Kuvik (Athene noctua) hangja

kuvik - (Athene noctua) - hangja

A kuvik (Athene noctua) hangja és jellemzői

A kuvik (Athene noctua) hangja között a kuvikbőgés talán a legismertebb és legjellemzőbb. Ezt a hangot a hímek és a nőstények is kiadhatják. A kuvikbőgés az akusztikus térben jól megkülönböztethető, és a kuvikok gyakran használják, hogy kommunikáljanak egymással és felhívják egymás figyelmét. Ezen hangok segíthetnek a kuvikoknak megtalálni egymást a területükön.

Kuvikbőgés: A kuvikbőgés a kuvik legjellemzőbb és talán legismertebb hangja. Ez egy ismétlődő, hosszú „ku-vik, ku-vik” vagy „ku-vit, ku-vit” hívóhang, amit a kuvikok éjszaka vagy kora hajnalban hallatnak. A kuvikbőgés elsősorban a párosodási időszakban, a két nem közötti kommunikációban szerepel, és segít megtalálni egymást a sötétben. A hímek és a nőstények is használják ezt a hangot.

Riasztóhívások: A kuvikok másféle hangokat is kiadhatnak, amikor veszély vagy zavarás fenyegeti őket. Ezek a hangok általában élesebbek, sivítóbbak és gyakran gyorsabbak, mint a kuvikbőgés. A riasztóhívások arra utalnak, hogy a kuvikokat valamilyen veszély vagy fenyegetés éri, például ragadozók vagy más zavaró tényezők közeledése.

Röfögés: A kuvikok röfögő hangokat is kiadhatnak, különösen agresszió vagy bosszúság kifejezésére. Ezek a hangok mélyebbek és dörgőbbek lehetnek, és általában egy veszekedés vagy területvédelem közben jelennek meg.

Azokban az esetekben, amikor a kuvikok közvetlen veszélyben érzik magukat vagy szükségük van arra, hogy másokhoz kommunikáljanak, a hangok nagy szerepet játszanak az életükben. A kuvikok hangjaival együttműködve viselkedésük és testbeszédük is hozzájárul a kommunikációjukhoz és a társas viselkedésükhöz. Az egyes hangok pontos jelentése és használata változhat a kuvik populációjától, az élőhelyüktől és a konkrét környezeti körülményektől függően, de ezek az elemek együttesen segítik a kuvikokat az éjszakai vadászatban, a territórium védelemben és a társas interakciókban.

kuvik - (Athene noctua) - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Esperanza Poveda