkezdődik a jellegzetes keresztezett csőrük kialakulása.
 • A keresztcsőrű fiókák még hosszú ideig a szüleikkel maradnak, és tőlük tanulják a táplálékszerzés technikáját.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) fészkelése és szaporodása sikeressége nagyban függ a fenyőerdők állapotától. A fakivágás, az élőhelyek pusztulása és a klímaváltozás mind negatívan befolyásolhatja a madárfaj fennmaradását. Ezért fontos, hogy védjük a fenyőerdőket és megőrizzük a keresztcsőrű számára megfelelő élőhelyeket.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) védettsége

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) szerencsére védett madárfaj Magyarországon. A természetvédelmi értéke 25 000 forint. Ez azt jelenti, hogy a madár szándékos károsítása, elpusztítása vagy tojásainak elvétele jogszabályi szankciókat von maga után.

Globális szinten a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a nem fenyegetett (Least Concern) kategóriába sorolja a keresztcsőrt. Ez azt jelenti, hogy a faj állománya egyelőre stabilnak tekinthető. Ennek ellenére a élőhelyvesztés és a degradáció továbbra is fenyegetést jelent a madár számára. A klímaváltozás hatására az erdők északabbra vándorolhatnak, ami befolyásolhatja a keresztcsőrű elterjedését. Emellett a ragadozók, mint a sólymok, a héják és a varjak is veszélyt jelentenek a tojásokra és a fiatal fiókákra.

A keresztcsőrű megőrzése érdekében fontos a következőkre odafigyelni:

 • Védeni kell a fenyőerdőket és meg kell őrizni a madár számára megfelelő élőhelyeket.
 • Csökkenteni kell az erdőirtást és a degradációt.
 • Támogatni kell a fenyőerdők fenntartható kezelését.
 • Fel kell hívni a lakosság figyelmét a keresztcsőrű természeti értékére és védelmének fontosságára.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy különleges és intelligens madár, amely fontos szerepet játszik a fenyőerdők ökoszisztémájában. A faj megőrzése érdekében közös erőfeszítésekre van szükség.

keresztcsoru - loxia - curvirostra

Magyarországi előfordulása

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) hazánkban kis számban, de rendszeresen fészkel, főleg a hegyvidéki lucfenyvesekben. A Kárpát-medencében előfordulási területe a következőket foglalja magában:

 • Északi-középhegység: Mátra, Börzsöny, Visegrádi-hegység, Pilis, Gerecse, Bakony
 • Északkelet-Magyarország: Zempléni-hegység, Tokaji-hegység, Bodrogköz
 • Nyugat-Dunántúl: Kőszegi-hegység, Alpokalja

Ezenkívül ritkábban előfordulhat a Dunántúli-középhegységben (pl. Vértes, Mecsek) és a Dél-Dunántúlon (pl. Mecsek, Villányi-hegység) is.

A keresztcsőrű vonuló madár, de a vonulása nem szabályos. A téli hónapokban északról hazánkba érkeznek, és a tavasz folyamán visszatérnek fészkelőhelyeikre.

A faj állománya Magyarországon viszonylag stabil, de ingadozó lehet az évente termő fenyőtobozok mennyiségétől függően. Egyes években tömegesen is megjelenhetnek, míg más években csak kis számban fordulnak elő.

A keresztcsőrű fontos szerepet játszik a magyarországi fenyőerdők ökoszisztémájában. A fenyőtobozok magjainak fogyasztásával segíti a fenyőmagok terjedését, és szabályozza a fenyőfajok populációját.

Megfigyelhetőek etetőhelyeken, fenyvesekben, parkokban, de leginkább a hegyvidéki túraútvonalakon lehet velük találkozni. Ha szerencséd van, észreveheted jellegzetes vörös tollazatú hímjeit, vagy az olajzöld tollazatú tojókat, amint a fenyőtobozok magjait keresik.

A keresztcsőrű (Loxia curvirostra) egy érdekes és különleges madár, amelynek megfigyelése igazi élményt jelenthet a természetbarátok számára. Fontos, hogy védjük a fenyőerdőket, és őrizzük meg a faj számára megfelelő élőhelyeket, hogy ez a gyönyörű madár a jövőben is hazánk madárvilágának dísze maradhasson.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay