Barna kánya (Milvus migrans) jellemzői, megjelenése és életmódja

barna-kanya-milvus-migrans

A barna kánya (Milvus migrans) rövid bemutatása

A barna kánya (Milvus migrans) egy közepes méretű ragadozó madár, amely a vágómadarak családjába, azaz az Accipitridae családba tartozik. Elterjedése Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is megtalálható, változatos élőhelyeken, mint például erdők, mezők, mocsarak és városok környéke.

A barna kánya teste általában sötétbarna színű, fején, nyakán és hasán pedig világosabb árnyalatok találhatóak. Szárnyainak felső részén kiemelkedően jól láthatóak a fehér foltok vagy csíkok. A felnőtt madaraknak hosszú faroktollaik vannak, ami segíti őket a repülés közbeni irányváltásban és manőverezésben.

Ezek a ragadozó madarak általában kisebb gerinces állatokkal, mint például kisebb emlősök, kígyók, halak és rovarokkal táplálkoznak. A barna kányák gyakran csoportokban vadásznak, és előszeretettel keresik fel a hulladéklerakókat is, ahol könnyen hozzáférhetnek az ételhez.

A barna kánya (Milvus migrans) rendkívül alkalmazkodó képességei miatt sikeresen alkalmazkodik az emberi jelenléthez is, és számos városban és faluban találkozhatunk velük. Általában fészkeiket fák tetején vagy villanyoszlopokon építik.

barna-kanya-milvus-migrans

Elterjedése és élőhelye

A barna kánya (Milvus migrans) Eurázsia, Afrika és Ausztrália nagy részén elterjedt, gyakori ragadozó madár. Magyarországon is rendkívül népszerű fajnak számít, szinte minden tájegységen megfigyelhető.

Elterjedési terület:

 • Európa: A Brit-szigetektől és Skandináviától délre egészen a Földközi-tengerig és a Kaukázusig honos.
 • Ázsia: Kis-Ázsián, Közép-Ázsián és Dél-Ázsián át egészen Japánig és Délkelet-Ázsiáig fordul elő.
 • Afrika: Észak-Afrikában és Afrika keleti és déli részén is megtalálható.
 • Ausztrália: Ausztrália északi és keleti partvidékén él.

Élőhely:

A barna kánya nem válogatós az élőhelye tekintetében, változatos területeken is megél. Kedveli a nyílt terepeket, erdőszéleket, mezőgazdasági területeket, vizek partjait, sőt városokban is előfordul. Fészkeléshez magas fákat keres, de sziklákat és mesterséges építményeket is használ.

Magyarországon:

Hazánkban a barna kánya az egyik leggyakoribb ragadozó madár. Szinte minden tájegységen megtalálható, de leginkább az alföldi és dombvidéki területeken gyakori. Főleg erdőkben, mezőgazdasági területeken és vizek partján figyelhető meg.

A barna kánya vonuló madár, a telet Afrikában tölti, és március-áprilisban tér vissza Magyarországra. A vonulási útvonalak egyénenként változhatnak, de a legtöbb madár a Gibraltári-szoroson vagy a Közel-Keleten keresztül utazik.

A barna kánya (Milvus migrans) fontos szerepet játszik a táplálékláncban, és hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához. Védelme és megőrzése kiemelt fontosságú a természetvédelem számára.

barna-kanya-milvus-migrans

Megjelenése és jellemzői

A barna kánya (Milvus migrans) Közép- és Dél-Európa, Ázsia és Afrika elterjedt ragadozó madara. Magyarországon is gyakori faj, melynek elegáns repülése és jellegzetes villás farka ismerős lehet a madármegfigyelők számára.

Megjelenése:

A barna kánya közepes méretű madár, 55-60 cm testhosszúsággal és 160-180 cm szárnyfesztávolsággal. Fekete-barna tollazatát fehér foltok tarkítják a fején és a mellén. Hasuk világosabb barna árnyalatú. Villás farkuk repülés közben jól látható. Erős, horog alakú csőrük és éles, görbe karmaik ideálisak a zsákmány elejtéséhez és elfogyasztásához. A hímek és a tojók hasonló külsejűek, de a tojók enyhén nagyobbak.

Életmódja:

A barna kánya (Milvus migrans) ragadozó madár, melynek étrendje rendkívül változatos. Kisebb emlősöket, madarakat, dögöket, halakat és rovarokat is fogyaszt. Opportunista vadász, gyakran figyelhető meg alacsonyan repülve a talaj felett, élelem után kutatva. Vonuló madár, telelni Afrikába vándorol. A vonulási útvonalak egyénenként változhatnak, de a legtöbb madár a Gibraltári-szoroson vagy a Közel-Keleten keresztül utazik.

Fontos szerepe az ökoszisztémában:

A barna kánya fontos szerepet játszik a táplálékláncban, és hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához. Védelme és megőrzése kiemelt fontosságú a természetvédelem számára.

Érdekességek:

 • A barna kánya intelligens madár, képes eszközöket használni. Gyakran figyelhető meg, amint kavicsokat dobál a vízbe, hogy halakat csaljon magához.
 • Játékos természetű, és gyakran figyelemfelkeltő viselkedést mutat.

A barna kánya (Milvus migrans) Magyarország egyik legszebb és legérdekesebb ragadozó madara. Fontos szerepet játszik a táplálékláncban, és hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához. Védelme és megőrzése kiemelt fontosságú a természetvédelem számára.

barna-kanya-milvus-migrans

Rendszertani besorolása

A barna kánya (Milvus migrans) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozik. A család kányaformák (Milvinae) alcsaládjának egyik tagja.

A barna kánya tudományos neve Milvus migrans. A Milvus nemzetségbe tartozik még a vörös kánya (Milvus milvus) és a keleti barnakánya (Milvus lineatus). Egyes rendszertani besorolások szerint a keleti barnakánya a barna kánya alfaja (Milvus migrans lineatus) néven.

A barna kánya (Milvus migrans) rendszertani besorolásának áttekintése:

 • Osztály: Vágómadár-alakúak (Accipitriformes)
 • Rend: Vágómadárfélék (Accipitridae)
 • Család: Kányafélék (Accipitridae)
 • Alcsalád: Kányák (Milvinae)
 • Nemzetség: Milvus
 • Faj: Barna kánya (Milvus migrans)

A barna kánya rokonsága a következőképpen alakul:

 • Legközelebbi rokonai a vörös kánya (Milvus milvus) és a keleti barnakánya (Milvus lineatus).
 • Távolabbi rokonai a többi vágómadárfélék, mint a héja (Accipiter gentilis) és a karvaly (Accipiter nisus).
 • A vágómadár-alakúak rendjébe tartozó más madarakkal, mint a sasok, ölyvek és héják is rokonságban áll.

A rendszertani besorolása segít megérteni a faj evolúciós kapcsolatait és rokonságát más madárfajokkal. A rendszertan fontos eszköz a madarak azonosításához és osztályozásához, valamint a biodiverzitás megértéséhez.

barna-kanya-milvus-migrans

A barna kánya (Milvus migrans) táplálkozása

A barna kánya (Milvus migrans) ragadozó madár, opportunista vadász, melynek étrendje rendkívül változatos. Táplálékát elsősorban a talajon vagy a víz felszínén keresi, de képes a levegőben repülő rovarokat is megragadni.

Főbb táplálékai:

 • Kisebb emlősök: Pockok, egerek, nyulak, denevérek
 • Madarak: Varjak, galambok, verebek, fecskék, rigók
 • Dögök: Elpusztult kisebb emlősök, madarak, hüllők
 • Halak: Döglött vagy beteg halak, kisebb élő halak
 • Rovarok: Szitakötők, lepkék, bogarak, sáskák, pókok

Vadászati technikák:

 • Alacsony repülés: A barna kánya gyakran figyelhető meg alacsonyan repülve a talaj felett, élelem után kutatva. Éles szemeivel észreveszi a zsákmányát, és gyorsan lecsap rá.
 • Levegőben repülő rovarok: Képes megragadni a levegőben repülő rovarokat is, mint a szitakötőket, lepkéket és bogarakat. Ehhez gyors reflexei és ügyes csőre szükséges.
 • Dögök: A barna kánya nem válogatós, és gyakran fogyaszt dögöket is. Ez fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, mivel segít eltávolítani a bomló tetemeket.
 • Eszközhasználat: A barna kánya intelligens madár, és képes eszközöket használni a vadászathoz. Gyakran figyelhető meg, amint kavicsokat dobál a vízbe, hogy halakat csaljon magához.

Táplálékforrások szezonalitása:

A barna kánya táplálékforrásai az évszaktól függően változnak. Télen, amikor kevesebb a kisebb emlős és madár, a kánya inkább dögöket és halakat fogyaszt. Nyáron, amikor bőséges a táplálék, a kánya változatosabb étrendet követ.

A táplálkozás szerepe a barna kánya életében:

A táplálkozás a barna kánya életében kulcsfontosságú szerepet játszik. A táplálékból származó energiára van szüksége a repüléshez, a vadászathoz, a fészekalj felneveléséhez és a teleléshez. A változatos étrend biztosítja a szükséges tápanyagokat az egészséges élethez.

A barna kánya (Milvus migrans) táplálkozása fontos szerepet játszik az ökoszisztémában is. A kánya segít a kisebb emlősök és madarak populációinak szabályozásában, és eltávolítja a bomló tetemeket. Ezáltal hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához.

barna-kanya-milvus-migrans

Fészkelése és szaporodása

A barna kánya (Milvus migrans) tavasszal, március-áprilisban tér vissza telelőhelyéről Magyarországra. Ekkor kezdik el keresni a fészkelőhelyeket, melyek magas fákon, sziklákon vagy mesterséges építményekben találhatók. A fészket gallyakból, ágakból és növényi anyagokból építik, és gyakran beépítik bele a környezetükből származó anyagokat, mint rongyokat, műanyagdarabokat vagy papírt.

A barna kánya monogám madár, és a párok egész életükben együtt maradnak. A tojó 2-4 tojást rak le, melyek fehér színűek, vörösesbarna foltokkal. A tojásokat mindkét szülő kotlik 30-32 napig. A fiókák 40-50 napig tartózkodnak a fészekben, mielőtt kirepülnének. A szülők közösen gondoskodnak a fiókákról, táplálják és védik őket.

A barna kánya fészkelésének és szaporodásának fontosabb jellemzői:

 • Fészeképítés: A fészket mindkét szülő közösen építi, és gallyakból, ágakból és növényi anyagokból készül.
 • Tojásrakás: A tojó 2-4 tojást rak le, melyek fehér színűek, vörösesbarna foltokkal.
 • Kotlás: A tojásokat mindkét szülő kotlik 30-32 napig.
 • Fiókanevelés: A fiókák 40-50 napig tartózkodnak a fészekben, mielőtt kirepülnének. A szülők közösen gondoskodnak a fiókákról, táplálják és védik őket.
 • Nemek közötti különbség: A tojó általában nagyobb a hímnél.
 • Védelem: A fészek és a fiókák a ragadozók, mint a rókák, nyesték és varjak zsákmányává válhatnak.

A barna kánya (Milvus migrans) fészkelése és szaporodása fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában. A sikeres szaporodáshoz megfelelő élőhelyekre és táplálékra van szükség. A mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban alkalmazott vegyszerek, a fészkelőhelyek elvesztése és a zavarás mind negatívan befolyásolhatja a barna kánya fészkelését és szaporodását.

Fontos, hogy védjük a barna kánya fészkelőhelyeit és táplálékforrásait, valamint minimalizáljuk a zavaró tényezőket. Ezáltal hozzájárulhatunk a faj fennmaradásához és a biodiverzitás megőrzéséhez.

barna-kanya-milvus-migrans

A barna kánya (Milvus migrans) védettsége

A barna kánya (Milvus migrans) Magyarországon fokozottan védett fajnak minősül, a 13/2001. (V. 9.) NM rendelet alapján. Ez azt jelenti, hogy a faj szigorú jogi védelem alatt áll, és számos tilalom vonatkozik rá.

A barna kánya védelmére vonatkozó legfontosabb jogszabályi rendelkezések:

 • Tilos a barna kánya egyedeinek megölése, foglyul ejtése, zavarása.
 • Tilos a fészkeinek, tojásainak és fiókáinak elpusztítása.
 • Tilos a fészkelőhelyeinek és táplálékforrásainak károsítása.
 • Külön engedély szükséges a gyűrűzéshez és a tudományos kutatáshoz.

A barna kánya védettségének célja a faj állományának megőrzése és a kipusztulásának megakadályozása. A fajra számos veszély leselkedik, mint a élőhelyvesztés, a megmérgezés, az ütközések és a zavarás.

Az élőhelyvesztés a barna kánya egyik legnagyobb veszélye. A mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban alkalmazott intenzív művelés, a természetes erdők kivágása és a városi területek terjeszkedése csökkenti a barna kánya számára elérhető élőhelyeket.

A megmérgezés egy másik komoly veszélyforrás. A barna kánya gyakran fogyaszt dögöket, melyek mérgezett csalétkeket tartalmazhatnak. A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek is mérgezőek lehetnek a barna kánya számára.

Az ütközések a barna kánya számára is veszélyt jelentenek. A madarak gyakran ütköznek elektromos vezetékekkel, épületekkel és autókkal.

A zavarás is negatívan befolyásolhatja a barna kánya fészkelését és szaporodását. A túrázók, kerékpárosok és más szabadtéri tevékenységet végző emberek zavarhatják a madarakat a fészkükben.

A barna kánya védelme érdekében fontos, hogy:

 • Védjük a barna kánya élőhelyeit.
 • Megelőzzük a barna kánya mérgezését.
 • Csökkentsük a barna kánya és az emberi infrastruktúra közötti ütközések kockázatát.
 • Minimalizáljuk a barna kánya zavarását a fészkelési időszakban.

A barna kánya (Milvus migrans) Magyarország egyik legszebb és legérdekesebb ragadozó madara. Fontos szerepet játszik a táplálékláncban, és hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához. Védelme és megőrzése kiemelt fontosságú a természetvédelem számára.

Ezenkívül:

 • A barna kánya természetvédelmi értéke 500 000 Ft.
 • A barna kánya szerepel a Madárvédelmi Irányelv I. mellékletében.
 • Számos természetvédelmi szervezet és civil szervezet dolgozik a barna kánya védelmén.

A barna kánya (Milvus migrans) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek állományát számos veszély fenyegeti. A faj védelme érdekében összehangolt természetvédelmi erőfeszítésekre van szükség.

barna-kanya-milvus-migrans

Magyarországi előfordulása

A barna kánya (Milvus migrans) Magyarországon széles körben elterjedt fajnak minősül, melynek állománya stabilnak mondható. A faj az egész országban előfordul, de a legnagyobb egyedszámmal a folyók mentén fekvő ártéri erdőkben találkozhatunk vele. Kedveli a változatos élőhelyeket, így gyakran figyelhető meg erdőkben, mezőgazdasági területeken, városokban és településeken is.

A barna kánya magyarországi előfordulásának fontosabb jellemzői:

Elterjedés: Az egész országban előfordul, de a legnagyobb egyedszámmal a folyók mentén fekvő ártéri erdőkben találkozhatunk vele.

Közönségesség: Széles körben elterjedt faj, melynek állománya stabilnak mondható.

Élőhely: Változatos élőhelyeket kedvel, így gyakran figyelhető meg erdőkben, mezőgazdasági területeken, városokban és településeken is.

Vonulás: Vonuló madár, telelni Afrikába vándorol. Szeptember-októberben indulnak útnak, és március-áprilisban térnek vissza.

Közösségi jelentőség: A Madárvédelmi Irányelv I. mellékletében szerepel, és fokozottan védett fajnak minősül Magyarországon.

A barna kánya fontos szerepet játszik a magyarországi ökoszisztémákban. Ragadozó madárként segít a kisebb emlősök és madarak populációinak szabályozásában. Dögfogyasztóként pedig hozzájárul a bomló tetemek eltávolításához.

A barna kánya magyarországi előfordulásának alakulása:

A barna kánya állománya az 1950-es és 1960-as években fokozatosan csökkent. Ennek oka a fészkelőhelyek elvesztése, a mérgezés és a zavarás volt. Az 1970-es évek óta a faj állománya stabilizálódott, és azóta enyhe növekedést mutat. Ez a javulás a természetvédelmi intézkedéseknek, a mezőgazdasági gyakorlatok változásának és a városiasodásnak köszönhető.

A barna kánya magyarországi előfordulásának jövője:

A barna kánya (Milvus migrans) magyarországi állománya várhatóan stabil marad a jövőben. A faj nem fenyegetett a kipusztulással, de továbbra is fontos a élőhelyeinek védelme és a zavarás minimalizálása.

Fontos megjegyezni, hogy a barna kánya egy vadon élő állat, és nem szabad megzavarni vagy megközelíteni. Ha barna kányát látunk a természetben, gyönyörködjünk benne távolról, és ne zavarjuk a természetes viselkedését.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay