Léprigó (Turdus viscivorus) jellemzői és életmódja

leprigo-turdus-viscivorus

A léprigó (Turdus viscivorus) rövid bemutatása

A léprigó (Turdus viscivorus) hazánk egyik legszebb és legkedveltebb énekesmadara. Szürkésbarna tollazatával, foltos, pöttyös mellkasával és dallamos énekével igazi ékessége a magyar tájnak. Ez a cikk a léprigó lenyűgöző tulajdonságait, élőhelyét, táplálkozását, szaporodását és vonulását tárja ön elé, és bemutatja, hogyan járul hozzá ez a madár a madárvilág egyensúlyához.

A léprigó közepes méretű rigóféle, testhossza 28-32 cm, szárnyfesztávolsága pedig 36-40 cm. Erős testalkatú, rövid lábakkal és hosszú farokkal. A tollazata a hátán nyáron szürkésbarnás, télre szürkésebb lesz, a hasa pedig szürkésfehér, barna pettyekkel. A begye sárgás és szintén pettyezett. Az arc és a torokrész fehéres színezetű. Szárnya alul fehéres árnyalatú.

A léprigó Eurázsia mérsékelt égövi erdeiben és erdős-mezős területein fordul elő. Magyarországon is gyakori madárfaj, szinte mindenhol megtalálható, ahol fák és bokrok találhatók. Kedveli a lombos erdőket, parkokat, kerteket, gyümölcsösöket és mezőgazdasági területeket. Fészkét fákra és bokrokra építi, ágakból, mohból és fűszálakból.

A léprigó (Turdus viscivorus) mindenevő, rovarokkal, férgekkel, gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkozik. Télen a fagyöngy termése a kedvenc tápláléka. A táplálékot a talajon keresi, ahol rovarokat és gilisztákat szedeget. Gyümölcsöket és bogyókat is fogyaszt, melyeket a fákon ülve szedeget le. A léprigó sok kártékony rovart fogyaszt, így fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban és a természetes egyensúly fenntartásában.

leprigo-turdus-viscivorus

Elterjedése és élőhelye

A léprigó (Turdus viscivorus) elterjedése széleskörű, Európa és Ázsia nagy részén megtalálható. Az elterjedési területének észak-déli kiterjedése Európában az északi Skandináviától egészen a Földközi-tenger térségéig terjed. Keleten egészen Közép-Ázsiáig eljut, beleértve Oroszországot és Kínát is.

Élőhely: A léprigó változatos élőhelyeken fordul elő, de elsősorban az erdős és fás területeket kedveli. Ezek közé tartoznak:

 • Lombhullató és vegyes erdők: Különösen olyan erdőket kedveli, ahol sok az aljnövényzet és bogyós növények.
 • Parkok és nagyobb kertek: Városi és vidéki területeken is előfordul, ahol elegendő fa és bokor található.
 • Nyílt területek és mezők: Gyakran látni füves réteken és mezőgazdasági területeken, különösen, ha ezek fákkal szegélyezettek.

Téli időszak: Télen gyakran láthatók nyílt területeken, ahol bogyós növényeket keresnek, például a magyal (Ilex) és a fagyöngy (Viscum) terméseit.

A léprigó (Turdus viscivorus) széleskörű elterjedése és változatos élőhelye miatt egy gyakran megfigyelhető madárfaj Európa és Ázsia számos részén. Az erdős és fás területek preferenciája mellett alkalmazkodóképessége lehetővé teszi számára, hogy különböző környezetekben is jól boldoguljon.

leprigo-turdus-viscivorus

Megjelenése és jellemzői

A léprigó (Turdus viscivorus) közepes méretű énekesmadár, amely 27-29 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 42-48 cm, és tömege 100-150 g között mozog. Testalkata masszív, erős csőre és hosszú farka van. Tollazata szürkésbarna, háta és feje egyöntetűen barnás árnyalatú. A has és a mell fehéres, barnás pöttyökkel tarkított, melyek a mellkason sűrűbbek. Szárnyai feketésbarnák, a tollak vége világosabb szegélyű.

A léprigó jellegzetes ismertetőjegyei közé tartozik még az erős csőre és a sárgás lábai. A szemek körül nincs különálló színű szemgyűrű, ami szintén segít megkülönböztetni más rigófajoktól. Repülése erőteljes, egyenes vonalú, és gyakran hallható jellegzetes „tsik tsik” hangja repülés közben.

Énekéről is könnyen felismerhető, különösen tavasszal és nyár elején, amikor a hímek hangosan és tisztán énekelnek, gyakran egy fa csúcsáról vagy más magaslati pontról. A daluk változatos, ismétlődő motívumokból áll, ami messziről is hallható.

A léprigó előfordulása széleskörű, erdős és fás területeken érzi jól magát, beleértve a lombhullató és vegyes erdőket, parkokat és nagyobb kerteket is. Télen gyakran látni őket nyílt területeken, ahol bogyós növényeket keresnek. Vándorló madár, és az északi populációk télen délre húzódnak, míg a délebbi populációk inkább helyben maradnak.

A léprigó (Turdus viscivorus) egy jellegzetes megjelenésű és viselkedésű madár, amely könnyen felismerhető és megfigyelhető a természetben.

leprigo-turdus-viscivorus

Rendszertani besorolása

A léprigó (Turdus viscivorus) a madarak (Aves) osztályának, a verébalakúak (Passeriformes) rendjének, a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj. A Turdus nemzetség egyik legismertebb faja.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Aves (madarak)
 • Rend: Passeriformes (verébalakúak)
 • Család: Turdidae (rigófélék)
 • Nemzetség: Turdus
 • Faj: Turdus viscivorus (léprigó)

Alfajok:

A léprigónak három alfaja van:

 • Turdus viscivorus viscivorus: Ez a törzsalfaj, mely Európa, Ázsia és Észak-Afrika nagy részén elterjedt.
 • Turdus viscivorus bonapartei: Ez az alfaj Madeira szigetén fordul elő.
 • Turdus viscivorus deichleri: Ez az alfaj a Kanári-szigeteken fordul elő.

A léprigó rokonsága:

A léprigó legközelebbi rokonai a többi rigóféle, mint például a feketerigó (Turdus merula), a vörösbegyű rigó (Turdus migratorius) és a szürkebegyű rigó (Turdus pilaris). A rigófélék a verébalakúak rendjének egyik legnagyobb és legváltozatosabb családja. A rigófélék közé tartoznak a rigók, a csicsergők, a pacsirták és a fülemülék.

Érdekességek a léprigó rendszertani besorolásával kapcsolatban:

 • A léprigó tudományos nevének első tagja, a „Turdus”, a latin „turdus” szóból ered, ami rigót jelent. A második tag, a „viscivorus”, a latin „viscum” (fagyöngy) és „vorare” (falni) szavakból ered, és arra utal, hogy a léprigó télen a fagyöngy termését fogyasztja.
 • A léprigónak három alfaja van, de ezek a fajok morfológiailag nagyon hasonlóak egymáshoz. A fajok közötti különbségek főként a méretben és a hangban jelentősek.
 • A léprigó a rigófélék családjának egyik legrégebbi faja. A legújabb kutatások szerint a léprigó és a többi rigóféle már a miocén korban, körülbelül 23 millió évvel ezelőtt elkülönültek egymástól.

A léprigó (Turdus viscivorus) rendszertani besorolása segít megérteni a faj evolúciós kapcsolatait és rokonságát más madárfajokkal. A rendszertani besorolás emellett fontos szerepet játszik a faj azonosításában és megkülönböztetésében más hasonló megjelenésű madárfajoktól.

leprigo-turdus-viscivorus

A léprigó (Turdus viscivorus) táplálkozása

A léprigó (Turdus viscivorus) mindenevő madár, azaz változatos táplálékot fogyaszt. Étrendje az évszaktól és a táplálékforrások elérhetőségétől függően változhat.

Főbb táplálékai:

Rovarok: A léprigó étrendjének fő részét a rovarok teszik ki. Szívesen fogyaszt bogarakat, pókokat, lepkéket, hernyókat és hangyákat. A rovarokat a talajon, a fák kérgén és a levelek között keresi.

Férgek: A léprigó gilisztákat és más talajlakó férgeket is fogyaszt. A férgeket a talajon keresi, és csőrével húzza ki őket a földből.

Gyümölcsök: A léprigó nyáron és ősszel sokféle gyümölcsöt fogyaszt. Kedveli a bogyókat, a csonthéjas gyümölcsöket és az almákat. A gyümölcsöket a fákon ülve szedegeti le.

Bogyók: A léprigó télen a bogyókat fogyasztja a leggyakrabban. Kedveli a magyalt, a fagyöngyöt, a borókabogyót és a galagonyát. A bogyókat a fákon és bokrokon keresi.

Táplálkozási módja:

A léprigó a talajon keresi táplálékát. Csőrével a talajt kapargatja, és rovarokat, férgeket és gyümölcsöket keres. A léprigó a fák kérgén és a levelek között is keres táplálékot. Gyümölcsöket és bogyókat a fákon ülve szedeget le.

Táplálkozásának jelentősége:

A léprigó sok kártékony rovart fogyaszt, így hasznos a mezőgazdaság számára. A léprigó gyümölcsöket és bogyókat is fogyaszt, így segíti a magok terjesztését.

Érdekes tények a léprigó táplálkozásáról:

A léprigó a fagyöngy magjainak terjesztésében is szerepet játszik. A madár megeszi a fagyöngy bogyóit, a magokat pedig később ürülékével üríti ki, így újabb fagyöngyök ültetése válik lehetővé.

A léprigó képes eszközöket használni a táplálékszerzéshez. Például kővel feltörheti a csigaházakat, hogy hozzáférjen a csiga húsához.

A léprigó intelligens madár, képes a problémákat is megoldani. Például, ha egy gyümölcs túl magasan lóg a fán, a léprigó ágakat vagy leveleket használhat, hogy elérje a gyümölcsöt.

A léprigó (Turdus viscivorus) táplálkozása fontos szerepet játszik a madár életében. A változatos étrend biztosítja a léprigó számára a szükséges tápanyagokat az energiához, a növekedéshez és a szaporodáshoz. A léprigó táplálkozása emellett fontos szerepet játszik a madárvilág egyensúlyában és a természetes ökoszisztémák fenntartásában.

leprigo-turdus-viscivorus

Fészkelése és szaporodása

A léprigó (Turdus viscivorus) tavasszal költ, Magyarországon március-áprilisban. A hím dallamos énekkel csábítja el a tojót. Területvédő madár, és agresszíven védi a fészkét és a territóriumát.

Fészeképítés:

A tojó egyedül építi a fészket, a hím csak ritkán segít. A fészket ágakból, mohból, fűszálakból és levelekből építi. A fészket általában fákra és bokrokra építi, de néha építheti sziklákba vagy üregekbe is. A fészek belsejét puha anyagokkal, például mohával, szőrrel és tollakkal béleli ki.

Tojásrakás és kotlás:

A tojó 4-6 tojást rak, melyek színe kékeszöld, barna foltokkal. A tojásokat a tojó 13-14 napig kotlja. A hím csak ritkán váltja a tojót a kotlásban.

Fiókanevelés:

A fiókák meztelenül és tehetetlenül kelnek ki a tojásból. A szülők mindketten etetik a fiókákat, melyek rovarokkal, férgekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak. A fiókák 14-16 naposan repülnek ki a fészekből.

A léprigó szaporodásának sikeressége:

A léprigó szaporodásának sikerességét számos tényező befolyásolhatja, mint például az időjárás, a táplálékforrások elérhetősége és a ragadozók jelenléte. A kedvező körülmények között a léprigó évente két fiókanevelést is felnevelhet.

Érdekes tények a léprigó fészkeléséről és szaporodásáról:

 • A léprigó fészkét gyakran más madárfajok, mint például a veréb vagy a fakócsér is használják.
 • A léprigó fiókák nagyon zajosak, és hangjukkal figyelmeztetik a szülőket a veszélyre.
 • A léprigó szülők bátorok, és ha szükséges, támadást is intéznek a fiókáikat fenyegető ragadozók ellen.

A léprigó (Turdus viscivorus) fészkelése és szaporodása fontos szerepet játszik a madárfaj fennmaradásában. A sikeres szaporodás biztosítja a léprigó populációjának növekedését és stabilitását.

leprigo-turdus-viscivorus

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

A léprigó (Turdus viscivorus) Magyarországon nem veszélyeztetett faj. A Magyar Madártani Egyesület Vörös Listája szerint a léprigó „kevésbé aggasztó” státuszú. Ez azt jelenti, hogy a faj állománya stabil, és nem fenyegeti közvetlen veszély.

A léprigó védett Magyarországon a Természetvédelmi Törvény alapján. A törvény tiltja a léprigó megölését, fogságba ejtését, fészkük elpusztítását és tojásaik begyűjtését.

Nemzetközi védettség:

A léprigó nemzetközileg is védett faj. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) Vörös Listája szerint a léprigó „kevésbé aggasztó” státuszú. Ez azt jelenti, hogy a faj globális állománya stabil, és nem fenyegeti közvetlen veszély.

A léprigó védett a Berni Egyezmény és a Madárvédelmi Irányelv alapján. Ezek a nemzetközi egyezmények célja a vadon élő madarak védelme és populációjuk fenntartható használatának elősegítése.

A léprigó védelmének fontossága:

A léprigó fontos szerepet játszik a madárvilág egyensúlyában. Sok kártékony rovart fogyaszt, így hasznos a mezőgazdaság számára. A léprigó gyümölcsöket és bogyókat is fogyaszt, így segíti a magok terjesztését.

A léprigó gyönyörű és érdekes madár, amely fontos szerepet játszik a magyarországi madárvilágban. Szépsége, éneke és intelligenciája miatt kedvelt madárfaj a természetkedvelők körében.

A léprigó védelmének érdekében fontos:

 • Nem zavarni a léprigókat a költési és fiókanevelési időszakban.
 • Nem pusztítani el a léprigó fészkeit és élőhelyeit.
 • Használni környezetbarát növényvédő szereket, amelyek nem károsítják a rovarokat és más madarakat.
 • Támogatni a madárvédelmi szervezeteket, amelyek a léprigó és más madárfajok védelméért dolgoznak.

A léprigó (Turdus viscivorus) védelme mindannyiunk felelőssége. Ha mindannyian egy kicsit odafigyelünk a léprigókra, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a gyönyörű madárfaj még sok éven át megmaradjon Magyarországon.

leprigo-turdus-viscivorus

A léprigó (Turdus viscivorus) Magyarországi előfordulása

A léprigó (Turdus viscivorus) hazánkban szórványosan fészkelő madárfajnak számít, de vonuláskor és télen gyakrabban találkozhatunk vele. Elsősorban középhegységi területeken fordul elő, de a Dunántúlon és kisebb mértékben az Alföldön is megtalálható. Kedveli a ritkás, ligetes erdőket, de nyugat-európai állományai már régóta elterjedtek a városi parkokban is. Magyarországon nem egységes az elterjedése, egyes területeken gyakoribb, máshol ritkább.

Főbb költőhelyei:

 • Északi-középhegység: Börzsöny, Mátra, Bükk, Zemplén
 • Dunántúl: Bakony, Balaton-felvidék, Mecsek
 • Alföld: Duna-Tisza köze, Nyírség

Kárpát-medencei állománya:

A léprigó állományát Magyarországon 12 000 – 14 000 párra becsülik. A faj állománya állandónak tekinthető, de részben rövid távú vonuló. Telelőterülete a Mediterráneum, de kisebb számban áttelel hazánkban is.

Vonulási útvonalai:

A léprigó észak-déli irányban vonul. Ősszel szeptember-októberben hagyja el Magyarországot, és március-áprilisban tér vissza. Vonulási útvonalai nem egységesek, de főként a hegyvidékeket követi.

A léprigó (Turdus viscivorus) gyönyörű és érdekes madár, amely fontos szerepet játszik a magyarországi madárvilágban. Szépsége, éneke és intelligenciája miatt kedvelt madárfaj a természetkedvelők körében.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay