Barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja

barna-retiheja-circus-aeruginosus-hangja

Barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja és jellemzői

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja a magyar táj ikonikus eleme, melyet gyakran hallani a nyílt területeken, mocsarakban és nádasokban. A ragadozó madár hangrepertoárja változatos és sokrétű, fontos szerepet játszva a kommunikációban, a vadászatban és a reprodukcióban.

A hangok általános jellemzői:

Frekvencia: A barna rétihéja hangjai általában alacsony és közepes frekvenciatartományba esnek, 200 Hz és 5 kHz között. Ez a tartomány jól terjed a nyílt terepen, és hatékonyan közvetíti a madár üzeneteit.

Hangerő: A hangok erőssége változó lehet, a halk hívóhangoktól a hangos agresszív hangokig. A madár a helyzettől függően képes modulálni a hangerejét.

Időtartam: A hangok hossza néhány másodperctől egészen percekig terjedhet. A hosszabb hangok, mint például az udvarlási énekek, gyakran bonyolult szerkezetűek és ismétlődő motívumokat tartalmaznak.

A hangok típusai:

Hívóhang: A leggyakoribb hangtípus, mély „ká-ká” hangzású. A terület jelzésére és a partnerrel való kapcsolattartásra használják.

Siklórepülés közbeni hang: Magas hangú „csi-csi” hangzás, melyet a vadászat során adnak ki.

Agresszív hang: Magas hangú „sikoly”, melyet a territórium védelmekor vagy a riválisokkal szemben alkalmaznak.

Udvarlási hang: A hím bonyolult éneket ad elő, mely magában foglal „csicsergést”, „fütyülést” és „kattantást” is, hogy lenyűgözze a tojót.

Fióka hang: A fiatal madarak magas hangú „sírással” hívják a szülőket táplálékért.

A hangok modulációja:

A barna rétihéja képes modulálni a hangjait a frekvencia, a hangerő és az időtartam tekintetében. Ez a moduláció lehetővé teszi a madár számára, hogy árnyaltabb üzeneteket közvetítsen, és jobban alkalmazkodjon a különböző helyzetekhez.

A hangok jelentősége:

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja fontos szerepet játszik a madár ökológiájában és viselkedésében. A hangok segítségével a madarak kommunikálnak egymással, vadásznak és párosodnak. A barna rétihéja hangjainak megértése betekintést enged a ragadozó madár életmódjába és a természetben betöltött szerepébe.

barna-retiheja-circus-aeruginosus-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Christian Kerihuel