Batla (Plegadis falcinellus) hangja

batla-plegadis-falcinellus-hangja

A batla (Plegadis falcinellus) hangja

A batla (Plegadis falcinellus) hangja: A batla más néven fekete ibisz, egy különleges madárfaj, amely lenyűgöző hangrepertoárral büszkélkedhet. Hangjaik változatosak, rekedtes károgástól dallamos hívóhangig terjednek, és fontos szerepet játszanak a kommunikációban, a riasztásban és a párosodásban.

Alapvető tulajdonságok:

Frekvencia: A batla hangjai széles frekvenciatartományt foglalnak magukba, 1 kHz-től 10 kHz-ig.

Hangmagasság: A hangok hangmagassága a madár méretétől, nemétől és érzelmi állapotától függően változik. A hímek hangja általában mélyebb, mint a tojóké.

Hangerő: A hangok hangerőssége a helyzettől és a kommunikáció céljától függően változhat. A batlák akár 1 km távolságból is hallható hangokat adhatnak ki.

Funkciók:

Kommunikáció: A batlák hangjaikat a társaikkal való kapcsolattartásra használják. A hívóhangok segítségével jelzik a tartózkodási helyüket, felhívják magukra a figyelmet, és erősítik a kötelékeket a kolónián belül.

Riasztás: A batlák riasztóhangokat adnak ki a ragadozók vagy más veszélyek jelenlétére figyelmeztetve társaikat. Ezek a hangok élesek és harsányak lehetnek.

Udvarlás: A párosodási időszakban a hímek dallamos hívóhangokkal csalogatják a tojókat. Ezek a hangok összetettek és változatosak lehetnek, és a hím fittségét és udvarlási képességeit tükrözik.

Szezonalitás:

A batla (Plegadis falcinellus) hangja szezonálisan változik. A költési időszakban a madarak aktívabbak és hangosabbak, gyakrabban adják ki a hívó- és riasztóhangokat. A költési időszakon kívül a hangaktivitás csökken, de a madarak továbbra is kommunikálnak egymással.

Hangtípusok:

Rekedtes károgás: Ez a leggyakoribb hangtípus, és izgalom vagy vészhelyzet esetén hallható. A rekedtes károgás éles és harsány hang, amelyet a madarak a ragadozók elriasztására vagy a territóriumuk védelmére használnak.

Dallamos hívóhang: A hímek a párosodási időszakban adják ki ezeket a hangokat a tojók csalogatására. A dallamos hívóhangok összetettek és változatosak lehetnek, és a hím fittségét és udvarlási képességeit tükrözik.

Kattintó hangok: Gyors, rövid hangok, amelyeket a táplálkozás vagy a pihenés során adnak ki. A kattintó hangok a madarak közötti szoros kapcsolat jelei lehetnek.

Sípoló hangok: Agresszív viselkedés közben hallhatóak. A sípoló hangok figyelmeztetést jelentenek a többi madár számára, hogy tartsák a távolságot.

A hangok tanulmányozása:

A tudósok a hangfelvételek elemzésével és a madarak viselkedésének megfigyelésével tanulmányozzák a batla hangkommunikációját. Ezek a vizsgálatok betekintést engednek a batlák összetett társas életébe, és segítenek megérteni a hangok szerepét a faj túlélésében.

Megőrzés:

A batla élőhelyeinek elvesztése és a zajszennyezés hatással lehet a madarak hangkommunikációjára. A batla hangjának védelme érdekében fontos megőrizni a természetes élőhelyeket és csökkenteni a zajszennyezést.

batla-plegadis-falcinellus-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jordi Calvet