Borzas gödény (Pelecanus crispus) jellemzői és életmódja

borzas-godeny-pelecanus-crispus

A borzas gödény (Pelecanus crispus) rövid bemutatása

A borzas gödény (Pelecanus crispus) Európa legnagyobb vízimadara, lenyűgöző méretével és impozáns megjelenésével igazi ékessége a Duna vidékének. A rózsás gödénynél is nagyobb, testhossza elérheti a 180 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig akár 3,5 méter is lehet. Tollazata szürkésbarna, hosszú, puha fedőtollakkal, sötétbarna gallér díszíti a nyakát. Jellemzője a jellegzetesen hosszú, karcsú, sötét színű csőr, hegyes csőrvéggel.

Ez a nagyszerű madárfaj nem csupán lenyűgöző külsejéről, de egyedülálló életmódjáról is ismert. Társas lény, gyakran vadászik és röpül csapatban, de nem alkot nagy telepeket, mint a rokon rózsás gödény. Könnyedén, rövid siklásokkal repül, fejét a vállai közé húzva. Európában rövidtávú vonuló, a telet a Nílus deltavidékén vagy Görögország nyugati partjainál tölti.

Táplálkozása során elsősorban halakra vadászik, akár napi 2,5-3 kilogrammot is elfogyasztva. Gyakran csoportosan vadászik, terelgeti a halakat a sekély vízbe, majd hirtelen lecsap rájuk. Jellegzetes csőrében tárolja a zsákmányt, majd a víz felszínén úszva fogyasztja el.

Tavasszal és nyáron költ, fészket épít nádasokban, szigeteken, fákon, gyakran más vízi madárfajokkal együtt. 2-3 tojást rak, a fiókák 30 nap múlva kelnek ki. Mindkét szülő eteti a fiókákat előemésztett táplálékkal.

A borzas gödény fokozottan védett madár Magyarországon és Európában is. A vizes élőhelyek pusztulása és a szennyezés veszélyezteti a fajt, ezért természetvédelmi programok és élőhely-rekonstrukciók révén zajlik a faj védelme.

Fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában, és lenyűgöző látványt nyújt a Duna vidékén kirándulók számára. A borzas gödény (Pelecanus crispus) igazi kincs, amelynek megőrzése kiemelt feladatunk.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

Elterjedése és élőhelye

A borzas gödény (Pelecanus crispus) Délkelet-Európában és Ázsiában honos, költőhelyül nagy kiterjedésű vizes élőhelyeket igényel. Ez a hatalmas madárfaj egykoron a Duna-delta egyik legjellemzőbb madara volt, de a 20. század során állománya drasztikusan lecsökkent. Jelenleg Magyarországon már nem költ, de kóborló egyedei időnként felbukkannak a Duna mentén, főleg tavasszal és nyáron.

Elterjedési terület:

Délkelet-Európa: Görögország, Albánia, Montenegró, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Bulgária.

Ázsia: Törökország, Kaukázus, Kaspi-tenger vidéke, Közép-Ázsia, Délnyugat-Ázsia

Élőhely:

 • Nagy kiterjedésű vizes élőhelyek: tavak, folyók, delták, mocsarak
 • Szükségük van sekély vízre a táplálkozáshoz és a fészkeléshez
 • Kedvelik a nádasokat, szigeteket, fákkal tarkított vízpartokat
 • Kerülik a zavaró tényezőket, mint a zaj és a hajózás

A magyarországi állomány csökkenésének okai:

 • A vizes élőhelyek pusztulása és felaprózódása
 • A vízszennyezés
 • A halászat
 • A zavarás

A borzas gödény (Pelecanus crispus) egy gyönyörű és fontos madárfaj, amelynek megőrzése kiemelt feladatunk. A természetvédelmi intézkedések mellett fontos a lakosság környezeti tudatosságának növelése is, hogy ez a lenyűgöző madárfaj ismét hazánk vizein uralkodhasson.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

Megjelenése és jellemzői

A borzas gödény (Pelecanus crispus) Európa legnagyobb vízimadara, lenyűgöző méretével és impozáns megjelenésével igazi ékessége a Duna vidékének. A rózsás gödénynél is nagyobb, testhossza elérheti a 180 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig akár 3,5 méter is lehet. Tollazata szürkésbarna, hosszú, puha fedőtollakkal, sötétbarna gallér díszíti a nyakát. Jellemzője a jellegzetesen hosszú, karcsú, sötét színű csőr, hegyes csőrvéggel.

