Léprigó (Turdus viscivorus) hangja

leprigo-turdus-viscivorus-hangja

A léprigó (Turdus viscivorus) hangja és jellemzői

A léprigó (Turdus viscivorus) hangja az egyik legjellegzetesebb és legkedveltebb madárhang Magyarországon. Ez a közepes méretű rigófaj a téli erdő ikonikus dallamát kölcsönzi nekünk, de egész évben hallható a kertekben, parkokban és erdőkben. Hangja változatos és összetett, dallamos énektől a riasztó hívásig terjed.

A léprigó hímje igazi énekesmadár. Dallamos, tiszta és lírai éneke tele van változatos hangokkal és motívumokkal, amelyek messziről felismerhetők. Kedvenc éneklőhelyei a fák teteje és más magas tárgyak, ahonnan hangja minél messzebbre hallathat. Az énekszezon novembertől kora júniusig tart, de enyhe teleken már októberben is hallható lehet a hím csodálatos éneke. Az éneknek nem csak esztétikai értéke van, de fontos szerepet játszik a territórium védelemben és a tojó csalogatásában is. A tojók a hím éneke alapján választják ki párjukat, így az éneklő képesség kulcsfontosságú a szaporodás szempontjából.

Veszély esetén a léprigó éles, rikácsoló hangokat is ad ki, amelyek gyakran ismétlődnek, hogy felhívják a figyelmet a fenyegetésre. Céljuk a ragadozók elriasztása a fészektől vagy a fiókáktól. A riasztó hangok mellett a madár testbeszéddel is igyekszik elriasztani a veszélyt: felborzolja tollazatát, és nagyobbnak mutatja magát, hogy elrettentse a betolakodót.

A fiókák csicsergő hangokkal jelzik éhségüket és igényeiket. Hangjuk halkabb, mint a hím éneke, de jellegzetes és könnyen felismerhető. A szülők a csicsergés alapján táplálják a fiókákat, akik fokozatosan változó hangjukkal kommunikálnak gondozóikkal. Amikor kirepülnek a fészekből, hangjuk már hasonlít a hím énekéhez, jelezve önállóságukat és felkészültségüket a felnőttkori életre.

Érdekes megjegyezni, hogy a léprigó hangja akár 2 kilométerre is elhallatszik, lenyűgöző hallótávolságot biztosítva a madár számára. Ezenkívül a léprigó éneke inspirációt jelentett számos zeneszerzőnek, köztük Beethovennek és Mozartnak is, akik műveikbe beleszőtték a madár csodálatos dallamait.

A léprigó (Turdus viscivorus) hangja nem csak szép, de fontos szerepet játszik a madár életében is. A hím éneke a területvédelmet és a párválasztást szolgálja, a riasztó hangok a ragadozók elriasztását, a fiókák hangja pedig a szülőkkel való kommunikációt. A léprigó hangja a téli erdő egyik meghatározó eleme, és hozzájárul a természet sokszínűségéhez és szépségéhez. A madár énekének meghallgatása igazi élmény, amely összeköt bennünket a természettel és megnyugvást hoz a lelkünkbe.

leprigo-turdus-viscivorus-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Ulf Elman