Batla (Plegadis falcinellus) jellemzői, elterjedése és szaporodása

batla-plegadis-falcinellus

A batla (Plegadis falcinellus) rövid bemutatása

A batla (Plegadis falcinellus) más néven fényes íbisz, egy gyönyörű gémfaj, amely Magyarország tavai és mocsarai mentén is megfigyelhető. Karcsú testalkatú, hosszú nyakkal és lábakkal, tollazata pedig gesztenyebarna, bronzos csillogással. A hím feje tetején vöröses folt díszeleg.

A batla Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is előfordul, sőt, Észak-Amerikában is betelepült. Magyarországon leginkább a Duna-Tisza-Középvidéken, a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Hanságban figyelhető meg, de további vizes élőhelyeken is felbukkanhat.

Ez a faj gázlómadár, táplálékát vízi rovarokból, halakból, kétéltűekből és más apró vízi állatokból szerzi be. Hosszú, ívelt csőrével ügyesen kotorászik a vízben, zsákmányát pedig gyors mozdulattal kapja el.

A batla kolóniákban költ, nádasokban és fákon építi fészkét. A tojó 3-5 tojást rak, melyeket mindkét szülő kotlik ki. A fiókák 2-3 hetesen kelnek ki, és 6-7 hetes korukra válnak röpképesekké.

A batla (Plegadis falcinellus) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában, segít szabályozni a vízi rovarok és más apró állatok populációját. Sajnos a faj élőhelyeinek pusztulása és a vízminőség romlása veszélyezteti a batlát. Természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú a faj élőhelyeinek megőrzése és a vizes élőhelyek védelme.

batla-plegadis-falcinellus

Elterjedése és élőhelye

A batla (Plegadis falcinellus) más néven fényes íbisz, a gémfélék családjába tartozó madárfaj, amely szinte a Föld összes kontinensén megtalálható. Afrika, Ázsia, Európa és Ausztrália mérsékelt és trópusi vidékein egyaránt előfordul. Észak-Amerikába a 20. század elején telepítették be, ahol azóta sikeresen meghonosodott.

Európában a batla legnagyobb populációi a Földközi-tenger medencéjében, a Fekete-tenger partvidékén és a Duna-delta vidékén találhatók. Magyarországon is széles körben elterjedt, elsősorban a Duna-Tisza-Középvidéken, a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Hanságban figyelhető meg. Ezenkívül a Balatonnál, a Tisza-tó körül és más vizes élőhelyeken is felbukkanhat.

Élőhely szempontjából a batla nem válogatós. Kedveli a sekély vizű vizes élőhelyeket, mint amilyenek a mocsarak, tavak, rizsföldek, folyópartok és tengerpartok. Gyakran látogatja a szikes tavakat és a brakkvizes élőhelyeket is. Fontos, hogy a táplálkozása során sekély vízhez jusson, ahol hosszú csőrével kotorászni tud a vízben.

A batla vándormadár, a telelőterületeket Afrika trópusi és szubtrópusi vidékein tölti. A tavaszi vonulás március-áprilisban, az őszi pedig szeptember-októberben zajlik. A vonulás során a batlák nagy csoportokban utaznak, néha több ezer egyedből álló csapatokban is megfigyelhetők.

A batla fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémában, segít szabályozni a vízi rovarok és más apró állatok populációját. Táplálékát vízi rovarokból, halakból, kétéltűekből és más apró vízi állatokból szerzi be. Hosszú, ívelt csőrével ügyesen kotorászik a vízben, zsákmányát pedig gyors mozdulattal kapja el.

Természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú a batla (Plegadis falcinellus) élőhelyeinek megőrzése és a vizes élőhelyek védelme. Ezenkívül fontos a mezőgazdasági gyakorlatok fenntarthatóbbá tétele, a vízminőség javítása és a batla zsákmányállatainak populációjának védelme.

batla-plegadis-falcinellus

Megjelenése és jellemzői

A batla (Plegadis falcinellus) egy karcsú testalkatú gémfaj, hosszú nyakkal és lábakkal. Testhossza 55-65 cm, szárnyfesztávolsága 80-95 cm, testtömege 530-770 gramm. A hím általában nagyobb és testesebb, mint a tojó.

Tollazata gesztenyebarna, bronzos csillogással. A fej tetején sötétbarna folt található, míg a nyak, a mell, a has, a comb és a szárny felső része gesztenyebarna. A háta, evezőtollai viola- vagy zöldesfényű feketésbarna. A csőr hosszú, ívelt és fekete, a lábak pedig élénkpirosak.

A batla hangja rekedtes károgás, de a párosodási időszakban dallamosabb hangokat is hallathat. A faj társas lény, gyakran nagy csoportokban táplálkozik és pihen. A költési időszakban kolóniákban költ, melyek akár több száz párból is állhatnak.

A batla jellegzetességei:

 • Karcsú testalkat, hosszú nyak és lábak
 • Gesztenyebarna tollazat, bronzos csillogással
 • Sötétbarna folt a fej tetején
 • Hosszú, ívelt fekete csőr
 • Élénkpiros lábak
 • Rekedtes károgás hang
 • Társas lény
 • Kolóniákban költ

A batla (Plegadis falcinellus) könnyen felismerhető a gesztenyebarna tollazatáról, a hosszú, ívelt csőréről és az élénkpiros lábairól. A faj gyakran látható vizes élőhelyeken, mint amilyenek a mocsarak, tavak, rizsföldek, folyópartok és tengerpartok.

batla-plegadis-falcinellus

Rendszertani besorolása

A batla (Plegadis falcinellus) a madarak (Aves) osztályába, a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába és az íbiszformák (Threskiornithinae) alcsaládjába tartozó faj. A nemzetségben 3 élő és 1 fosszilis faj található:

 • Fehérarcú batla (Plegadis chihi) (Vieillot, 1817)
 • Batla (Plegadis falcinellus) Linnaeus, 1766 – típusfaj
 • Puna íbisz (Plegadis ridgwayi) (Shufeldt, 1884)
 • Plegadis phlegraeus (Miller, 1963)

A batla nemzetség a Threskiornithinae alcsaládba tartozik, amelyben további 12 nemzetség található, többek között a kanalasgémák (Platalea), a szent íbiszek (Threskiornis) és a nikóbar íbiszek (Theristicus) nemzetségei. A Threskiornithinae alcsalád a Threskiornithidae család legnagyobb alcsaládja, és a gödényalakúak rendjének egyik legváltozatosabb csoportja.

A batla rendszertani besorolását a következő módon foglalhatjuk össze:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
 • Család: Íbiszfélék (Threskiornithidae)
 • Alcsalád: Íbiszformák (Threskiornithinae)
 • Nemzetség: Batla
 • Faj: Batla (Plegadis falcinellus)

A batla (Plegadis falcinellus) legközelebbi rokonai a Puna íbisz és a Fehérarcú batla. A három faj közötti fő különbségek a tollazat színében és mintázatában, a csőr méretében és formájában, valamint az elterjedési területben rejlenek.

batla-plegadis-falcinellus

A batla (Plegadis falcinellus) életmódja

A batla (Plegadis falcinellus) egy társas madár, melynek életmódja szorosan összefügg a vizes élőhelyekkel. Íme néhány kiemelt jellemző az életmódját illetően:

Táplálkozás:

Ragadozó: A batla elsősorban vízi rovarokkal, kétéltűekkel, kis halakkal és más apró vízi állatokkal táplálkozik.

Táplálkozási technika: Hosszú, ívelt csőrét használja a sekély vízben való kotorászásra, zsákmányát pedig gyors szúrással vagy nyelvével kapja el.

Társas táplálkozás: Gyakran más madárfajokkal, például kócsagokkal és kanalasgémekkel együtt táplálkoznak. Ez a közös táplálkozás segíthet a zsákmány felkutatásában és a hatékonyabb ragadozásban.

Aktivitás:

Nappali állat: A batla nappal aktív, a nap nagy részét táplálkozással és pihenéssel tölti.

Röpképesség: Erőteljes szárnyaival jól repül, képes nagy távolságokat megtenni a vonulás során.

Kommunikáció: A batla hangja rekedtes károgás, de a párosodási időszakban dallamosabb hangokat is hallathat.

Élettartam:

A vadonban élő batlák átlagosan 10-15 évig élnek, de megfelelő körülmények között akár 20 évig is elélhetnek.

Érdekesség:

A batlák néha „toll tolvajoknak” nevezik, mert néha ellopják más vízi madarak, például kanalasgémek tollát, és a saját fészkük díszítésére használják. Ennek a viselkedésnek az oka még nem teljesen tisztázott.

A batla (Plegadis falcinellus) életmódját a környezethez való alkalmazkodás jellemzi. A hosszú csőre, a sekély vízben való kotorászás képessége és a társas táplálkozás mind olyan tulajdonságok, amelyek segítik a fajnak a zsákmány beszerzését. A kolóniális költés pedig hatékonyabbá teszi a fiókanevelést és a ragadozók elleni védelmet. A vonulás pedig lehetővé teszi a batlák számára, hogy az év során a számukra legkedvezőbb élőhelyeket keressék fel.

batla-plegadis-falcinellus

Fészkelése és szaporodása

A batla (Plegadis falcinellus) kolóniákban költő, monogám madárfaj. A költési időszak tavasszal, március-május hónapok között zajlik.

Fészeképítés:

 • A fészket nádasokban, fákon vagy bokrokon építik, növényi anyagokból, például gallyakból, fűszálakból és levelekből.
 • A fészek általában lapos és tál alakú, mérete 30-40 cm átmérőjű és 10-15 cm mély.
 • A tojó építi a fészket, a hím pedig segíthet neki a szükséges anyagok összegyűjtésében.

Tojásrakás és kotlás:

 • A tojó általában 3-5 tojást rak le, melyek kékeszöld színűek és barna foltokkal tarkítottak.
 • A tojások hossza 4-5 cm, súlyuk pedig 20-25 gramm.
 • Mindkét szülő kotlik felváltva, a kotlási idő körülbelül 21-23 nap.
 • A tojások kikelése után a fiókák még további 6-7 hétig szüleik gondoskodására szorulnak.

Fiókanevelés:

 • A fiókák meztelenül és tehetetlenül kelnek ki a tojásból.
 • Az első napokban a szülők gondoskodnak róluk, melengetik és etetik őket.
 • A fiókák gyorsan fejlődnek, és 2-3 hetes korukra már képesek elhagyni a fészket.
 • Ekkor még nem tudnak repülni, de már képesek rövid távolságokra futni és úszni.
 • A szülők továbbra is etetik őket, amíg el nem érik a repülőképességet, ami körülbelül 6-7 hetes korukra következik be.

A batla fiókanevelésében fontos szerepet játszik a kolónia. A szomszédos párok is segíthetnek a fiókák őrzésében és etetésében. Ez a fajta együttműködés növeli a fiókák túlélési esélyeit.

Érdekes tények:

 • A batlák néha ellopják más vízi madarak, például kanalasgémák tollát, és a saját fészkük díszítésére használják. Ennek a viselkedésnek az oka még nem teljesen tisztázott.
 • A batla fiókák hangja sípoló és nyávogó hang.
 • A batla fiókák gyorsan fejlődnek, és 2-3 hetes korukra már elhagyhatják a fészket.

A batla (Plegadis falcinellus) fészkelése és szaporodása sikeressége szorosan összefügg a vizes élőhelyek állapotával. A nádasok és mocsarak pusztulása, a vízminőség romlása és a ragadozók számának növekedése mind negatív hatással lehet a faj szaporodására.

Fontos a vizes élőhelyek védelme és megőrzése a batla és más vízi madárfajok számára. Ezenkívül fontos a ragadozók számának szabályozása és a vízminőség javítása.

batla-plegadis-falcinellus

A batla (Plegadis falcinellus) védettsége

A batla (Plegadis falcinellus) szerencsére védett madárfaj Magyarországon és globálisan is.

Magyarországon:

A batla a legszigorúbb védelmi kategóriába tartozik, fokozottan védett Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy bármilyen bántalmazása, befogása vagy élőhelyének megsemmisítése nagyon súlyos bűncselekménynek minősül.

A faj természetvédelmi értéke 250.000 Ft, ami nem eladási ár, hanem a természetvédelmi jelentőségét tükrözi.

Globálisan:

A batla a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a nem fenyegetett kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy a faj egyedszáma jelenleg stabilnak tűnik.

A batla szerepel a nemzetközi megállapodás az Afrikai-Európai átvonuló vízimadarak védelméről (AEWA) mellékletében is, ami a vándorló vízimadarak védelmét támogatja.

Fontos megjegyezni, hogy a védettség ellenére a batlát számos veszély fenyegeti:

Élőhelypusztulás: A mocsarak, nádasok és rizsföldek eltűnése komoly fenyegetést jelent a batla számára.

Vízminőség romlás: A szennyezett víz csökkenti a zsákmányállatok mennyiségét és károsítja a batla egészségét.

Zavarás: A túl intenzív mezőgazdasági tevékenység vagy a zavaró rekreáció megnehezíti a táplálkozást és szaporodást.

Klímaváltozás: A kiszáradó vizes élőhelyek és az eltolódó elterjedési területek negatívan befolyásolják a batlát.

A batla védelme érdekében elengedhetetlenek a természetvédelmi erőfeszítések:

Élőhelyvédelem: A vizes élőhelyek megóvása és helyreállítása kulcsfontosságú a batla és más vízi madárfajok számára.

Fenntartható mezőgazdaság: A vegyszerek használatának csökkentése és a vízgazdálkodás fenntarthatóbb gyakorlatai hozzájárulnak az élőhelyek védelméhez.

Zavarás csökkentése: A szabályozás és a tudatosság növelése csökkentheti a zavarást a vizes élőhelyeken.

A batla (Plegadis falcinellus) védettségének fenntartása és a faj megőrzése további kutatásokat és összehangolt természetvédelmi erőfeszítéseket igényel.

Mindenkinek van felelőssége a természeti értékek megőrzésében, így a A batla (Plegadis falcinellus) védelmében is. A tudatos magatartással, a természetvédelmi programok támogatásával és a fenntartható életmóddal hozzájárulhatunk a batla és más védett fajok fennmaradásához.

batla-plegadis-falcinellus

Magyarországi előfordulása

A batla (Plegadis falcinellus) nem ritka madárfaj Magyarországon, de elterjedése nem egyenletes. Főleg a Duna-Tisza-Középvidéken, a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Hanságban figyelhetők meg nagyobb számban. Ezenkívül a Balatonnál, a Tisza-tó körül és más vizes élőhelyeken is felbukkanhatnak kisebb csoportokban, vagy akár magányosan is.

Történelmi előfordulás:

 • A 19. században a batla viszonylag elterjedt volt Magyarországon, de a 20. század elején állományai jelentősen csökkentek.
 • Az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, de az élőhely pusztulása miatt ez a kolónia megszűnt.
 • Az 1970-es évek végén a batla újra megjelent Magyarországon, és azóta fokozatosan növekszik az állománya.

Jelenlegi helyzet:

 • A batla elsősorban a sekély vizű, nádas-gyékényes mocsarakban, rizsföldeken és folyópartokon tartózkodik.
 • A faj táplálkozása során hosszú csőrével kotorászik a vízben, zsákmányát pedig gyors szúrással vagy nyelvével kapja el.
 • A batla kolóniákban költ, fészkét nádasokban, fákon vagy bokrokon építi.
 • A vonuló madárfaj, telelni Afrikába vonul.

Megfigyelhető helyek:

 • Hortobágyi Nemzeti Park
 • Hanság Nemzeti Park
 • Balaton-mellék
 • Tisza-tó
 • Fertő-tó
 • Ipoly-medence
 • Őrség
 • Körösök völgye

A batla fontos szerepet játszik a vizes élőhelyek ökoszisztémájában. Táplálkozása során rovarokat, kétéltűeket, kis halakat és más apró vízi állatokat fogyaszt, így hozzájárul a zsákmányállatok populációjának szabályozásához.

A batla védelme érdekében fontos megőrizni a vizes élőhelyeket, csökkenteni a vízminőség romlását és a zavarást. Ezenkívül fontos a kutatások folytatása a faj ökológiájának és vonulási útvonalainak jobb megismerése érdekében.

A batla megfigyelése egy lenyűgöző élmény lehet. A madár karcsú testalkatú, elegáns mozgású és színes tollazata van. Ha szerencsés vagy, a batlát természetes élőhelyén, a vizes élőhelyeken figyelheted meg.

Fontos megjegyezni, hogy a batla (Plegadis falcinellus) védett madárfaj, így megfigyelése során betartandó a természetvédelmi előírásokat. Nem szabad zavarni a madarakat, nem szabad megközelíteni a fészkeket és nem szabad szemetet hagyni a vizes élőhelyeken.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay