A sarki búvár (Gavia arctica) hangja

sarki - búvár - gavia - arctica - hangja

A sarki búvár (Gavia arctica) hangja és jellemzői

A sarki búvár (Gavia arctica) hangja a madarak szaporodási időszakában és egyéb élethelyzetekben változhatnak.

Szaporodási kiáltások: A sarki búvár szaporodási időszakban különféle hangokat ad ki, amelyek segítik a kommunikációt a partnerek között. A hímek és a tojók is énekelnek. A hímek hangja mélyebb és erőteljesebb lehet, míg a tojóké magasabb és lágyabb.

Hangos kijelentések: A sarki búvár hangos kijelentéseket is kiadhat, például amikor zavarják vagy veszélyeztetve érzik magukat. Ezek a hangok figyelmeztető célt szolgálnak, és más madarakra vagy állatokra hívják fel a figyelmet.

Követési hangok: A fiókák és a szülők közötti kölcsönös kapcsolatot a követési hangok segítik elő. A fiókák és a szülők egymáshoz hasonló hangokat adhatnak ki a kommunikáció és az azonosítás érdekében.

Mély, hordozó hangok: A sarki búvár énekét mély és hordozó hangok jellemzik. A hímek és a tojók egyaránt használják ezeket az énekeket a szaporodási szezonban a párzás és a kommunikáció érdekében.

Hosszú, száraz „úúú” vagy „húúú” hangok: A sarki búvár éneke hosszú, egyhangú „úúú” vagy „húúú” hangokból állhat. Ezek a hangok messzire hallatszanak, és a madarak széles területen tudják egymást értesíteni.

Kijelentő hangok: Az énekük sokszor kijelentő jellegű, amelyet a szándékaik vagy az adott helyzet kifejezése érdekében használnak. A hangzás hasonlíthat egyfajta trombitaszóhoz vagy kürtzengéshez.

Fontos megjegyezni, hogy a sarki búvár hangjai változhatnak az egyes egyedek között, és az éneklés intenzitása és gyakorisága az adott élethelyzetektől és körülményektől függ. Az éneküket általában a fészkelőterületük védelmére és a párválasztásra használják, és az éneklésük fontos szerepet játszik a kommunikációjukban és a territoriális viselkedésükben.

sarki - búvár - gavia - arctica - hangjaMadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Lars Edenius