Barna rétihéja (Circus aeruginosus) jellemzői és életmódja

barna-retiheja-circus-aeruginosus

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) rövid bemutatása

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) Magyarország leggyakoribb mocsári ragadozó madara, impozáns megjelenésével és lenyűgöző vadásztechnikájával lenyűgözi a madármegfigyelőket. Ez a közepes méretű ragadozó karcsú testalkattal, hosszú szárnyakkal és farokkal büszkélkedhet. A hím tollazata szürkésbarna, míg a tojóé sötétbarna, mindkettőjük hasa fehér, mellükön sötét csíkok húzódnak.

A barna rétihéja alacsonyan, imbolyogva repülve vadászik, zsákmányára hirtelen zuhan rá. Főleg kisemlősökkel (pockok, mezei nyúl), vízi madarakkal (kacsa, réce), hüllőkkel (béka, gyík) táplálkozik, de rovarokat, halakat is fogyaszt. A tojó gyakran együtt vadászik a fiókákkal, tanítva őket a zsákmányszerzésre, míg a hím a levegőben terelgeti a zsákmányt a tojó felé.

Ez a mocsarak szerelmese elsősorban a Duna-Tisza-Közén, a Hanságban és a Nyírségen fordul elő hazánkban. Vonuló madár, telelőterülete Afrika száhel-övezete. Fészkelőhelynek nádasokat, vízparti fákat és cserjéket választ. A tojó 3-6 tojást rak, melyeket 32 napig kotlik. A fiókák 40 napos korban hagyják el a fészket, a szülők közösen gondoskodnak róluk.

A barna rétihéja védett faj Magyarországon, élőhelyvesztés, mezőgazdasági vegyszerek használata és illegális vadászat fenyegeti. Természetvédelmi területek kijelölése, élőhely-rekonstrukció, állományfigyelés és szemléletformálás révén védik ezt a csodálatos madarat.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) kiváló hallású, zsákmányát akár a levegőben is meg tudja hallani. A hím éneke jellegzetes, dallamos füttyögés. A faj fontos szerepet játszik a rágcsálóállományok szabályozásában, egyensúlyban tartva a mocsarak ökoszisztémáját.

Ez a büszke ragadozó igazi ékköve a magyar madárvilágnak, lenyűgöző külseje, lenyűgöző vadásztechnikája és fontos ökológiai szerepe miatt mindenképpen megérdemli a figyelmet és a védelmet.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

Elterjedése és élőhelye

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) Eurázsia és Afrika mérsékelt égövi és trópusi régióiban elterjedt, népszerű ragadozó madár. Ez a faj széles skálán alkalmazkodik a különböző élőhelyekhez, beleértve a mocsarakat, lápokat, nádasokat, nyílt mezőket és gyepterületeket.

Magyarországon a barna rétihéja gyakoribb fészkelő madár, elsősorban a Duna-Tisza-Közén, a Hanságban és a Nyírségen fordul elő. Kedveli a vizes élőhelyeket, de megtalálható nyílt mezőkön és gyepterületeken is.

A barna rétihéja vonuló madár, telelőterülete Afrika száhel-övezete. Márciusban tér vissza Magyarországra, és októberben vonul el.

A barna rétihéja élőhelyének főbb jellemzői:

 • Vízes élőhelyek, mint mocsarak, lápok és nádasok
 • Nyílt mezők és gyepterületek
 • Ritkán erdőkben is előfordul
 • Lapos, nyílt terepeket kedvel
 • Fészkelőhelyéül nádasokat, vízparti fákat és cserjéket választ

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) fontos szerepet játszik a rágcsálóállományok szabályozásában, egyensúlyban tartva a mocsarak ökoszisztémáját. Ez a gyönyörű madár igazi ékköve a magyar madárvilágnak, és élőhelyének megőrzése kulcsfontosságú a populáció fennmaradásához.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

Megjelenése és jellemzői

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) közepes méretű ragadozó madár, büszke testtartással és karcsú alkattal. Testmérete 46-58 cm között mozog, szárnyfesztávolsága 115-135 cm-t is elérhet.

Tollazatának színe nemek szerint eltér: a hím tollazata szürkésbarna, míg a tojóé sötétbarna. Hasuk fehér, mellükön sötét csíkok húzódnak. A fiatal madarak sötétbarnák.

Jellemző jegyei:

 • Hegyes csőr: Erős, kampós csőre alkalmassá teszi a zsákmány megragadására és darabolására.
 • Hosszú, karcsú lábak: A hatékony vadászathoz szükségesek, a zsákmány elemeléséhez a talajról.
 • V alakban tartott szárnyak repülés közben: Ez a légtechnikus repülést biztosít, ami ideális a zsákmány felderítéséhez és a hirtelen zuhanáshoz.
 • Jellegzetes farktollazat: A farok hosszú és lekerekített, repülés közben gyakran billeg.
 • Éles hallás: A barna rétihéja kiváló hallású, zsákmányát akár a levegőben is meg tudja hallani.
 • Hím éneke: Jellegzetes, dallamos füttyögés, melyet a tojónak udvarolva ad elő.

A barna rétihéja kiválóan alkalmazkodott a mocsári élethez. Hosszú lábaival könnyedén jár a vízi növényzeten, úszóhártyás lábai pedig a vízben való evezéshez segítenek.

Vadásztechnikája lenyűgöző: alacsonyan, imbolyogva repülve kutatja a zsákmányt, majd hirtelen zuhan rá. Siklórepülést is alkalmazva követi zsákmányát a levegőben. Főleg kisemlősökkel (pockok, mezei nyúl), vízi madarakkal (kacsa, réce), hüllőkkel (béka, gyík) táplálkozik, de rovarokat, halakat is fogyaszt.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) fontos szerepet játszik a rágcsálóállományok szabályozásában, egyensúlyban tartva a mocsarak ökoszisztémáját.

Ez a büszke ragadozó igazi ékköve a magyar madárvilágnak, lenyűgöző külseje, lenyűgöző vadásztechnikája és fontos ökológiai szerepe miatt mindenképpen megérdemli a figyelmet és a védelmet.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

Rendszertani besorolása

A barna rétihéja a madarak osztályába (Aves), azon belül a vágómadár-alakúak rendjébe (Accipitriformes), és a vágómadárfélék családjába (Accipitridae) tartozik. A család további alcsaládjai közé tartozik a héják alcsaládja (Accipitrinae), a daruvágó alcsalád (Polyboriinae) és a méregkeselyű alcsalád (Gypaetinae).

A barna rétihéja nemének neve Circus, melynek további fajai a fehérhasú rétihéja (Circus buffoni), a patagóniai rétihéja (Circus cinereus), a szerecsen rétihéja (Circus maurus), a tarka rétihéja (Circus melanoleucos), a mangrove rétihéja (Circus spilonotus), a réunioni rétihéja (Circus maillardi) és a békászó rétihéja (Circus ranivorus).

A barna rétihéja tudományos neve Circus aeruginosus. A név a latin „circus” (kör) és „aeruginosus” (rozsdás) szavakból ered, utalva a madár jellegzetes repülési stílusára és barna-rozsdás tollazatára.

A barna rétihéja két alfaja ismert:

 • Circus aeruginosus aeruginosus: Ez az alfaj Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában fordul elő.
 • Circus aeruginosus harterti: Ez az alfaj Dél-Afrikában él.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) közeli rokonságban áll a többi rétihéjafajjal, valamint a héjákkal és a daruvágókkal. Ezek a madarak mind ragadozók, és hasonló vadásztechnikát alkalmaznak.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) táplálkozása

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) Magyarország leggyakoribb mocsári ragadozó madara, nem csupán lenyűgöző megjelenésével, de kifinomult vadásztechnikájával és változatos táplálkozási szokásaival is magával ragadja a madármegfigyelőket. Vessünk egy alaposabb pillantást arra, hogyan csillapítja éhségét ez a büszke ragadozó.

Vadásztechnika

Légi őrjárás: A barna rétihéja jellegzetesen alacsonyan, imbolygó repüléssel járőröz a terület felett. Ez a repülési stílus lehetővé teszi, hogy kiszúrja a zsákmányt a sűrű növényzet között, akár a vízi növényzetben, akár a szárazföldön.

Hirtelen zuhanás: Amint a rétihéja kiszúrja a zsákmányt, hirtelen zuhanórepülésbe kezd, hogy elejtse. Gyors reflexei és atletikus testalkata révén ritkán hibázik.

Siklórepülés: A rétihéja időnként siklórepüléssel is vadászik, kihasználva a felszálló meleg áramlatokat, miközben a zsákmányt figyeli. Ez a technika energiatakarékosabbá teszi a vadászatot, és lehetővé teszi a rétihéja számára, hogy hosszabb ideig kutassa a területet.

Táplálék

Fő zsákmány: A barna rétihéja főleg kisemlősökre (pockok, mezei nyúl) vadászik, de szívesen fogyaszt vízi madarakat (kacsa, réce), hüllőket (béka, gyík), kétéltűeket, rovarokat, sőt alkalmanként halakat is. Ez a változatos táplálkozás biztosítja a szükséges tápanyagokat a ragadozó számára a mocsári környezetben.

Együttműködés a vadászatban: A tojók gyakran együtt vadásznak a fiatalokkal, így tanítva meg nekik a zsákmány felkutatását és elejtését. A hím a levegőben terelheti a zsákmányt a tojó felé, segítve a vadászat sikerességét. Ez a kooperatív vadászat hatékonyabbá teszi a zsákmányszerzést, és biztosítja a fiókák táplálkozását.

Fontos szerep az ökoszisztémában:

A barna rétihéja fontos szerepet játszik a rágcsálóállományok szabályozásában, fenntartva a mocsarak ökológiai egyensúlyát. A zsákmányállatok populációjának kordában tartása biztosítja a növényzet és más állatfajok számára a szükséges életteret és táplálékot.

Érdekességek a táplálkozásról:

 • A barna rétihéja erős csőre és éles karmai segítenek a zsákmány megragadásában és darabolásában.
 • A rétihéja emésztőrendszere alkalmazkodott a különböző zsákmánytípusok emésztéséhez.
 • A zsákmányt egészben nyeli le, a tollazatot, csontokat és szőrt is megemészti.
 • A rétihéja a vízből is tud inni repülés közben.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) táplálkozási szokásai lenyűgöző betekintést engednek a mocsári ragadozók életmódjába. A változatos zsákmányállomány, a kifinomult vadásztechnika és a fontos ökológiai szerep mind kiemeli ennek a büszke madárnak a jelentőségét a magyarországi ökoszisztémában.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

Fészkelése és szaporodása

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) Magyarország leggyakoribb mocsári ragadozó madara, nemcsak lenyűgöző vadásztechnikájáról, de gondoskodó szülői mivoltáról is ismert. Vessünk egy alaposabb pillantást a fészkelési és szaporodási szokásaira, hogy betekintést nyerjünk ebbe a csodálatos természeti jelenségbe.

Fészeképítés

Helyszínválasztás: A barna rétihéja nádasokban, vízparti fákon vagy cserjéken építi fészkét. A nádasok sűrű növényzete ideális védelmet nyújt a tojók és fiókák számára a ragadozóktól és a viharoktól.

Fészekanyag: A fészek építéséhez a rétihéja fűszálakat, gallyakat és vízi növényeket használ. A tojó gondosan formázza a fészket, hogy egy puha, kényelmes bölcsőt hozzon létre a leendő fiókák számára.

Szülői kötelezettségek

Tojásrakás és kotlás: A tojó általában 3-6 tojást rak, melyeket 31-32 napig kotlik. A hím ebben az időszakban táplálja a tojót, hogy ő a tojások melegen tartására koncentrálhasson.

Fiókanevelés: A fiókák kikelésük után még 40 napig a fészekben maradnak. A szülők közösen gondoskodnak róluk, etetik őket és megvédik őket a veszélyektől. A fiókák eleinte apró rágcsálókkal és rovarokkal táplálkoznak, de ahogy növekednek, a szülők egyre nagyobb zsákmányállatokat hoznak nekik.

Tanulás és önállósodás: A fiókák fokozatosan megtanulnak repülni és vadászni. A szülők türelmesen tanítják nekik a szükséges készségeket, hogy önállóan fennmaradhassanak a vadonban.

Fontos tényezők a sikeres szaporodáshoz:

Bőséges táplálék: A barna rétihéjának bőséges táplálékra van szüksége a sikeres szaporodáshoz. A mocsarakban élő rágcsálók, vízi madarak és más zsákmányállatok biztosítják a szükséges tápanyagokat a tojók és fiókák számára.

Zavarmentes környezet: A fészkelési időszakban a barna rétihéjának zavartalan környezetre van szüksége. Az emberi tevékenységek, mint a zaj, a mozgás és a vizes élőhelyek pusztítása megzavarhatja a fészkelést és veszélyeztetheti a fiókák életét.

Védelmi erőfeszítések a fészkelőhelyek megőrzéséért:

A barna rétihéja fészkelőhelyeinek megőrzése kulcsfontosságú a faj sikeres szaporodásához. Természetvédelmi területek létrehozása, a mocsarak helyreállítása és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása mind hozzájárulhat a barna rétihéja populációk növekedéséhez és a faj hosszú távú fennmaradásához.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) fészkelési és szaporodási szokásai betekintést engednek a mocsári madarak életének törékenységébe és szépségébe. A faj védelme és élőhelyeinek megőrzése elengedhetetlen a magyarországi ökoszisztémák biológiai sokféleségének fenntartásához.

barna-retiheja-circus-aeruginosus

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) védettsége

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) Magyarországon védett állatfaj. Ez azt jelenti, hogy jogi oltalom alatt áll, és törvény tiltja a befogását, bántalmazását, tenyésztését és kereskedelmét.

Természetvédelmi értéke: Magyarországon a természetvédelmi értéke 50.000 forint, amely rávilágít a faj fontosságára az ökoszisztéma számára.

Jogszabályi háttér: A védettségét a magyarországi jogszabályok, különösen a 2017. évi LIII. törvény (a természet védelméről szóló törvény) szabályozza. Ez a törvény meghatározza a védett fajokra vonatkozó általános tilalmakat és engedélyezési eljárásokat.

Nemzetközi szinten: A barna rétihéja szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, azonban még nem fenyegetett besorolással. Ez azt jelenti, hogy a globális populációja jelenleg stabilnak tűnik.

A védettség fontossága:

Ökológiai szerepe: Fontos szerepet játszik a rágcsálóállományok szabályozásában, fenntartva a mocsarak ökológiai egyensúlyát.

Természeti örökség: A barna rétihéja Magyarország természeti örökségének része, és fontos, hogy megőrizzük a jövő generációk számára.

Esztétikai érték: A barna rétihéja lenyűgöző megjelenésű és impozáns madár, melynek jelenléte gazdagítja a hazai madárvilágot.

Kihívások a védettség ellenére:

Élőhelyvesztés: A mocsarak lecsapolása és a vizes élőhelyek degradációja csökkenti a rendelkezésre álló fészkelőhelyeket és táplálékforrásokat.

Mezőgazdasági vegyszerek: A rovarirtó szerek használata a mezőgazdaságban felhalmozódhat a táplálékláncban, és károsíthatja a ragadozó madarakat, mint a barna rétihéját.

Illegális vadászat: Bár tilos, még mindig előfordul a illegális vadászat, amely fenyegeti a populációt.

Mit tehetünk a barna rétihéja védelméért?

Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket: A természetvédelmi szervezetek fontos munkát végeznek a védett fajok, köztük a barna rétihéja védelme érdekében. Adománnyal vagy önkéntes munkával támogathatjuk őket.

Válasszunk tudatosan: Figyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyek előállítása során nem használnak káros vegyszereket.

Szóljunk a hatóságoknak: Ha illegális tevékenységet látunk a természetben, például illegális vadászatot vagy élőhely-rombolást, jelenteni kell azt a hatóságoknak.

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) védelme nem csak a faj fennmaradása miatt fontos, hanem azért is, mert fontos szerepet játszik a mocsarak ökológiai egyensúlyának fenntartásában. A rágcsálóállományok szabályozásával biztosítja a növényzet és más állatfajok számára a szükséges életteret és táplálékot.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay