Barázdabillegető (Motacilla alba) jellemzői és életmódja

barazdabillegeto-motacilla-alba

A barázdabillegető (Motacilla alba) rövid bemutatása

A barázdabillegető (Motacilla alba) egy elterjedt és jól ismert madárfaj Magyarországon és Európa nagy részén. Ez a madárfaj a billegetőfélék családjába tartozik, és jellemzően 18-20 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 25-30 cm, súlya pedig 20-25 gramm. Megjelenése igen jellegzetes, tollazata fekete-fehér színekben pompázik. Fejének teteje és melle fekete, hasa és arca fehér, háta és szárnyai pedig szürkék. Hosszú, fekete-fehér farkát gyakran billegeti, innen kapta nevét is. Lábai és csőre feketék.

A barázdabillegető változatos élőhelyeken fordul elő, de leginkább nyílt területeken, mezőkön, réteken és vízpartok közelében találkozhatunk vele. Gyakran látható települések közelében is, ahol házak körül, kertekben és parkokban keresgéli táplálékát. Főként rovarokkal táplálkozik, amelyeket ügyesen kap el a földön futkározva vagy rövid repülésekkel.

Viselkedése is jellegzetes: folyamatosan mozgásban van, hosszú farkát gyakran billegeti, amivel mintha egyensúlyozna. Hangja csilingelő, dallamos, és gyakran hallható, különösen tavaszi és nyári időszakban. A barázdabillegető a tél folyamán melegebb éghajlatú területekre vonul, de egyes példányai enyhe teleken Európában is áttelelhetnek.

A barázdabillegető (Motacilla alba) egy könnyen felismerhető, dinamikus és érdekes madárfaj, amely sokak számára kedvelt látvány a természetben.

barazdabillegeto-motacilla-alba

Elterjedése és élőhelye

A barázdabillegető (Motacilla alba) a billegetőfélék családjába tartozó, apró, karcsú madárfaj, mely élénk színeivel és vidám farkcsóválgatásával könnyen felismerhető. Szinte az egész világon elterjedt, az eurázsiai, afrikai és ausztráliai kontinenseken egyaránt megtalálható.

Európában szinte mindenhol előfordul, kivéve a sarkvidéki területeket. Ázsiában a Himalája vonulatáig, Afrikában pedig a Szahara sivatagig elterjedt. Ausztráliában csak Tasmania szigetén él.

Magyarországon is gyakori madár, melyet vízpartokon, folyók, patakok, tavak partja, kertek, parkok, mezőgazdasági területek, útszélek mentén egyaránt megfigyelhetünk. Szinte bármilyen nyílt, vízhez közeli élőhelyen jól érzi magát, de a sűrű erdőket és a hegyvidéki területeket kerüli.

Kedvelt élőhelyei:

 • Vízpartok, folyók, patakok, tavak partja
 • Kertek, parkok
 • Mezőgazdasági területek
 • Útszélek
 • Síksági rétek
 • Városi parkok

A barázdabillegető nem válogatós madár, és jól alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez. Ennek köszönhetően a városokban is gyakran megtalálható, ahol a parkokban, kertekben és udvarokban él.

Fontos megjegyezni, hogy a barázdabillegető nem kötődik szorosan a vízhez. Bár kedveli a vízpartokat, a nyílt, alacsony növényzetű terepeket is szívesen benépesíti. Ezért gyakran parkokban és kertekben, valamint útszéleken is megtalálható.

A barázdabillegető elterjedése és élőhelyei szorosan összefüggnek a táplálkozási szokásaival. Főleg rovarokkal táplálkozik, melyeket a talajon keresgél. A vízpartokon gyakran rovarokat fog a vízfelszínről, de a parkokban és kertekben is hasznos rovarevő madárnak számít.

A barázdabillegető (Motacilla alba) elterjedése és élőhelyei változatosak, de a faj mindenhol jól alkalmazkodik a környezetéhez. Ez a kedves és hasznos madárfaj szinte az egész világon megtalálható, örömet okozva a madármegfigyelőknek.

barazdabillegeto-motacilla-alba

Megjelenése és jellemzői

A barázdabillegető (Motacilla alba) megjelenése és jellemzői könnyen felismerhetővé teszik ezt a madárfajt.

Megjelenése:

Tollazat: A barázdabillegető tollazata feltűnően fekete-fehér. A fej teteje, melle és nyaka fekete, míg arca és hasa hófehér. Hátának és szárnyainak színe szürkés árnyalatú.

Farok: Hosszú, fekete-fehér színű farok, amelyet gyakran billeget, ez egy jellegzetes mozdulata, ami a nevéhez is kapcsolódik.

Lábak és csőr: A lábak és a csőr feketék, amely még inkább kihangsúlyozza a madár kontrasztos színeit.

Jellemzői:

Méret: A barázdabillegető hossza körülbelül 18-20 cm, szárnyfesztávolsága 25-30 cm. Testsúlya 20-25 gramm között mozog.

Viselkedés: Ez a madárfaj állandó mozgásban van, hosszú farkát folyamatosan billegeti, mintha egyensúlyozna vele. Gyakran látható a földön futkározva, ahol rovarokat keresgél.

Élőhely: A barázdabillegető változatos élőhelyeken található meg, mint például mezőkön, réteken, vízpartok közelében, valamint emberi települések környezetében is gyakran előfordul, ahol kertekben és parkokban keresgéli táplálékát.

Táplálkozás: Főként rovarokat fogyaszt, amelyeket ügyesen kap el a földön futkározva vagy rövid repülésekkel.

Hang: Hangja csilingelő, dallamos, és gyakran hallható, különösen tavaszi és nyári időszakban.

A barázdabillegető (Motacilla alba) egy dinamikus, energikus madár, amelynek feltűnő megjelenése és jellegzetes viselkedése könnyen felismerhetővé teszi a természetben.

barazdabillegeto-motacilla-alba

Rendszertani besorolása

A barázdabillegető a madarak osztályának (Aves), a verébalakúak rendjének (Passeriformes) és a billegetőfélék családjának (Motacillidae) tagja.

Tudományos neve: Motacilla alba

Rendszertani besorolása:

 • Osztály: Aves (Madarak)
 • Rend: Passeriformes (Verébalakúak)
 • Család: Motacillidae (Billegetőfélék)
 • Nem: Motacilla
 • Faj: Motacilla alba (Barázdabillegető)

Alfajai:

A barázdabillegetőnek két alfaja ismert:

Európai barázdabillegető (Motacilla alba alba): Ez az alapfaj, mely Európában, Kis-Ázsiában és Grönland délnyugati részén fordul elő. Szürke dolmányú és farkcsíkú.

Angol barázdabillegető (Motacilla alba yarrellii): A Brit-szigeteken élő alfaj. Dolmánya és farkcsíkja fekete.

Rokonsága:

A barázdabillegető legközelebbi rokonai a többi billegetőfaj, mint például a szürke billegető (Motacilla cinerea) és a sárga billegető (Motacilla flava). Ezek a fajok hasonló külleműek és viselkedésűek, de eltérő élőhelyeken fordulnak elő.

Érdekességek:

 • A barázdabillegető a nemzeti madara Lettországnak.
 • A leggyorsabban futó madarak egyike. A talajon akár 20 km/órás sebességgel is képes futni.
 • A vízben is képes úszni.
 • Naponta akár 1000 rovart is elfogyaszthat.

A barázdabillegető (Motacilla alba) egy széles körben elterjedt és gyakori madárfaj, mely fontos szerepet játszik a rovarállomány szabályozásában. Kedves és hasznos madár, mely vidám farkcsóválgatásával és énekével sok örömet okozhat a madármegfigyelőknek.

barazdabillegeto-motacilla-alba

A barázdabillegető (Motacilla alba) táplálkozása

A barázdabillegető (Motacilla alba) apró, karcsú madár, mely élénk színeivel és vidám farkcsóválgatásával könnyen felismerhető. Szinte az egész világon elterjedt, Magyarországon is gyakori madár, melyet vízpartokon, kertekben, parkokban és mezőgazdasági területeken egyaránt megfigyelhetünk.

Főbb táplálékai:

A barázdabillegető étrendjének alapját a rovarok képezik. Szívesen fogyaszt szúnyogokat, legyeket, hernyókat, pókokat, apró bogarakat. A rovarok mellett kisebb csigákkal is kiegészíti étrendjét.

Táplálkozási módja:

Földön keresgéli zsákmányát: A barázdabillegető farkát folyamatosan billegetve szaladgál a talajon, és a szemével keresi a rovarokat és csigákat.

Gyakran ugrál a köveken, vízi növényeken: A vízpartokon gyakran ugrál a köveken, vízi növényeken, hogy a vízfelszínről is fogjon rovarokat.

Szívesen fürdik a vízben: A barázdabillegető nem riad vissza a víztől, sőt, szívesen fürdik is benne. A vízben is képes rovarokat fogni.

Mennyi táplálékra van szüksége?

A barázdabillegetőnek naponta rengeteg táplálékra van szüksége. Egy kifejlett madár akár 1000 rovart is elfogyaszthat naponta! Ez a rengeteg rovarfogyasztás fontos szerepet játszik a rovarállomány szabályozásában.

Érdekességek a táplálkozásával kapcsolatban:

 • A barázdabillegető a leggyorsabban futó madarak egyike. A talajon akár 20 km/órás sebességgel is képes futni, hogy rovarokat fogjon.
 • A barázdabillegető a vízben is képes úszni.
 • A barázdabillegető táplálékát befolyásolja az évszak és az élőhely. Nyáron, amikor rengeteg rovar van, a barázdabillegető főleg rovarokkal táplálkozik. Télen, amikor kevesebb a rovar, a madár csigákkal és más apró állatokkal is kiegészíti étrendjét.

A barázdabillegető (Motacilla alba) táplálkozása fontos szerepet játszik a madár életében és a környezet egyensúlyában. A rovarfogyasztásával a barázdabillegető segít a rovarállomány szabályozásában, és ezáltal hozzájárul a mezőgazdasági növények védelméhez is.

barazdabillegeto-motacilla-alba

Fészkelése és szaporodása

A barázdabillegető (Motacilla alba) fészkelése és szaporodása érdekes és fontos része a faj életciklusának:

Fészkelése

A barázdabillegető fészkét általában a talaj közelében, rejtett helyeken építi, például sziklarepedésekben, fák gyökerei között, falrepedésekben, hidak alatt vagy épületek réseiben. Néha mesterséges fészkelőhelyeket is igénybe vesz, például madárházakat vagy egyéb emberi építményeket. A fészket fűszálakból, gyökerekből és egyéb növényi anyagokból építi, amelyeket finomabb anyagokkal, például tollakkal és szőrrel bélel ki.

Szaporodása

A barázdabillegető évente általában két-három alkalommal költ. A tojó 4-6 tojást rak, amelyek halványkékek vagy szürkésfehérek, sötétebb foltokkal. A tojásokon mindkét szülő kotlik körülbelül 11-14 napig. A fiókák kikelés után csupaszok és vakok, teljesen a szüleik gondoskodására vannak utalva.

Fiókanevelés

A fiókákat mindkét szülő eteti, főleg rovarokkal és más apró ízeltlábúakkal. A fiókák gyorsan fejlődnek, és körülbelül 12-15 napos korukban kezdenek repülni. Ezután még néhány hétig a szüleik közelében maradnak, akik továbbra is táplálják és védik őket, míg teljesen önállóvá nem válnak.

Viselkedés a szaporodási időszakban

A hímek a szaporodási időszakban territóriumukat énekkel és látványos repülésekkel jelölik ki és védik meg. A párzási rituálé során a hím gyakran látványosan billegeti a farkát és mutogatja tollazatának színeit, hogy lenyűgözze a tojót.

A motacilla alba szaporodási viselkedése, fészkelőhely választása és fiókanevelési stratégiái jól alkalmazkodtak a különböző környezeti feltételekhez, lehetővé téve számukra, hogy sikeresen szaporodjanak és fennmaradjanak a különböző élőhelyeken.

barazdabillegeto-motacilla-alba

A barázdabillegető (Motacilla alba) védettsége

A barázdabillegető (Motacilla alba) nemzetközi szinten és Magyarországon is védett madárfajnak számít.

Globálisan nem fenyegetett faj, a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) Vörös Listáján „nem fenyegetett” (Least Concern – LC) besorolást kapott. Ez azt jelenti, hogy a faj elterjedési területe széles, populációja stabil, globálisan nem veszélyeztetett.

Magyarországon a barázdabillegető a 2. számú védett madárfaj a Természetvédelmi Területről és a Természetvédelmi Terület Hálózatról szóló 2012. évi LIII. törvény alapján. Ez a besorolás fokozott védelmet biztosít a fajnak, és szigorú tilalmakat vezet be a károkozásával szemben.

A barázdabillegető fészkelőhelyeinek és élőhelyeinek védelme kiemelt fontosságú. Tilos a faj vadászata, fogása, zavarása, fészkének és tojásainak károsítása. Élőhelyének rombolása, szennyezése is tilos.

A faj magyarországi populációjának fennmaradásában a védettség kulcsfontosságú. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően a Barázdabillegető gyakori madárnak számít hazánkban, vízpartokon, kertekben, parkokban és mezőgazdasági területeken egyaránt megfigyelhető.

A barázdabillegető (Motacilla alba) példa arra, hogy a természetvédelmi intézkedések hatékonyak lehetnek a madárfajok megőrzésében. A faj védelmével nemcsak a biológiai sokféleséget őrizzük meg, de hozzájárulunk a környezet egyensúlyának fenntartásához is.

barazdabillegeto-motacilla-alba

Magyarországi előfordulása

A barázdabillegető (Motacilla alba) hazánkban mindenütt megtalálható, általánosan elterjedt énekesmadár. Szinte az összes élőhelytípuson előfordul, de leginkább vízpartokon, kertekben, parkokban és mezőgazdasági területeken figyelhetjük meg.

A barázdabillegető állómadár, azaz egész évben ugyanazon a területen tartózkodik. A telelő példányok száma hazánkban általában alacsonyabb, mint a nyári hónapokban, de a faj még télen is megfigyelhető.

A barázdabillegető populációja stabilnak mondható, a faj magyarországi állománya, 157 000 – 210 000 párra tehető (2000-2012). az utóbbi években nem mutatott jelentős ingadozást. A fajra nézve a legnagyobb veszélyt az élőhelyek pusztulása és a peszticidek használata jelenti.

A barázdabillegető fontos szerepet játszik a rovarállomány szabályozásában. Naponta akár 1000 rovart is elfogyaszthat, ami jelentősen hozzájárul a mezőgazdasági károkozók elleni küzdelemhez.

A barázdabillegető (Motacilla alba) kedves és hasznos madár, vidám farkcsóválgatása és éneke sok örömet okozhat a madármegfigyelőknek. A faj védelme fontos feladat, melynek érdekében meg kell őrizni a természetes élőhelyeit, és csökkenteni kell a peszticidek használatát.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay