Alka (Alca torda) jellemzői és életmódja

alka-alca-torda

Az alka (Alca torda) rövid bemutatása

Az alka (Alca torda) az Észak-Atlanti-óceán partvidékén élő tengeri madár, mely jellegzetes fekete-fehér öltözetével és ügyes úszóképességével hívja fel magára a figyelmet. A pingvinekhez hasonlóan az alka is kiválóan alkalmazkodott a vízi élethez, sőt, rokonságban is áll velük.

Az alka közepes méretű madár, testhossza 37-41 cm, szárnyfesztávolsága 63-68 cm, testtömege pedig 524-890 gramm között mozog. Fekete tollazatát fehér foltok tarkítják, melyek a fején, a mellén és a szárnyán figyelhetők meg. Erős, vastag csőrével halakat és más vízi élőlényeket fog.

Az alkák kolóniákban élnek, akár több ezer pár is fészkelhet egy szigeten. Sziklák peremére vagy üregekbe rakják tojásaikat, melyeket felváltva kotlanak. A fiókák kelés után hamarosan úszni és búvárkodni tanulnak. Az alkák kiváló úszók és búvárok, akár 50 méter mélységbe is lemerülhetnek táplálékszerzés céljából. Főleg halakkal, tintahalakkal és rákokkal táplálkoznak.

Az alka (Alca torda) lenyűgöző madár, mely fontos szerepet játszik az Észak-Atlanti-óceán ökoszisztémájában. Remélhetőleg a védelmi intézkedéseknek köszönhetően állománya tovább fog növekedni, és ez a különleges madárfaj még sok éven át gyönyörködtetheti a természet szerelmeseit.

alka-alca-torda

Elterjedése és élőhelye

Az alka (Alca torda) a madarak osztályába és az alkafélék (Alcidae) családjába tartozik. Elterjedési területe és élőhelye a következőképpen jellemezhető:

Elterjedés

Az alka az Atlanti-óceán északi részén elterjedt madárfaj, amely az Észak-Amerika keleti partvidékétől, Kanada és Grönland területén keresztül egészen Európa északi részéig, beleértve a Brit-szigeteket, Skandináviát és Oroszország északi partvidékét is megtalálható. Főbb elterjedési területei közé tartozik:

 • Kanada keleti partvidéke és a környező szigetek
 • Grönland déli részei
 • Izland
 • Brit-szigetek (különösen Skócia és Írország partvidékei)
 • Skandinávia (Norvégia, Svédország és Finnország partvidékei)
 • Északnyugat-Oroszország partvidéke

Élőhely

Az alka (Alca torda) elsősorban tengeri madár, amely sziklás partokon és szigeteken fészkel. Jellemző élőhelyei a következők:

 • Kedveli a meredek sziklás szirteket és partokat, ahol kolóniákban fészkel.
 • Az év nagy részében a nyílt tengereken található, ahol táplálékot keres.
 • Olyan part menti területeken is megfordul, ahol mély fjordok és tengeröblök találhatók.

Az alka (Alca torda) olyan tengeri madár, amely az északi félteke hidegebb, mérsékelt égövi és a szubarktikus régióiban honos, és amely sziklás partvidékeken és nyílt tengereken tölti életének nagy részét.

alka-alca-torda

Megjelenése és jellemzői

Az alka (Alca torda) közepes méretű tengeri madár, mely jellegzetes fekete-fehér öltözetével és ügyes úszóképességével hívja fel magára a figyelmet. A pingvinekhez hasonlóan az alka is kiválóan alkalmazkodott a vízi élethez.

Megjelenés:

Testméret: Az alka 37-41 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 63-68 cm, testtömege pedig 524-890 gramm között mozog.

Tollazat: Fekete tollazatát fehér foltok tarkítják, melyek a fején, a mellén és a szárnyán figyelhetők meg. Erős, vastag csőrével halakat és más vízi élőlényeket fog.

Szárnyak: Az alka szárnyai röpképtelenek, de annál hatékonyabbak az úszásban. A szárnyakon nincsenek tollak, apró pikkelyek borítják őket.

Lábak: Háromujjas lábai úszóhártyával ellátottak, melyek kiválóan alkalmasak a vízben való úszáshoz és evezéshez.

Jellemzői:

Kiváló úszó és búvár: Az alkák kiválóan alkalmazkodtak a vízi élethez. Testüket szigetelő tollak és vastag zsírréteg borítja, melyek melegen tartják a vízben. Erős lábai és szárnyai pedig hatékony úszást és búvárkodást tesznek lehetővé. Akár 50 méter mélységbe is lemerülhetnek táplálékszerzés céljából.

Ragadozó: Az alkák halakkal, főleg heringgel, makrélával, szardíniával és tőkehalfélékkel táplálkoznak. Ezen kívül tintahalat, rákokat és más gerincteleneket is fogyasztanak.

Társas lények: Az alkák kolóniákban élnek, akár több ezer pár is fészkelhet egy szigeten. Hangosak, jellegzetes hangokkal kommunikálnak egymással.

Hosszú életűek: Az alka (Alca torda) akár 30 évig is élhet.

Érdekességek:

 • Az alka a leggyorsabban úszó madárfajok közé tartozik, vízben akár 100 km/h sebességet is elérhet.
 • Az alkák kiválóan látnak a víz alatt is.
 • Az alkák tojásai fehérek, barna foltokkal tarkítva.
 • A fiókák kikelés után hamarosan úszni és búvárkodni tanulnak.

Az alka (Alca torda) lenyűgöző madár, mely fontos szerepet játszik az Atlanti-óceán ökoszisztémájában. Remélhetőleg a védelmi intézkedéseknek köszönhetően állománya tovább fog növekedni, és ez a különleges madárfaj még sok éven át gyönyörködtetheti a természet szerelmeseit.

alka-alca-torda

Rendszertani besorolása

Az alka (Alka torda) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó madárfaj. Az alka nem egyetlen faja, alfajai nem léteznek.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
 • Család: Alkafélék (Alcidae)
 • Nem: Alka (Alca)
 • Faj: Alka (Alca torda)

Rokonsági kapcsolatok:

Az alkák az alkafélék családjába tartoznak, melynek többi tagja a guillemot, a lunda és a sarki lunda. Az alkafélék a lilealakúak rendjébe tartoznak, melyben olyan madárfajok is megtalálhatók, mint a sirályok, a csévek és a libukák. A lilealakúak rendje a madarak osztályának egyik legnagyobb és legváltozatosabb rendje.

Érdekességek:

 • Az alka és a pingvin rokonságban állnak egymással, bár nem közvetlenül. Mindkettő a madarak osztályának lilealakúak rendjébe tartozik, de különböző családokba.
 • Az alkák az egyetlen madárfajok, amelyeknek szárnyán nincsenek tollak. A szárnyak apró pikkelyekkel borítottak, melyek hatékonyabbá teszik az úszást.
 • Az alkák kiválóan látnak a víz alatt is.

Az alka (Alka torda) lenyűgöző madár, mely egyedülálló tulajdonságokkal bír. Rendszertani besorolása segít megérteni rokonsági kapcsolatait és evolúciós történetét.

alka-alca-torda

Az alka (Alka torda) táplálkozása

Az alka (Alka torda) ragadozó madár, mely főleg halakkal táplálkozik. Kedveli a heringet, a makrélát, a szardíniát és a tőkehalféléket, de tintahalat, rákokat és más gerincteleneket is fogyaszt.

Táplálkozási stratégiája:

Ügyes úszó és búvár: Az alkák kiválóan alkalmazkodtak a vízi élethez. Erős lábaik és szárnyaik hatékony úszást és búvárkodást tesznek lehetővé. Akár 50 méter mélységbe is lemerülhetnek táplálékszerzés céljából.

Csőrével fogja meg a zsákmányát: Az alkának erős, vastag csőre van, amellyel megragadja a halakat és más vízi élőlényeket. A csőr oldalán barázdák húzódnak, melyek segítenek a zsákmány megtartásában.

Egészben nyeli le a zsákmányát: Az alkák nem rágják meg a táplálékukat, hanem egészben nyelik le. Emésztőrendszerük savas környezete lebontja a csontokat és pikkelyeket is.

Táplálkozási hely:

Az alkák nyílt tengeren táplálkoznak, akár több száz kilométert is megtesznek egy nap során táplálékszerzés céljából. Főként a halakban gazdag területeket keresik fel.

Évszakos táplálkozási változások:

A költési időszakban az alkák gyakrabban térnek vissza a fészkelőhelyükre, hogy táplálják fiókáikat. Ekkor kisebb halakat és más vízi élőlényeket fognak, melyeket könnyebben emésztenek a fiókák.

Veszélyeztetés:

Az alka táplálékforrásait a túlzott halászat és a tengeri szennyezés veszélyezteti. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak az alka állományok csökkenéséhez.

Az alka (Alka torda) táplálkozása fontos szerepet játszik az Atlanti-óceán ökoszisztémájában. A halak és más vízi élőlények populációinak szabályozásában vesznek részt. Remélhetőleg a tengeri környezet védelmének köszönhetően az alka táplálékforrásai megmaradnak, és ez a különleges madárfaj tovább gyönyörködtetheti a természet szerelmeseit.

alka-alca-torda

Fészkelése és szaporodása

Az alka (Alca torda) kolóniákban élő madár, mely sziklás tengerpartokon és szigeteken költ. A költési időszak tavaszra és nyár elejére esik, a pontos időpont a területtől függően változhat.

Fészkelőhely kiválasztása:

Az alkák sziklás tengerpartokon, szigeteken és más meredek sziklafalakon költenek. A fészkelőhely kiválasztásakor fontos szerepet játszik a terület zavartalansága, a táplálékforrások közelsége és a ragadozóktól való védelem.

Fészeképítés:

Az alkák nem építenek bonyolult fészket. Tojásaikat általában üregekben, sziklák peremén vagy nyílt terepen rakják le. A fészket néha puha fűvel vagy tengeri moszattal bélelik ki.

Tojásrakás és kotlás:

Az alkapár általában egyetlen tojást rak le, mely fehér színű, barna foltokkal tarkítva. A tojást mindkét szülő felváltva kotlja körülbelül 40-42 napon át.

Fiókanevelés:

Kelés után a fiókák hamarosan úszni és búvárkodni tanulnak. Az első napokban mindkét szülő táplálja őket, majd később csak a nőstény. A fiókák körülbelül 50 napos korukra válnak önállóvá.

Szaporodási siker:

Az alka szaporodási sikere változó. A tojásokat és fiókákat számos ragadozó fenyegeti, mint például a sirályok, a varjak és a rókák. A kedvezőtlen időjárási körülmények és a táplálékhiány is okozhatja a fiókák pusztulását.

Az alka (Alca torda) fészkelése és szaporodása fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában. A tengeri környezet védelme és a ragadozók elleni küzdelem kulcsfontosságú az alka állományok növekedéséhez és fenntartásához.

alka-alca-torda

Az alka (Alca torda) védettsége

Az alka (Alca torda) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján mérsékelten fenyegetett fajként szerepel. Ez azt jelenti, hogy az alka állománya nem kritikus veszélyben, de a jövőben további védelmi intézkedésekre van szükség a faj fennmaradásának biztosításához.

Az alka állományára ható veszélyek:

Túlzott halászat: Az alka fő táplálékforrását, a halakat a túlzott halászat veszélyezteti. Ez a táplálékforrás kimerülése az alkaállományok csökkenéséhez vezethet.

Tengeri szennyezés: A tengeri szennyezés, mint az olajkiömlés és a műanyagszemét, károsíthatja az alka táplálékforrásait és fészkelőhelyeit.

Éghajlatváltozás: Az éghajlatváltozás hatással van a tengeri környezetre, mely az alka táplálékforrásait és fészkelőhelyeit is érinti.

Ragadozók: Az alkára ragadozó madarak, mint a sirályok és a varjak, vadásznak.

Védelmi intézkedések:

Halászati kvóták: A túlzott halászat megfékezése érdekében halászati kvótákat vezettek be.

Tengeri szennyezés elleni küzdelem: Nemzetközi és nemzeti programok léteznek a tengeri szennyezés elleni küzdelemre.

Védett területek: Számos alkafészkelőhelyet védett területté nyilvánítottak.

Kutatóprogramok: Folyamatos kutatások zajlanak az alkapopulációk helyzetének megfigyelése és a védelmi stratégiák fejlesztése érdekében.

Az alka jövője:

Az alka (Alca torda) jövője a védelmi intézkedések hatékonyságától függ. Amennyiben a tengeri környezetet sikerül megvédeni a túlzott halászástól, a szennyezéstől és az éghajlatváltozás negatív hatásaitól, az alka állományok várhatóan stabilizálódnak és növekedni fognak. Fontos, hogy továbbra is odafigyeljünk erre a különleges madárfajra és tegyünk lépéseket a védelméért.

Érdekességek:

 • Az alka nemzetközi védelem alatt áll a Természetvédelmi Világszövetség és az Európai Unió révén is.
 • Az alka Magyarországon is védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.
 • Az alka fontos szerepet játszik az Atlanti-óceán ökoszisztémájában, a halak és más vízi élőlények populációinak szabályozásában vesz részt.

Az alka (Alca torda) védelme mindannyiunk felelőssége. Remélhetőleg a jövőben ez a gyönyörű madárfaj továbbra is gyönyörködtetheti a természet szerelmeseit.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay