Afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) jellemzői és életmódja

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) rövid bemutatása

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) egy nagy termetű madár, amely az Afrika szubszaharai területein él. A gólyafélék családjába tartozik, és egyike a legnagyobb testű madaraknak. Általában szürkés vagy fehér tollazattal rendelkezik, hosszú lábai és szárnyai vannak, amelyeket fekete szőrzet borít.

A marabuk leginkább a száraz területeken és a mocsarakban találhatók meg, ahol táplálkozási szokásaik szerint a dögöket és a hulladékot fogyasztják. Ennek köszönhetően fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, segítve a természetes elbomlást és az élőhelyek tisztítását.

Ezek a madarak társas lények, gyakran csoportosulnak, különösen a táplálékszerzés és a pihenés idején. Fiatal marabuk szürkés tollazattal rendelkeznek, amely később fehéredhet.

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) hosszú ideig él, akár 25-30 évig is. Bár egyes területeken a populációikat veszélyezteti a fészkelőhelyek elvesztése és az emberi beavatkozások, általában nem szerepelnek a kihalással fenyegetett fajok listáján. Ennek ellenére az élőhelyük megőrzése és védelme kulcsfontosságú a fajok megmaradásához és az ökoszisztémák egészségéhez.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Elterjedése és élőhelye

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) Afrika szubszaharai régióiban honos, a Szaharától délre egészen Dél-Afrikáig. A faj előfordulási területe hatalmas, és magába foglalja a következő élőhelyeket:

Szavannák: A marabuk leggyakoribb élőhelyei a nyílt szavannák, ahol bőven van táplálék.

Mocsárrétek: A marabuk gyakran látogatnak mocsárrétekre is, ahol kisebb emlősökre és madarakra vadásznak.

Víztestek: A marabuk vízhez kötött madarak, és gyakran tartózkodnak folyók, tavak és víztározók környékén.

Emberi települések: A marabuk alkalmazkodtak az emberi közelséghez, és gyakran kísérik a vándorló pásztortörzseket, hogy a tetemekből lakmározhassanak.

A marabu elterjedését és élőhelyét befolyásoló tényezők:

Élőhelyvesztés: A szavannák zsugorodása a marabu populációk csökkenésének egyik fő oka.

Mérgezés: A marabuk néha mérgezett tetemeket fogyasztanak, ami pusztulásukhoz vezethet.

Vadászat: A marabukat néha vadásszák húsáért és tollazatáért.

A marabu élőhelyének megőrzése kulcsfontosságú a faj fennmaradása szempontjából. A természetvédelmi programok célja a szavannák védelme, a marabukra vonatkozó kutatások támogatása, és a helyi lakosság körében a faj védelmének fontosságára vonatkozó tudatosság növelése.

Fontos megjegyezni, hogy az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében szereplő faj, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelmét korlátozni kell.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) megjelenése és jellemzői

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) Afrika szavannáinak ikonikus madara, lenyűgöző méretével és jellegzetes külsejével. A gólyafélék családjába tartozó faj akár 150 cm magasra is megnőhet, szárnyfesztávolsága pedig meghaladhatja a 3 métert.

Testfelépítés:

 • Méret: 110-150 cm magas, 220-320 cm szárnyfesztávolságú
 • Súly: 4-9 kg
 • Tollazat: Többnyire fekete, fehér folttal a szárnyakon
 • Fej és nyak: Kopasz, vöröses bőrlebennyel
 • Csőr: Erős, ék alakú, vörös színű
 • Lábak: Hosszúak, vörösek

Egyéb jellemzők:

 • Kitűnően alkalmazkodott a száraz szavannákhoz
 • Erős csőrével és karmaival könnyedén széttépi a tetemeket
 • Gyakran kíséri a ragadozókat, hogy a zsákmányolás után maradt maradékokból lakmározhasson
 • Kolóniákban él, akár 500 fős csapatokat is alkothat
 • Monogám madár, egy életre szóló párkapcsolatot alkot

Érdekességek:

 • Az Afrikai marabu a legnagyobb gólyaféle Afrikában.
 • A marabuk akár 30 évig is élhetnek.
 • A marabuk kitűnően alkalmazkodtak a száraz szavannákhoz.
 • A marabuk fontos szerepet játszanak a folklórban és a mitológiában.

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) lenyűgöző madár, fontos szerepet tölt be a szavannák ökoszisztémájában. A faj védelme érdekében fontos megőrizni a szavannák élőhelyeit, és fellépni a marabukat érintő veszélyforrások ellen.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Rendszertani besorolása

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) rendszertani besorolása a következő:

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gólyaalakúak (Accipitriformes)
 • Család: Marabufélék (Ciconiidae)
 • Nem: Leptoptilos
 • Faj: Leptoptilos crumeniferus

A faj közeli rokonai:

 • Sárgafejű marabu (Leptoptilos dubius)
 • Indiai marabu (Leptoptilos javanicus)

Az Afrikai marabu alfajai:

 • Leptoptilos crumeniferus crumeniferus
 • Leptoptilos crumeniferus intermedius

A faj tudományos nevének eredete:

 • A „Leptoptilos” név a görög „leptos” (vékony) és „ptilon” (toll) szavak összetételéből ered, utalva a faj finom tollazatára.
 • A „crumeniferus” név a latin „crumenifer” (táska hordozója) szóból származik, utalva a faj jellegzetes begyzacskójára.

Ez a rendszertani besorolás azt mutatja, hogy az afrikai marabu a Gerincesek törzsébe, a Madarak osztályába, a Gólyaalakúak rendjébe, a Marabufélék családjába és a Leptoptilos nembe tartozik. A fajt Leptoptilos crumeniferus néven azonosítják.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) táplálkozása

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) táplálkozása változatos és egyedi, és ennek köszönhetően fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. Ezek a madarak ragadozók, dögevők és húsevők, de táplálkozási szokásaikban különféle ökológiai tényezők is szerepet játszanak.

Fő táplálékforrásuk az elhullott állatok maradványai, amelyeket nagyra értékelnek. Emellett megeszik a halakat, kígyókat, rákokat, kis emlősöket és kisebb madarakat is, amelyeket a mocsarakban vagy a part mentén találnak.

Ezek a madarak nagyon alkalmazkodóképesek, és gyakran felkeresik a városokat és a hulladéklerakókat is, ahol könnyebb hozzáférniük a táplálékhoz. Ott fogyasztanak szerves hulladékot, élelmiszereket és egyéb maradékokat.

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) nagy és erős, így képes felaprítani és elfogyasztani a nagyobb darabokat is, amelyeket más madarak vagy állatok nem tudnának megenni. Emellett fontos szerepet játszanak a természetes elbomlásban és az ökoszisztéma tisztításában, mivel eltávolítják a holttesteket és a hulladékot, ami segít megakadályozni a kórokozók terjedését és fenntartja az élőhelyek egyensúlyát.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Fészkelése és szaporodása

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) monogám madár, egy életre szóló párkapcsolatot alkot. A költési időszak a száraz évszakra esik, általában decembertől márciusig.

Fészek:

A marabuk fészküket fákon építik gallyakból és ágakból. A fészek hatalmas, akár 2 méter átmérőjű és 1 méter magas is lehet. A párok évről évre ugyanazt a fészket használják, és minden évben kijavítják és bővítik.

Tojásrakás és kotlás:

A tojó 2-3 tojást rak, melyeken mindkét szülő kotlik. A kotlási idő 30-35 nap. A fiókák nidofügők, azaz csupaszon és vakon jönnek a világra. A szülők etetik a fiókákat, amíg azok meg nem erősödnek.

Fiókanevelés:

A fiókák 3-4 hónapig maradnak a fészekben. A szülők etetik a fiókákat rovarokkal, kisebb emlősökkel és madarakkal. A fiókák fokozatosan tanulnak meg repülni és vadászni.

Ivarérettség:

A marabuk 3-4 évesen érik el az ivarérettséget.

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) fészkelése és szaporodása fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában. A szülők gondoskodása és a fiókák nevelése biztosítja a következő generációk számára a túlélést.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Védettsége

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) jelenleg nem számít globálisan veszélyeztetett fajnak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája alapján. A „Least Concern” (LC – Legkisebb aggodalom) besorolást kapta. Ennek ellenére a faj egyes területeken veszélyeztetett lehet.

Veszélyforrások:

Élőhelyvesztés: A szavannák zsugorodása miatt az afrikai marabu élőhelye csökken. Az erdőirtás és a mezőgazdasági területek kiterjesztése szűkíti a madarak számára rendelkezésre álló területeket.

Mérgezés: A marabuk néha olyan tetemeket fogyasztanak el, amelyeket mérgezett hús csaliként kihelyeztek ragadozók számára. A mérgezés elpusztíthatja a madarakat.

Vadászat: Egyes területeken Afrikában a marabukra tojásaikért és tollazatukért vadásznak.

Védelmi erőfeszítések:

Természetvédelmi területek: A szavannák védelme elengedhetetlen az afrikai marabu élőhelyének megőrzéséhez.

Kutatómunka: A fajra vonatkozó kutatások segítenek jobban megérteni a marabuk populációinak aktuális állapotát és a jövőbeni veszélyeket.

Felvilágosítás: A helyi lakosság körében történő tudatnövelés fontos a marabuk védelme érdekében.

Globális védettség:

Az afrikai marabu szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelmét szigorúan szabályozzák annak érdekében, hogy megakadályozzák a vadászatot és a tollas kereskedelmet.

A faj megőrzése érdekében fontos a további kutatások és védelmi erőfeszítések folytatása. Az élőhelyek védelme, a mérgezés csökkentése és a vadászat megakadályozása kulcsfontosságú az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) populációinak fennmaradása szempontjából.

afrikai- marabu- leptoptilos- crumeniferus

Magyarországi előfordulása

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) nem őshonos faj Magyarországon. Ritka kóborló, eddig mindössze 2 alkalommal észlelték hazánkban. Az első megfigyelés 1879-ben történt, a legutóbbi pedig 2002-ben.

Előfordulási helyek:

A marabukat Magyarországon általában nyílt, vízhez közeli területeken figyelték meg, mint például:

 • Vizes élőhelyek
 • Szántóföldek
 • Rétek
 • Legelők

Megfigyelések:

A marabuk általában magányosan kóborolnak, de néha kisebb csoportokban is megfigyelhetők.

Érdekességek:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) bizottsága szerint az eddig Magyarországon megfigyelt marabuk valószínűleg nem természetes populációból származtak. Lehetséges, hogy fogságból szökött madarakról, vagy betelepített egyedekről van szó.

Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) ritka vendég Magyarországon. A madarak észlelése fontos információkat szolgáltat a faj vándorlási szokásairól és elterjedési területéről.

Ha Magyarországon afrikai marabut észlel, fontos, hogy bejelentse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. A bejelentéshez szükséges adatok:

 • A madár megfigyelésének pontos helye és ideje
 • A madár száma
 • A madár viselkedése
 • A madár tollazatának leírása

A bejelentések alapján az MME nyomon követheti a faj magyarországi előfordulását, és megtudhatja, hogy a madarak betelepednek-e hazánkba.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay