Erdei fülesbagoly (Asio otus) hangja

erdei - fülesbagoly - (Asio otus) - hangja

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hangja és jellemzői

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hangja meglehetősen különleges és egyedi, és számos különböző hangot használ a különböző élethelyzetekben és kommunikációs célokra.

Hu-hu hangok: Az erdei fülesbagoly legjellemzőbb hangja a hu-hu-zó hang, amelyet általában területfoglaláshoz és partnerkereséshez használ. Ez a hang egy hosszú, szaggatott sípoló vagy fütyülő hang, amely hasonlít egy hosszú „hu-hu-hu” sorozathoz. Mind a hímek, mind a nőstények használják ezt a hangot, hogy más baglyokat értesítsenek jelenlétükről és határozzák meg a területüket.

Morgás: A morgás egy tompa, mély dörmögő hang, amit általában a hímek adnak ki a párzási időszakban. Ez a hang a partnerkeresés és a párzási rituálék része, és a hímek különféle morgó hangokat hallatnak a potenciális partnerek felé, hogy vonzóbbak legyenek számukra.

Éjszakai dal: Az erdei fülesbagoly éjszakai lény, és hangjai főleg sötétedés után hallhatók. Éjszakai daluk hosszú, monoton sorozatokból áll, amelyek tartalmazhatnak húzó hangokat és morgásokat is. Ezek a dalok segítik az egyedeket azonosítani és kommunikálni egymással.

Territoriális kommunikáció: Az erdei fülesbaglyok használják hangjaikat a territórium meghatározásához és védelméhez. Amikor más baglyok közelednek a területükhöz, intenzívebb húzó hangokat adnak ki, hogy elriasszák a bejövőket.

Migrációs hangok: Az erdei fülesbagoly migráció során is kommunikálnak hangok segítségével. Ezek a migrációs hangok lehetnek más típusúak, mint az általános énekes repertoár, és a csoportosan utazó madarak közötti kommunikációban játszanak szerepet.

Az erdei fülesbagoly hangjai tehát többféle szerepet töltenek be a faj életében. Ezek nemcsak a kommunikáció eszközei, hanem segítenek az egyedeknek területüket védelmezni, partnereket találni, és túlélni a vadászat során is. Ezen hangok különleges jelentőséggel bírnak a baglyok társadalmi és ökológiai életében.

erdei - fülesbagoly - (Asio otus) - hangja

Az év madara 2020

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Alain Malengreau