Főbb jellemzői:

 • Testhossz: 160-180 cm
 • Szárnyfesztávolság: 310-345 cm
 • Testtömeg: 10-12 kg
 • Tollazat: Szürkésbarna, hosszú, puha fedőtollak, sötétbarna gallér a nyakon
 • Csőr: Jellemzően hosszú, karcsú, sötét színű, hegyes csőrvéggel
 • Nemek közötti különbségek: A hímek általában nagyobbak és nehezebbek, mint a nőstények

Egyéb jellemzők:

 • Könnyed repülés: Rövid siklásokkal repül, fejét a vállai közé húzva.
 • Társas lény: Gyakran vadászik és röpül csapatban, de nem alkot nagy telepeket.
 • Rövidtávú vonuló: Európában rövidtávú vonuló, a telet a Nílus deltavidékén vagy Görögország nyugati partjainál tölti.

A borzas gödény nem csupán lenyűgöző külsejéről, de egyedülálló életmódjáról is ismert. Különleges vadászati technikája, táplálkozási szokásai és szaporodási stratégiája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a madárfaj kiemelkedő szerepet töltsön be a vízi ökoszisztémákban.

A borzas gödény (Pelecanus crispus) igazi kincs a Duna vidékén, és megőrzése kiemelt feladatunk. A faj védelme érdekében fontos megőrizni élőhelyeit, csökkenteni a szennyezést, és hatékony természetvédelmi programokat kidolgozni.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

Rendszertani besorolása

A borzas gödény (Pelecanus crispus) a madarak (Aves) osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül a gödényfélék (Pelecanidae) családjába tartozó nagyméretű vízimadár.

A rendszertani besorolás:

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
 • Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
 • Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
 • Család: Gödényfélék (Pelecanidae)
 • Nem: Gödény (Pelecanus)
 • Faj: Borzas gödény (Pelecanus crispus)

A borzas gödény a gödényfélék családjának legnagyobb faja. A gödényfélék családjába 8 recens faj tartozik, melyek közül a legismertebbek a rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) és a barna gödény (Pelecanus occidentalis).

A borzas gödény (Pelecanus crispus) rokonsága a következőképpen alakul:

 • Legközelebbi rokonok: A gödényfélék családjának többi faja, különösen a rózsás gödény.
 • Távolabbi rokonok: A kormoránok, a suliformák és a pingvinek.

A borzas gödény egyedülálló tulajdonságai, mint a hatalmas csőre, a vízálló tollazata és a jellegzetes úszóhártyás lábai, mind a gödényalakúak rendjére jellemzőek. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé a faj számára, hogy hatékonyan vadásszon halakra és más vízi élőlényekre.

A borzas gödény (Pelecanus crispus) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Populációjának változása hatással lehet a halállományokra és más vízi élőlényekre. Ezért a faj megőrzése kiemelt fontosságú a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

A borzas gödény (Pelecanus crispus) életmódja

A borzas gödény (Pelecanus crispus) Európa legnagyobb vízimadara, impozáns méretével és lenyűgöző megjelenésével igazi ékessége a Duna vidékének. Ez a nagyszerű madárfaj nem csupán lenyűgöző külsejéről, de egyedülálló életmódjáról is ismert.

Társas vadászat és könnyed repülés

A borzas gödény társas lény, gyakran látni őket csapatban repülni és vadászni. Érdekes módon azonban nem alkotnak hatalmas telepeket, mint például rokona, a rózsás gödény. Inkább kisebb csoportokban élnek azonos élőhelyeken. Nem a gyors repüléséről híres, könnyed, rövid siklásokkal száll a magasban, fejét a vállai közé húzva. Ez a büszke tartás, kiterjesztett szárnyakkal, igazi fenségességet kölcsönöz megjelenésének.

Rövidtávú vonuló

Európában rövidtávú vonuló madárnak számít. A telet melegebb éghajlaton tölti, jellemzően a Nílus deltavidékén, Görögország nyugati partjainál, vagy a Kaspi-tenger déli részén. Tavasszal visszatér a Duna-medencébe és más európai vizes élőhelyekre, hogy itt fészkeljen.

Vadászat a víz felületén

A borzas gödény (Pelecanus crispus) szinte kizárólag halakkal táplálkozik. Napi szinten akár 2,5-3 kg halat is elfogyaszthat! Gyakran csoportosan vadászik, összefogva terelgeti a halakat a sekély vízbe. Hosszú, erős csőrével villámgyorsan szúr le a zsákmányra, kifogva azt a vízből. A jellegzetes torokzacskójában tárolja a zsákmányt, majd a víz felszínén úszva fogyasztja el.

Fontos része a vizi ökoszisztémának

A borzas gödény nem csak lenyűgöző látványt nyújt, de fontos szerepet játszik a vizes élőhelyek egészségének megőrzésében is. Táplálkozási szokásaival segíti a halállományok szabályozását, és fenntartja az ökoszisztéma egyensúlyát.

A faj védelme kiemelt fontosságú, hiszen élőhelyének pusztulása és a szennyezés jelentős veszélyt jelent számára. Természetvédelmi programokkal és élőhely-rekonstrukciókkal segíthetünk a borzas gödény populációjának fennmaradásában.

A borzas gödény (Pelecanus crispus) igazi kincs a Duna vidékén, megőrzése kiemelt feladatunk. Lenyűgöző látványt nyújt a vízen sikló, vadászó madarak csapata, és fontos szerepet töltenek be a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

Fészkelése és szaporodása

A borzas gödény (Pelecanus crispus) tavasszal és nyáron költ, fészkelőhelyéül nádasokat, szigeteket, sőt néha fákat is választ. Gyakran más vízi madárfajokkal, például kormoránokkal vagy kócsagokkal telepesen költ.

A fészeképítés:

A fészekalkotáshoz a gödények gallyakat, nádszálakat és egyéb növényi anyagokat használnak. A tojó általában 2-3 tojást rak, melyek fehérek, halványkék foltokkal tarkítva. A tojások mérete körülbelül 7-8 cm.

A kotlás:

Mindkét szülő kotlik a tojásokon, felváltva 30-32 napig. A fiókák ekkor kelnek ki, és szüleiktől előemésztett táplálékkal táplálkoznak. A fiókák eleinte sötétbarna színűek, és puha pehellyel borítottak.

A szülői gondoskodás:

A szülők gondosan ápolják fiókáikat, és védelmezik őket a ragadozóktól. A fiókák körülbelül 50 napos korukra válnak önállóvá, és ekkor elhagyják a fészket.

Érdekes tények a borzas gödény szaporodásáról:

 • A tojók a kotlás során fészkükön ülve speciális olajat választanak ki a farkuk alatti mirigyből, amivel bekenik a tojásokat. Ez a vízállóvá teszi a tojásokat, és megvédi őket a kiszáradástól.
 • A fiókák eleinte nem tudnak úszni, de a szüleik megtanítják őket erre.
 • A borzas gödény fiókái akár 10 kg-osra is megnőhetnek, mielőtt elhagynák a fészket.

A borzas gödény szaporodásának jelentősége:

A borzas gödény szaporodása fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában. A fiókák felnevelése biztosítja a populáció gyarapodását és a faj jövőjét. Ezért fontos, hogy megőrizzük a borzas gödények fészkelőhelyeit és védelmezzük őket a ragadozóktól és a környezeti veszélyektől.

A borzas gödény (Pelecanus crispus) szaporodása lenyűgöző folyamat, amely betekintést enged ebbe a csodálatos madárfaj életébe. A fiókák fejlődése és a szülők gondoskodása felemelő látvány, amely emlékeztet bennünket a természetben rejlő csodákra.

borzas-godeny-pelecanus-crispus

A borzas gödény (Pelecanus crispus) védettsége

A borzas gödény (Pelecanus crispus) Magyarországon és Európában is fokozottan védett madárfaj. Ez a legmagasabb szintű védettséget jelenti, ami azt mutatja, hogy a faj fennmaradása kiemelten fontos, és szigorú jogi szabályozás védi.

Veszélyeztető tényezők:

Élőhelypusztulás: A vizes élőhelyek, mint a tavak, folyók és nádasok pusztulása a legnagyobb veszélyt jelenti a borzas gödényre. Ezek a területek elengedhetetlenek a táplálkozáshoz, fészkeléshez és a fiókák felneveléséhez.

Szennyezés: A vizek szennyezettsége szintén komoly veszélyforrás. A szennyező anyagok felhalmozódhatnak a halakban, amelyeket a borzas gödény elfogyaszt, és ez káros hatással van az egészségére.

Zavarás: A fészkelőhelyek közelében zajló emberi tevékenységek zavarhatják a szaporodást.

Védelmi intézkedések:

Élőhelyvédelem: A vizes élőhelyek védett területekké nyilvánítása és a természetközeli gazdálkodási módok alkalmazása segíthet a faj élőhelyének megőrzésében.

Mesterséges fészkelőhelyek kihelyezése: Egyes esetekben mesterséges fészkelőhelyek kihelyezésével segíthetik a fészkelőhely hiány miatt kialakult nehézségeket.

Szennyezés csökkentése: A szennyező források szabályozása és a környezettudatos gazdálkodás elengedhetetlen a vizek tisztaságának megőrzéséhez.

Természetvédelmi programok: Természetvédelmi programok keretében kutatják a borzas gödény állományának helyzetét, és kidolgoznak olyan stratégiákat, amelyekkel segíthetik a faj védelmét.

Védelmi érték:

A borzas gödény (Pelecanus crispus) természetvédelmi értéke Magyarországon 500.000 Ft. Ez a pénzbeli érték szimbolikusan is jelzi a faj fontosságát, és segít felmérni a kárt, amelyet az illegális befogása vagy elpusztítása okozna.

A borzas gödény védelme közös felelősségünk. A faj fennmaradása érdekében fontos, hogy támogassuk a természetvédelmi szervezeteket, és tudatosan viszonyuljunk a környezethez.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay