Bölömbika (Botaurus stellaris) hangja

bolombika-botaurus-stellaris-hangja

A bölömbika (Botaurus stellaris) hangja és jellemzői

A bölömbika (Botaurus stellaris) hangja: A bölömbika Eurázsia és Afrika nádasaiban és mocsaraiban élő, rejtőzködő gémfaj. Ez a legnagyobb gémfaj Európában, jellegzetes hangjáról ismert, melyet gyakran hasonlítanak tehén bőgéséhez, kürt hangjához, vagy mélyre hangolt brácsához. A hang akár 2 km távolságból is hallható, fontos szerepet játszva a madarak kommunikációjában és területvédelmében.

A hívóhangok típusai:

Mély, búgó bömbölés:Ez a leggyakoribb hívóhang, melyet a hímkék a területük jelzésére és a tojók csalogatására használnak. A hang frekvenciája 100-200 Hz között mozog, hosszan tartó, vibráló jellegű, és akár 100 decibel hangerejű is lehet.

„Drumming”: Ez a gyors, dobszerű kopogás a hímkék násztáncának része, melyet a tojáson ülő tojó csalogatására használnak. A hangot a csőr gyors ütögetésével a vízfelszínen keltik.

„Hissing”: A sziszegő hangot veszély esetén adják ki a madarak, figyelmeztetve társaikat a ragadozókra vagy más fenyegetésekre.

A hangképzés módja:

A bölömbikák hangját a légzsákjaik és a hangszálaik összehangolt működésével keltik. A légzsákok rezonátorként felerősítik a hangot, míg a hangszálak rezegése hozza létre a jellegzetes mély hangszínt. A torok speciális izmai a hang hangszínének és erejének szabályozásában játszanak szerepet. A csőr alakja is befolyásolja a hangot, hozzájárulva a mély, búgó hangzáshoz.

A hang távolságra gyakorolt hatása:

A mély frekvenciák jól terjednek a nyílt vízen és a sűrű nádasban, így a bölömbikák hangja messzire elhallatszik. A sűrű növényzet tompítja a hangot, míg a szél és a hőmérséklet befolyásolja a hang terjedését. A párás levegő kedvezőbb a hang terjedésének, míg a száraz levegőben a hang hamarabb elhal.

A bölömbika hangjának hallgatása:

A bölömbikák hajnali és esti órákban a legaktívabbak, így ezekben az időszakokban a legnagyobb eséllyel hallhatók a hívóhangjaik. A madarak mocsarakban, nádasokban és vízpartokon figyelhetők meg. A hangjuk alapján könnyen felismerhetők, de rejtőzködő életmódjuk miatt nehezen észrevehetők.

Összefoglalva:

Bölömbika (Botaurus stellaris) hangja egyedülálló és jellegzetes, fontos szerepet játszva a madarak kommunikációjában és a territórium védelmében. A hang mély frekvenciái messzire elhallatszanak a mocsarakban és nádasokban, segítve a madarak egymás közötti kapcsolattartását. A bölömbika hangjának megismerése és felismerése hozzájárul a mocsári ökoszisztéma jobb megértéséhez és ezen különleges madárfaj védelméhez.

bolombika-botaurus-stellaris-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jarek Matusiak