Bölömbika (Botaurus stellaris) jellemzői és életmódja

bolombika-botaurus-stellaris

A bölömbika (Botaurus stellaris) rövid bemutatása

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia legnagyobb termetű gémfaja, lenyűgöző megjelenéssel és rejtőzködő életmóddal. Zömök testalkatát sárgásbarna, sötétbarna mintás tollazat borítja. Hívogató hangjáról, mely akár bömbölésre is emlékeztethet, kapta nevét.

Sűrű nádasok lakója, kitűnő rejtőzködő képességének köszönhetően nehezen vehető észre. Általában szürkületben és éjszaka aktívabb, mozdulatlanul leselkedve zsákmányára, mely főként halakból, kétéltűekből, kisebb rágcsálókból és rovarokból áll. Májustól júliusig tartó költési időszakban a tojó nádból és más növényi anyagokból építi fészkét a sűrű nádasba. A fiókák nevelésében a hím nem vesz részt.

Vonuló faj, telelni Afrikába és Dél-Ázsiába húzódik. Magyarországon fokozottan védett madár, élőhelyének megőrzése kiemelten fontos a faj fennmaradása szempontjából.

bolombika-botaurus-stellaris

Elterjedése és élőhelye

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia és Afrika mérsékelt égövi és trópusi területein fordul elő. Elterjedési területe Nyugat-Európától egészen Kelet-Szibériáig és Dél-Afrikáig terjed. Magyarországon is elterjedt faj, elsősorban a Tisza-tó, a Fertő, a Balaton, a Kis-Balaton és a Tisza mentén, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Kiskunsági Nemzeti Parkban fordul elő.

Élőhelye

A bölömbika elsődleges élőhelyei a mocsarak, nádasok, sekély tavak, szigetek és folyópartok. Kedveli a sűrű növényzetet, ahol rejtőzködhet, és lesből támadhat zsákmányára. Magyarországon főként a síkvidéki vizes élőhelyeken fordul elő, de előfordulhat hegyvidéki tavakon és folyóknál is.

A faj élőhelyeinek elvesztése a legnagyobb veszélyt jelenti a bölömbikára. A mocsarak és nádasok lecsapolása, a mezőgazdasági művelés terjedése és a vízminőség romlása komolyan veszélyezteti a faj fennmaradását. Ezenkívül a klímaváltozás is negatív hatással lehet a bölömbikára, mivel a vizes élőhelyek kiszáradásához vezethet.

A bölömbika élőhelyének megőrzése érdekében fontos a vizes élőhelyek védelme, a nádasok és mocsarak helyreállítása, valamint a mezőgazdasági művelés fenntarthatóbbá tétele. Ezenkívül fontos a vízminőség javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem is.

A bölömbika (Botaurus stellaris) egy gyönyörű és fontos madárfaj, melynek megőrzése kiemelten fontos. A faj élőhelyének megőrzésével és a fenyegetések csökkentésével hozzájárulhatunk a bölömbikapopulációk fennmaradásához.

bolombika-botaurus-stellaris

Megjelenése és jellemzői

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia legnagyobb termetű gémfaja, lenyűgöző megjelenéssel és rejtőzködő életmóddal büszkélkedhet. Zömök testalkatát sárgásbarna, sötétbarna mintás tollazat borítja, mely tökéletesen illeszkedik a nádasok sűrű növényzetéhez.

Jellegzetes jegyei:

Nagy termet: Testhossza 69-81 cm között mozog, szárnyfesztávolsága pedig akár 135 cm-t is elérheti.

Zömök testalkat: Vaskos nyaka és rövid lábai erős, izmos benyomást keltenek.

Sárgásbarna tollazat: Alapszíne sárgásbarna, melyet sötétbarna csíkok és foltok tarkítanak. A fejtető, a nyak hátsó része és a farok fekete.

Hosszú, erős csőr: Zöldessárga színű, erős és hegyes, tökéletesen alkalmas a zsákmány megragadására és elejtésére.

Sárga szemek: Nagyok és élénk sárgák, kiváló éjszakai látást biztosítanak.

Rejtőzködő tollas mintázat: A barna és sárgásbarna tollazat tökéletesen illeszkedik a nádasok sűrű növényzetéhez, melynek köszönhetően a bölömbika nehezen észrevehető zsákmánya számára.

Egyéb jellemzői:

Hangos hívogató hang: A bölömbika mély, búgó hangjáról ismert, melyet akár 2 km távolságból is hallani lehet. Ezt a hangot a hím hívogatásra és területvédelemre használja.

Kiváló úszóképesség: Széles lábai és vízálló tollazata révén a bölömbika kiválóan úszik és bukik.

Magányos életmód: A bölömbikák általában magányosan élnek, csak a költési időszakban társulnak össze.

A bölömbika (Botaurus stellaris) lenyűgöző madár, melynek külseje tökéletesen alkalmazkodik a nádasokban való élethez. Rejtőzködő életmódja és jellegzetes hangja miatt igazi különlegességnek számít a madárvilágban.

bolombika-botaurus-stellaris

Rendszertani besorolása

A bölömbika (Botaurus stellaris) a madarak (Aves) osztályába, a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába és a bölömbikaformák (Botaurinae) alcsaládjába tartozó gázlómadár.

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
 • Család: Gémfélék (Ardeidae)
 • Alcsalád: Bölömbikaformák (Botaurinae)
 • Nem: Bölömbika (Botaurus)
 • Faj: Bölömbika (Botaurus stellaris)

A bölömbikaformák alcsaládjába tartozik a bölömbika (Botaurus stellaris) mellett az amerikai bölömbika (Botaurus lentiginosus), a brazil bölömbika (Botaurus pinnatus) és az ausztrál bölömbika (Botaurus poiciloptilus) is. A bölömbikák a gémfélék családjának legnagyobb fajai közé tartoznak.

A bölömbika rokonsága a következőképpen alakul:

 • A legközelebbi rokonai a többi bölömbikafaj, mint például az amerikai bölömbika (Botaurus lentiginosus), a brazil bölömbika (Botaurus pinnatus) és az ausztrál bölömbika (Botaurus poiciloptilus).
 • Távolabbi rokonai a többi gémfélék, mint például a gém (Ardea), a kócsag (Ciconia), a gólya (Grus) és a daru (Grus).
 • Még távolabbi rokonai a vágógémfélék (Threskiornithidae), a kígyókeselyűfélék (Anhingidae) és a kárókatonafélék (Fregatidae).

A bölömbika rendszertani besorolása a madarak evolúciós kapcsolatain alapul. A madarak osztályán belül a gödényalakúak rendjébe tartoznak, melynek jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a vízi életmód, a hosszú, vékony csőr és a hártyás lábak. A gémfélék családja a gödényalakúak rendjének egyik legnagyobb családja, melynek tagjai gázlómadarak, hosszú nyakkal és lábakkal. A bölömbikaformák alcsaládja a gémfélék családjának egyik legkisebb alcsaládja, melynek tagjai rejtőzködő életmódot folytatnak sűrű növényzetben.

A bölömbika (Botaurus stellaris) rendszertani besorolása segít megérteni a faj evolúciós kapcsolatait és a madarak osztályán belüli helyét. Ez a tudás fontos a faj megőrzéséhez és a biodiverzitás megőrzéséhez.

bolombika-botaurus-stellaris

A bölömbika (Botaurus stellaris) életmódja

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia legnagyobb gémfaja, lenyűgöző megjelenésével és rejtőzködő életmódjával igazi különlegesség a vízi élőhelyek világában. Sűrű nádasok lakójaként kitűnően alkalmazkodott a rejtőzködéshez, így megpillantása igazi kuriózum.

Rejtőzködő mester:

Éjszaka és szürkületben aktív, amikor a fényviszonyok kedvezőek a rejtőzködéshez. Sárgásbarna alapszínű, sötétbarna mintás tollazata tökéletesen beleolvad a nádasba, így zsákmányállatai és ragadozói számára is nehezen észrevehető. Veszély esetén mozdulatlanul képes maradni, akár órákig is, mintha egyetlen nádszállá válna. Hosszú nyakát a testéhez húzva csökkenti látható méretét.

Vadászat a nádasok között:

Lesből támadó ragadozó, mozdulatlanul várja zsákmányát, majd villámgyorsan lecsap rá hosszú, erős csőrével. Tápláléka változatos, főként halakból, kétéltűekből (békák), kisebb emlősökből (pocokfélék), madárfiókákból és rovarokból áll.

Szaporodás a sűrűben:

A költési időszak májustól júliusig tart. A tojó nádból, gyékényből és más növényi anyagokból tálcaszerű fészket épít a sűrű nádasba, jellemzően a víz közelébe. A fészekbe 4-6 tojást rak, melyeket körülbelül 25-26 napig kotlik. A fiókák körülbelül két hetes korukban hagyják el a fészket, de még további néhány hétig a szülők etetik őket. Érdekes módon a hím nem vesz részt a fiókanevelésben.

Vonuló életmód:

Vonuló madárfaj, a hidegebb hónapok beköszöntével melegebb éghajlatra vonul telelni. Telelőhelyei Afrika és Dél-Ázsia mocsarai és nádasai. Magyarországon élő példányok egy része szintén délre vonul, de a telelő állomány kisebb a nyári állományoknál, hiszen néhány egyed állandó madárként egész évben itt tartózkodik.

A bölömbika életmódja tökéletesen alkalmazkodott a sűrű nádasok nyújtotta lehetőségekhez. Rejtőzködő képessége, lesből támadó vadászmódja és a nádasokban történő fészeképítés mind azt szolgálják, hogy ez a lenyűgöző madár sikeresen túléljen és szaporodjon a vízi élőhelyeken.

Fontos megjegyezni, hogy a bölömbika élőhelyének elvesztése, a nádasok lecsapolása és a mezőgazdasági művelés terjedése komoly veszélyt jelent a fajra. Ezenkívül a klímaváltozás is negatív hatással lehet a bölömbikára, mivel a vizes élőhelyek kiszáradásához vezethet. A bölömbikapopulációk fennmaradása érdekében kiemelten fontos a vizes élőhelyek megőrzése, a nádasok és mocsarak helyreállítása, valamint a mezőgazdasági művelés fenntarthatóbbá tétele. Ezenkívül fontos a vízminőség javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem is.

A bölömbika (Botaurus stellaris) egy gyönyörű és fontos madárfaj, melynek megőrzése kiemelten fontos. A faj élőhelyének megőrzésével és a fenyegetések csökkentésével hozzájárulhatunk a bölömbikapopulációk fennmaradásához.

bolombika-botaurus-stellaris

Fészkelése és szaporodása

A bölömbika (Botaurus stellaris) Eurázsia legnagyobb gémfaja, lenyűgöző megjelenésével és rejtőzködő életmódjával igazi különlegesség a vízi élőhelyek világában. A nádasokban élő, sűrű növényzetben rejtőzködő faj fészkelése és szaporodása is a sűrűséghez és a rejtőzködéshez igazodik.

A fészeképítés rejtélyes rituáléja:

Május és július között a tojó nádból, gyékényből és más növényi anyagokból tálcaszerű fészket épít a sűrű nádasba, jellemzően a vízszint fölé. A tojó egyedül végzi a fészeképítést, míg a hím csupán őrzi a fészkelőterületet. A fészeképítés rejtélyes rituálénak tűnik, tele titokzatos cselekedetekkel. A tojó gondosan válogatja a fészekanyagot, ügyelve arra, hogy a fészek tökéletesen beleolvadjon a nádasba, rejtve a tojásokat és a fiókákat a ragadozók szeme elől.

Tojásrakás és a kotlás türelmes órái:

A tojó 4-6 sárgásbarna színű, sötétbarna foltokkal tarkított tojást rak. A kotlási idő körülbelül 25-26 nap, mely során a tojó egyedül gondoskodik a tojások melegen tartásáról. A hím nem vesz részt a kotlásban, de őrzi a fészket, amíg a tojó táplálkozik vagy váltja. A kotlás türelmes órái tele vannak izgalommal, hiszen a tojásokban lassan fejlődő életek várják a pillanatot, hogy kibújjanak a fészek rejtekéből.

Az apró bölömbikák érkezése és a szülői gondoskodás:

Körülbelül két hét elteltével a fiókák kikelnek. Gyengék és tehetetlenek, így az első napokban a tojó gondoskodik róluk. A fiókák hamarosan megtanulnak táplálkozni, és körülbelül 6 hetes korukra kirepülnek a fészekből. A szülők továbbra is etetik és védelmezik őket még további néhány hétig, amíg el nem érik a teljes önállóságot. A fiókák különleges hangokat adnak ki, hogy felhívják magukra a szülők figyelmét, és gyorsan fejlődnek, 8 hetes korukra már képesek repülni.

A bölömbikák násztánca a nádasok között:

A hím bölömbikák territoriálisak, és védik a fészkelőhelyüket más hímektől. A párzási időszakban lenyűgöző násztáncot adnak elő a tojók elcsábítására. A hím büszkén feszíti tollazatát, mély hangú búgással hívja magához a tojót, és lenyűgöző táncmozdulatokkal kápráztatja el a választottját. A násztánc a nádasok árnyékában zajlik, tele rejtélyes hangokkal és mozdulatokkal, melyek a bölömbikák titokzatos világába engednek betekintést.

bolombika-botaurus-stellaris

A bölömbika (Botaurus stellaris) védettsége

A bölömbika (Botaurus stellaris) Magyarországon fokozottan védett állatfaj. Ez a legszigorúbb védelmi kategória a hazai jogszabályok szerint, ami azt jelenti, hogy a faj egyedeinek és élőhelyének megőrzése kiemelt prioritás.

Védelmi szempontból fontos jellemzői:

Természetvédelmi értéke: 100 000 forint/egyed. Ez a pénzösszeg nem a madár piaci értékét, hanem a természetvédelmi jelentőségét tükrözi. Súlyos jogi következményekkel járhat a természetvédelmi oltalom alatt álló állatok szándékos károsítása, így a pénzösszeg a büntetés kiszabásának is alapja lehet.

Európai Uniós védettség: A bölömbika szerepel az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvének I. mellékletében, amely a közösségi jelentőségű madárfajok védelmét írja elő.

Nemzetközi szinten: A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „nem fenyegetett” (Least Concern) kategóriába tartozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a faj megőrzése nem lenne fontos.

A védettség ellenére a bölömbika Magyarországon is veszélyeztetett faj.

Legfőbb veszélyforrások: Élőhelyének elvesztése (mocsarak lecsapolása, nádasok csökkenése), vízminőség romlás, mezőgazdasági művelés terjeszkedése, zavarás.

Védelmi intézkedések:

 • A faj élőhelyeinek védelme, kijelölt természetvédelmi területek fenntartása.
 • Természetvédelmi őrök jelenléte és a jogszabályok betartatása.
 • Mesterséges fészkelőhelyek kihelyezése.
 • A mezőgazdasági művelés fenntarthatóbbá tételére irányuló törekvések.
 • Természetvédelmi oktatás és ismeretterjesztés a lakosság körében.

A bölömbika (Botaurus stellaris) védettsége fontos lépés a faj fennmaradása érdekében, azonban a védelmi intézkedések folyamatos felülvizsgálata és a lakosság tudatosságának növelése elengedhetetlen a jövő generációi számára is.

bolombika-botaurus-stellaris

Magyarországi előfordulása

A bölömbika (Botaurus stellaris) Magyarországon általánosan elterjedt, de nem gyakori madárfaj. A Duna-Tisza-Középvidéken, a Kisalföldön és a Nyugat-Dunántúlon fordul elő leggyakrabban, de megtalálható a Dunántúl más vidékein, a Bodrogközben és a Felső-Tisza-vidéken is. Kedveli a mocsaras területeket, nádasokat, halastavakat, folyóvizeket.

Magyarországon vonuló faj, a telelőhelyekre október-novemberben vonul el, és március-áprilisban tér vissza. A telelőhelyek Afrika és Dél-Ázsia mocsarai és nádasai.

A bölömbika állománya stabilnak mondható, de a faj élőhelyének elvesztése, a vízminőség romlása és a mezőgazdasági művelés terjedése veszélyt jelent a fajra. A klímaváltozás is negatív hatással lehet a bölömbikára, mivel a vizes élőhelyek kiszáradásához vezethet.

A bölömbika (Botaurus stellaris) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Kiválóan úszik és vadászik, táplálékát főleg halak, kétéltűek, kisebb emlősök és rovarok alkotják.

A bölömbika megfigyelése igazi kuriózum a természetben. Rejtőzködő életmódja miatt nehezen észrevehető, de ha szerencsénk van, megpillanthatjuk, amint mozdulatlanul áll a nádasban, vagy mély hangú búgással hívja magához a tojót.

A bölömbika (Botaurus stellaris) védelme érdekében fontos a vizes élőhelyek megőrzése, a vízminőség javítása és a mezőgazdasági művelés fenntarthatóbbá tétele. A faj megfigyelése és a természetvédelmi oktatás is fontos szerepet játszik a bölömbikapopulációk fennmaradásában.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay