Barázdabillegető (Motacilla alba) hangja

barazdabillegeto-motacilla-alba-hangja

Barázdabillegető (Motacilla alba) hangja és jellemzői

A barázdabillegető Magyarország egyik leggyakoribb madara, melynek jellegzetes hangja felismerhetővé teszi. Vidám csicsergése gyakran hallható nyílt tereken, vízpartokon és városi környezetben is. De miben rejlik a barázdabillegető (Motacilla alba) hangja?

Hangzás: A barázdabillegető hangja egy vékony, éles „csilik”-re emlékeztet, melyet gyakran ismételget sorozatban. A hím csicsergése hosszabb és dallamosabb, mint a tojóé, dallamos trillákkal tarkítva.

Frekvencia: A hang magas frekvenciájú, 2-5 kHz közötti tartományba esik, ami lehetővé teszi, hogy a madarak még zajos környezetben is hallják egymást.

Időtartam: A hangok hossza változó, 0,1-0,3 másodperc közötti. A rövidebb hangok általában riasztó vagy figyelmeztető jelzésként szolgálnak, míg a hosszabb trillák udvarlást vagy territóriumvédelmet jeleznek.

Hangerő: A hang általában nem túl erős, de a kontextustól függően változhat. A riasztó hangok erősebbek, míg a hívogató hangok halkabbak.

A hangkeltés mechanizmusa: A hangot a madár hangszalagjainak rezgése hozza létre. A hangszalagok a légcsőben találhatók, és a levegő kiáramlása rezgésbe hozza őket. A hangszalagok rezgése a „csilik” hangot kelti.

A hangok funkciói: A barázdabillegető hangjai fontos szerepet játszanak a madár életében, és számos funkciót töltenek be:

  • Territórium jelzés: A madarak hangjukkal jelölik ki és védik territóriumukat más fajtájú egyedektől.
  • Kommunikáció: A barázdabillegetők a hangjukkal kommunikálnak egymással, jelezve a riasztást, a figyelmeztetést, a párosodási készséget és a fiókák éhségét.
  • Udvarlás: A hím dallamos csicsergése a tojók vonzására szolgál. A tojók a hím hangjának alapján választják ki partnerüket.
  • Fiókanevelés: A szülők hangjukkal irányítják a fiókákat, és figyelmeztetik őket a veszélyre.

A hangok változatossága: A barázdabillegető hangjai a kontextustól és az évszaktól függően változhatnak. A riasztó hang magasabb frekvenciájú és erősebb, mint a hívogató hang. A fiókák csipogása halkabb és könyörögve hangzik. A hím csicsergése a tavaszi és nyári hónapokban a legdallamosabb, míg ősszel és télen egyszerűbb hangokat adnak ki.

A barázdabillegető (Motacilla alba) hangja egy összetett és változatos kommunikációs eszköz, mely fontos szerepet játszik a madár életében. A hangzás, a frekvencia, az időtartam és a hangerő alapján megkülönböztethetőek a különböző hangtípusok. A hangok funkciói a territórium jelzéstől az udvarlásig terjednek. A barázdabillegető hangjának megismerése segít jobban megérteni e vidám madár viselkedését és életmódját.

barazdabillegeto-motacilla-alba-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Esperanza Poveda