Barátréce (Aythya ferina) jellemzői és életmódja

baratrece-aythya-ferina

A barátréce (Aythya ferina) rövid bemutatása

A barátréce (Aythya ferina) a récefélék családjába tartozó vízimadár, mely Eurázsia mérsékelt égövi vizein, így Magyarországon is fészkelő fajnak számít. Nászruhás gácsérja élénk vörös fejével, fekete mellényével és fehér nyakával igazi ékessége a tavaknak. A tojó tollazata kevésbé feltűnő, barna-fekete mintás.

Érdekességek:

 • A barátréce kiváló búvár, akár 10 méter mélyre is lemerülhet táplálék után kutatva.
 • A faj hangja jellegzetes „kvák-kvák” hangzású.
 • A barátréce fészkét a vízi növényzetben építi fel, és a tojó 8-11 tojást rak.
 • A fiókák kelés után hamarosan úszni és táplálkozni tudnak.

A barátréce (Aythya ferina) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémákban, és állománya Magyarországon is védett. A faj élőhelyeinek megőrzése és a környezetszennyezés csökkentése kulcsfontosságú a barátréce populációjának fennmaradásához.

baratrece-aythya-ferina

Elterjedése és élőhelye

A barátréce (Aythya ferina) Eurázsia mérsékelt égövi vizein elterjedt, fészkelőhelyei Észak-Európától egészen Nyugat-Szibériáig és Észak-Kínáig terjednek. A faj telelőhelyei Dél-Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten találhatók. Magyarországon rendszeres fészkelő, sőt, a Kárpát-medencében az egyik leggyakoribb récefajnak számít.

Élőhelyei:

A barátréce elsősorban édesvizű vizeket kedvel, de sósvízi élőhelyeken is előfordulhat. Kedveli a nyílt vizű tavakat, mocsarakat, folyókat és víztározókat. Fontos számára, hogy a víz mélyebb legyen, legalább 50 cm mélységű, és vízi növényzettel benőtt legyen. A fészkeléshez sűrű növényzetet keres, nádasokat, sásosokat, gyékényeseket.

Fontosabb élőhelytípusok:

 • Tavak (pl. Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó)
 • Mocsarak
 • Folyók
 • Víztározók
 • Nádasok
 • Sásosok
 • Gyékényesek

A barátréce (Aythya ferina) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémákban, és állománya Magyarországon is védett. A faj megőrzése érdekében fontos a vizes élőhelyek védelme és a környezetszennyezés csökkentése.

baratrece-aythya-ferina

Megjelenése és jellemzői

A barátréce (Aythya ferina) a récefélék családjába tartozó vízimadár, mely Eurázsia mérsékelt égövi vizein elterjedt, Magyarországon is fészkelő fajnak számít. Nászruhás gácsérja élénk vörös fejével, fekete mellényével és fehér nyakával igazi ékessége a tavaknak. A tojó tollazata kevésbé feltűnő, barna-fekete mintás.

Testhosszúsága 42-49 cm, szárnyfesztávolsága 72-82 cm, testtömege pedig 650-1200 gramm között mozog. A gácsér nászruhában élénk vörös fejjel, fekete mellénnyel és fehér nyakkal büszkélkedhet, míg a tojó tollazata barna-fekete mintás, kevésbé feltűnő. Csőre fekete és széles lapos, lábszár narancssárga, úszóhártyája pedig fekete. Jellegzetes „kvák-kvák” hangzású hívogató hangja messziről felismerhető.

Kiváló búvár, akár 10 méter mélyre is lemerül táplálék után kutatva. Évente kétszer vedlik, tavasszal és ősszel. Monogám faj, a párok a költési szezonon kívül is együtt maradnak. A fiókák kelés után hamarosan úszni és táplálkozni tudnak.

Élőhelyéül elsősorban édesvizű vizeket kedvel, de sósvízi élőhelyeken is előfordulhat. Kedveli a nyílt vizű tavakat, mocsarakat, folyókat és víztározókat. Fontos számára, hogy a víz mélyebb legyen, legalább 50 cm mélységű, és vízi növényzettel benőtt legyen. A fészkeléshez sűrű növényzetet keres, nádasokat, sásosokat, gyékényeseket.

Rövidtávú vonuló faj, telelőhelyei Dél-Európában és Észak-Afrikában találhatók. Magyarországon a legtöbb egyed telel, de kisebb részük elvonul melegebb éghajlatra. A vonulás szeptember-októberben zajlik, a visszatérés pedig március-áprilisban.

A barátréce (Aythya ferina) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémákban, és lenyűgöző megjelenése igazi ékessége a magyar tavaknak. Őrizzük meg élőhelyeit és védjük a környezetet, hogy ez a gyönyörű madárfaj még sokáig örömet okozhasson nekünk!

baratrece-aythya-ferina

Rendszertani besorolása

A barátréce (Aythya ferina) a lúdalakúak rendjébe (Anseriformes), azon belül a récefélék családjába (Anatidae) tartozó vízimadár. A nemzetség neve Aythya, melynek 4 további faja ismert:

 • Pegancsos réce (Aythya nyroca)
 • Kendermagos réce (Aythya fuligula)
 • Mocsári réce (Aythya collaris)
 • Amerikai réce (Aythya americana)

A barátréce tudományos neve Aythya ferina, melynek etimológiája a következő:

 • Aythya: A név eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a görög „aithyia” szóból ered, melynek jelentése „úszó”.
 • ferina: A latin „ferinus” szóból ered, melynek jelentése „vad”, „vadon élő”.

A rendszertani besorolás a következő:

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Altörzs: Csigolyások (Vertebrata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Nem: Aythya
 • Faj: Barátréce (Aythya ferina)

A legközelebbi rokonai a tőkés réce, a kendermagos réce és a mocsári réce, melyekkel közös ősöket is megoszt. A barátréce és a kendermagos réce között rokonság különösen szoros, a két faj hibridizációja is előfordul a természetben.

A barátréce (Aythya ferina) elterjedése Eurázsia mérsékelt égövi vizein, Magyarországon is fészkelő fajnak számít. A faj élőhelyeinek megőrzése és a környezetszennyezés csökkentése kulcsfontosságú a barátréce populációjának fennmaradásához.

baratrece-aythya-ferina

A barátréce (Aythya ferina) táplálkozása

A barátréce (Aythya ferina) táplálkozása változatos, és az évszaktól, valamint az elérhető tápláléktól függően módosul. Étrendjében mind növényi, mind állati eredetű elemek megtalálhatók.

Fő táplálékforrások:

Vízi növények: A barátréce igazi növényevő mester. Kedvencei a víz alatti növényi részek, mint a különböző vízi magvak, hínárfélék (pl. rucaöröm), hajtások és gyökerek. Ezek a növényi részek értékes szénhidrátokat és rostokat biztosítanak számára.

Puhatestűek: A barátréce kiváló búvár képességét kihasználva a víz alján élő kagylókat és egyéb puhatestűeket is fogyaszt. Erőteljes csőre alkalmas a kagylók feltörésére, így hozzájut a tápanyagban gazdag belső részhez.

Rovarok: A rovarok különösen a fiókák nevelése során válnak fontos táplálékká. A szülők különféle vízi rovarokat, lárvákat gyűjtenek a fiókák számára, így biztosítva a fejlődésükhöz szükséges fehérjebevitelt.

Apró halak: Ritkábban, de előfordul, hogy a barátréce apró halakat is zsákmányol. Ez főként a téli időszakban jellemző, amikor a növényi táplálékforrások szűkösebbé válnak.

Táplálkozási technika:

A barátréce jellegzetes „bukóréce” technikával szerzi táplálekát. Merülés közben szinte teljesen eltűnik a víz felszínéről, miközben a víz alatti növényeket legeli, vagy a fenéken keresgél kagylók és rovarok után. Erőteljes lábai segítik a víz alatti manőverezésben, széles lapos csőre pedig hatékony az ásáshoz és a növényi részek kiszedéséhez.

Évszakos változás a táplálkozásban:

A barátréce (Aythya ferina) tápláléka az évszakok szerint is változik. Tavasszal és nyáron, amikor bőséges a vízi növényzet, elsősorban növényi részeket fogyaszt. Az ősz folyamán egyre nagyobb szerepet kapnak az állati eredetű táplálékok, különösen a rovarok a fiókák nevelése miatt. Télen pedig, amikor a növényi táplálékforrások szűkösebbek, a Barátréce főleg kagylókat és kisebb mértékben halakat fogyaszt.

Ökológiai szerepe:

A barátréce fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák táplálékláncában. Növényevőként hozzájárul a vízi növényzet szabályozásához, ugyanakkor a puhatestűek és rovarok fogyasztásával segíti a táplálékháló egyensúlyának fenntartását.

A barátréce (Aythya ferina) táplálkozása fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Segít szabályozni a vízi növényzet mennyiségét, és hozzájárul a különböző vízi élőlények populációinak egészséges működéséhez.

baratrece-aythya-ferina

Fészkelése és szaporodása

A barátréce (Aythya ferina) tavasszal, március-áprilisban kezdi meg a költési szezont. A gácsérok ekkor nászruhát öltenek, élénk vörös fejükkel, fekete mellényükkel és fehér nyakukkal igyekeznek magukra vonni a tojók figyelmét. Imponáló udvarlási táncukat vízben és szárazföldön is bemutatják, fejüket bólogatva, farkukat csóválva és hangos hívogató hangokat hallatva.

A fészekalj elkészítése:

A tojó a vízparti növényzetben, sűrű nádasban vagy gyökérfonatban építi fészkét. A fészekaljhoz száraz füvet, nádat és vízi növényeket használ, és pehelytollakkal béleli. A fészeképítésben a gácsér is részt vesz, anyagokat gyűjtve és a fészket formázva.

Tojásrakás és kotlás:

A tojó általában 8-11 tojást rak, melyek halványzöld színűek és barna foltokkal tarkítottak. A kotlási idő 23-25 nap, mely során a tojó egyedül gondoskodik a tojásokról. A gácsér ekkor védi a fészket és a tojót a ragadozóktól.

A fiókák kelése és gondozása:

Kelés után a fiókák hamarosan úszni és táplálkozni tudnak. Az első napokban a tojó gondoskodik róluk, melengeti és védelmezi őket. A fiókák 2-3 hetes korukra önállóvá válnak, és elkezdenek önállóan táplálkozni.

Családi élet:

A barátréce monogám faj, a párok a költési szezonon kívül is együtt maradnak. A szülők közösen gondoskodnak a fiókákról, amíg azok el nem érik a felnőttkort. A barátréce fiókák akár 8 hetes korukig is maradhatnak a szüleikkel.

Fontos megjegyezni:

 • A barátréce fészkelőhelyei gyakran emberi tevékenységek által veszélyeztetettek, mint például a vizes élőhelyek elvesztése, a szennyezés és a zavarás.
 • A faj védelme érdekében fontos megőrizni a vizes élőhelyeket, csökkenteni a szennyezést és óvni a fészkelőhelyeket.

A réce szaporodása fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában, és hozzájárul a vizes élőhelyek ökoszisztémájának egyensúlyához.

baratrece-aythya-ferina

A barátréce (Aythya ferina) védettsége

A barátréce (Aythya ferina) Magyarországon védett madárfajnak számít, melynek védelmét a Természetvédelmi Törvény szigorúan szabályozza. A faj állománya Európában ugyan még nagy, de gyorsan csökken, ezért Magyarországon is kiemelt figyelmet fordítanak a megőrzésére.

A védettség oka a vizes élőhelyek elvesztése, a szennyezés és a zavarás, melyek jelentős veszélyt jelentenek a barátréce populációjára. A védelmi intézkedések célja a faj magyarországi állományának megőrzése és a jövő generációk számára való biztosítása, valamint a vizes élőhelyek védelme, melyek számos más növény- és állatfaj számára is otthont nyújtanak.

A barátréce szándékos károsítása, megölése, fogságba ejtése tilos. Tojásainak és fiókáinak gyűjtése, fészkének és élőhelyének megrongálása szintén tilos. A faj zavarása, a fészkelés vagy a táplálkozás megakadályozása is szabálysértésnek minősül.

A barátréce védettsége fontos lépés a faj fennmaradásának biztosításában. Mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük ezt a csodálatos madarat és élőhelyét a jövő generációk számára.

Mit tehetünk a barátréce védelméért?

 • Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket, amelyek a vizes élőhelyek megőrzésén dolgoznak.
 • Kerüljük a vizes élőhelyek szennyezését és zavarását.
 • Figyeljük meg a Barátrécét természetbarát módon, és segítsünk felhívni a figyelmet a faj védelmére.
 • Támogassuk a fenntartható vadászatot, és csak szigorú feltételek mellett, vadászterven és vadászjegy birtokában vegyünk részt a vadászatban.

Fontos megjegyezni, hogy a barátréce (Aythya ferina) élőhelyeinek megőrzése és a környezetszennyezés csökkentése kulcsfontosságú a faj populációjának fennmaradásához. A barátréce fontos szerepet játszik a vizes ökoszisztémák egyensúlyában, és védelme kiemelt feladat mindannyiunk számára.

baratrece-aythya-ferina

Magyarországi előfordulása

A barátréce (Aythya ferina) rendszeres fészkelő madár Magyarországon, kiterjedt elterjedési területtel. A faj az egész országban előfordul, de leginkább a síkvidéki vizes élőhelyeken, halastavakon, víztározókon, mocsarakon és folyókon figyelhető meg. Kedveli a nyílt vizű területeket, ahol táplálkozni és pihenni tud.

Fontosabb előfordulási helyek:

 • Balaton: A Balaton a barátréce egyik legfontosabb magyarországi élőhelye, ahol tavasszal és ősszel ezres nagyságrendű csapatai gyülekeznek.
 • Tisza-tó: A Tisza-tó a másik kiemelt élőhely, ahol a faj nagy számban fordul elő.
 • Duna-delta: A Duna-delta mocsarai és víztározói szintén fontosak a barátréce számára.
 • Alföldi halastavak: Az Alföldön található számos halastavon is gyakori a barátréce.
 • Egyéb vizes élőhelyek: A barátréce kisebb tavakon, folyókon, mocsarakon és árokrendszereken is megfigyelhető.

Kárpát-medencei állomány:

A barátréce állománya Magyarországon stabilnak mondható, de az elmúlt évtizedekben némi csökkenés mutatkozott. A fajra nézve a legnagyobb veszélyt a vizes élőhelyek elvesztése, a szennyezés és a zavarás jelenti.

A barátréce (Aythya ferina) fontos szerepet játszik a vizes ökoszisztémák egyensúlyában, és állománya Magyarországon is védett. A faj élőhelyeinek megőrzése és a környezetszennyezés csökkentése kulcsfontosságú a barátréce populációjának fennmaradásához.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay