A Nagy Fülesbagoly (Bubo bubo) hangja

A nagy fülesbagoly (Bubo bubo) hangja

A Nagy Fülesbagoly (Bubo bubo) hangja és jellemzői

A nagy fülesbagoly (Bubo bubo) hangja: Az uhu a legnagyobb éjjeli ragadozó madár, amely Európában és Ázsiában él. Hangjai a madár szexének, viselkedésének és társadalmi kommunikációjának egy fontos részét képezik. A fülesbagoly különféle hangokat használ a párzási időszakban, a fiókák gondozása során és a területvédelemre. Néhány jellemző hangja a következő:

Úgynevezett „hu-hu-hu” kiáltás: Ez a nagy fülesbagoly (Bubo bubo) hangja amely gyakran összekapcsolódik az erdők mélyén vagy sziklás vidékeken élő baglyokkal. A „hu-hu-hu” kiáltást általában a párzási időszakban hallhatjuk, és az a célja, hogy megmutassa a párzási hajlandóságot.

Sikoltás: A sikítás olyan hang, amelyet a bagoly elsősorban azért használ, hogy felhívja a figyelmet, ha veszélyt észlel. A sikítás magas hangú és hosszan tartó lehet, és jelzi a bagoly feszültségét vagy haragját.Cincogás: Amikor a fiókák éhesek, a fészken belül meghallhatóvá válik a cincogás hangja, amelyet a bagoly szülőknek a táplálkozásra való késztetésre szán.

Kattogó hang: A fülesbagoly néha kattogó hangot ad ki, amely hasonlít egy mély „guk-guk-guk” hangra. Ezt általában az állatfoglyok megközelítésekor hallhatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a madarak hangjai egyediek lehetnek, és bizonyos egyedek eltérő hangokat használhatnak. A hangok jellemzői változhatnak az évszak és a környezet függvényében, valamint az egyedek életkora és nemének függvényében is. A madárvédelmi és megfigyelési programok révén további információkat lehet szerezni a fülesbagoly és más madarak hangjairól.

A nagy fülesbagoly (Bubo bubo) hangja
A nagy fülesbagoly (Bubo bubo) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Alain Malengreau