Búbosbanka (Upupa epops) jellemzői és életmódja

bubosbanka-upupa-epops

A búbosbanka (Upupa epops) rövid bemutatása

A búbosbanka (Upupa epops) egy feltűnő megjelenésű madár, amely Eurázsia és Afrika területein él. Hosszú, vékony, ívelt csőre van, és jellegzetes tollbóbitája fekete-fehér végződésű. Testhossza 25-29 cm, szárnyfesztávolsága 44-48 cm. Rozsdabarna színű, fekete-fehér csíkos szárnyakkal és farktollakkal. Elsősorban nyílt, füves területeken, mezőgazdasági földeken, parkokban és kertekben található meg, és gyakran faodvakban fészkel.

bubosbanka-upupa-epops

Elterjedése és élőhelye

A búbosbanka (Upupa epops) Európa, Ázsia és Észak-Afrika nagy részén elterjedt. Európában Portugáliától északra egészen Oroszország déli részéig, Ázsiában pedig Törökországtól Mongóliáig és Indiáig megtalálható. Észak-Afrikában Marokkót, Algéria és Tunéziát is benépesíti.

A búbosbankák nyílt, füves területeket kedvelnek, mint amilyenek a rétek, legelők, gyümölcsösök, szőlőültetvények és ligeterdők. Szükségük van odvas fákra a fészkeléshez, ezért előnyben részesítik azokat a tájakat, ahol öreg fák is találhatók. Homokos talajt is kedvelnek, ahol könnyebben tudnak táplálkozni rovarokra vadászva. Hegyvidéken is előfordulnak, de ott általában alacsonyabb tengerszint feletti magasságokon tartózkodnak.

Magyarországon is sok helyen előfordulnak, de leginkább a Dunántúlon és a Dél-Alföldön gyakoriak. A Kárpát-medencében leginkább a sík- és dombvidékeken, valamint a folyóvölgyekben és a szőlőültetvényeken figyelhetők meg. Az elmúlt évtizedekben állományuk csökkenő tendenciát mutat, elsősorban az élőhelyek elvesztése és a mezőgazdasági vegyszerek használata miatt.

A búbosbankák elterjedését és élőhelyét számos tényező befolyásolja, mint például:

Éghajlatváltozás: A melegebb éghajlat miatt az élőhelye beszűkülhet, és a vonulási útvonalai is megváltozhatnak.

Ragadozók: A búbosbankákra számos ragadozó vadászik, mint amilyenek a rókák, a macskák, a héják és a karvalyok.

Betegségek: A búbosbankákat a madárbetegségek is veszélyeztetik, mint amilyen a madárinfluenza.

Fontos, hogy megőrizzük a búbosbanka (Upupa epops) élőhelyeit és csökkentsük a mezőgazdasági vegyszerek használatát, hogy ez a gyönyörű madárfaj fennmaradhasson hazánkban.

bubosbanka-upupa-epops

Megjelenése és jellemzői

A búbosbanka (Upupa epops) egy különleges madár, mely élénk tollazatával, jellegzetes bóbita koronájával és hangos kiáltásaival hívja fel magára a figyelmet. Európában, Ázsiában és Afrika nagy részén elterjedt, nyílt, füves területeket kedvel, mint amilyenek a rétek, legelők, gyümölcsösök és ligeterdők.

Megjelenése:

Testmérete: A búbosbanka rigónál nagyobb, 25-29 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 44-48 cm.

Tollazata: Élénk színű: feje, nyaka és hasa rozsdássárga, háta és szárnyai feketék fehér csíkokkal.

Bóbita: A búbosbanka legismertebb jellegzetessége a bóbita, 5-6 hosszú, rozsdavörös tollból áll, melynek vége fekete és fehér. A bóbitát a madár hangulatától függően felállíthatja vagy lesimíthatja.

Csőr: Hosszú, ívelt csőre tökéletes a rovarok keresgélésére a talajban.

Lába: Lábai ólomszürkék, erősek, alkalmasak a talajban való turkálásra.

Jellemzői:

Rovarevő: A búbosbanka rovarevő madár, táplálékát főleg a talajban keresi hosszú, ívelt csőrével.

Kedvelt tápláléka: Kedveli a sáskákat, tücsköket, cserebogarakat, lótetűket, de más rovarokat is fogyaszt.

Fészkelés: Harkályok odúiban, de más odvas fákban, üregben, kőrakásban vagy akár talajszinten is fészkel.

Tojásai: A tojó 5-10 piszkosfehér tojást rak, melyen 16-19 napig kotlik.

Fiókanevelés: A fiókák 26-27 naposan repülnek ki a fészekből, de a szülők még 2-3 hétig etetik őket.

Védekezés: Veszély esetén a fiókák bűzös ürüléket fröcskölnek a támadó felé.

Hangja: Jellegzetes hangja a „hup-hup” kiáltás, ami messziről felismerhető.

Vonuló madár: Vonuló madár, telelni Afrika középső és déli részére vonul.

Érdekességek:

 • A régi idők óta szent madárnak tartják, és sok kultúrában a szerencse és a jólét szimbóluma.
 • A búbosbankáról számos legenda és hiedelem is szól.

A búbosbanka (Upupa epops) egy lenyűgöző madár, melynek jelenléte gazdagítja a természeti környezetet. Fontos, hogy megőrizzük élőhelyeit és védelmezzük ezt a különleges fajt.

bubosbanka-upupa-epops

Rendszertani besorolása

A búbosbanka (Upupa epops) a madarak osztályának szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe, a bankafélék (Upupidae) családjába tartozó egyetlen faj.

Rendszertani besorolása:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
 • Család: Bankafélék (Upupidae)
 • Nem: Upupa
 • Faj: Búbosbanka (Upupa epops)

A búbosbankának hat alfaja ismert:

 • Upupa epops africana (Bechstein, 1811)
 • Upupa epops ceylonensis (Reichenbach, 1853)
 • Upupa epops epops (Linnaeus, 1758)
 • Upupa epops longirostris (Jerdon, 1862)
 • Upupa epops major (Brehm, 1855)
 • Upupa epops marginata (Cabanis & Heine, 1859) – Madagaszkári búbos banka

A Madagaszkári búbosbankát (Upupa epops marginata) a Természetvédelmi Világszövetség külön fajként tartja nyilván, Upupa marginata néven, noha a jelenlegi ornitológiai konszenzus szerint csak alfaji szintű rendszertani elkülönítése indokolt.

A búbosbanka (Upupa epops) legközelebbi rokonai a szarvascsőrű madarak (Bucerotidae) és a kakukkfélék (Cuculidae). A szarvascsőrű madarakkal közös a nagy, ívelt csőr és a feltűnő tollazat, míg a kakukkfélékkel a fiókák bűzös ürüléket fröcskölő védelmi mechanizmusa köti össze őket.

A búbosbanka (Upupa epops) egyedi megjelenése és viselkedése miatt könnyen felismerhető madárfaj. Élénk tollazata, jellegzetes bóbita koronája és hangos kiáltásai miatt igazi ékessége a madárvilágnak.

bubosbanka-upupa-epops

A búbosbanka (Upupa epops) táplálkozása

A búbosbanka (Upupa epops) nem csupán gyönyörű tollazatával és jellegzetes bóbita koronájával kápráztatja el a természet szerelmeseit, de egyedi táplálkozási stratégiája is lenyűgözi az embert. Rovarevő madárként a talajban rejtőzködő ízeltlábúakra vadászik, hosszú, ívelt csőrét és kifinomult érzékszerveit bevetve.

A búbosbanka tökéletes fegyvere a táplálékszerzéshez:

Hosszú, ívelt csőr: A csőr tökéletesen alkalmazkodott a talajban élő rovarok zsákmányolásához. Hosszú, ívelt formája lehetővé teszi, hogy a madár mélyre hatoljon a talajba, és felkutassa a rejtőzködő ízeltlábúakat.

Érzékeny csőr: A csőr hegyén található érzékeny idegvégződések segítenek a búbosbankának a rovarok felderítésében a talajban, még akkor is, ha azok nem láthatóak.

Erős lábak: A madár erős lábaival turkál a talajban, hogy feltárja a rovarokat, és megkönnyítse a zsákmányoláshoz való hozzáférést.

Ragadós nyál: A búbosbanka nyála ragadós, ami segít neki megragadni és lenyelni a csúszós rovarokat.

A búbosbanka (Upupa epops) ínyenc menüje:

A búbosbanka nem válogatós, ha a táplálékról van szó. Kedvencei közé tartoznak a sáskák, tücskök, cserebogarak, lótetvek, hangyák, férgek, lárvák és hernyók. Szívesen fogyaszt kisebb gyíkokat és kétéltűeket is, ha alkalom adódik.

Táplálkozási helyszínek:

A búbosbankát nyílt, füves területeken találhatjuk meg leggyakrabban, ahol bőven van rovar a talajban. Kedveli a réteket, legelőket, gyümölcsösöket, szőlőültetvényeket és ligeteket. Fertőzésektől mentes, száraz területeket is szívesen látogat, de nedvesebb élőhelyeken is előfordul.

Fontos szerepe a táplálékláncban:

A búbosbanka (Upupa epops) kiemelt szerepet játszik a táplálékláncban, mivel segít szabályozni a rovarpopulációkat. A madár étvágya jelentősen befolyásolhatja a kártevő rovarok számát a mezőgazdasági területeken és a kertekben, hozzájárulva a terméshozamok növekedéséhez és a növények védelméhez.

Érdekes tények a búbosbanka táplálkozásáról:

A búbosbanka naponta akár 200 rovart is elfogyaszthat, ami jelentős mértékben csökkenti a rovarpopulációkat a táplálkozási területén.

A madár képes felismerni a hangjuk alapján a talajban rejtőzködő rovarokat, még akkor is, ha azok nem láthatóak.

A búbosbankák fiókái eleinte rovarpetekkel és lárvákkal táplálkoznak, de később a szülők áttérnek a felnőtt madarak étrendjére, és megtanítják őket a vadászati technikákra.

A búbosbanka (Upupa epops) táplálkozási stratégiája kiemeli a madár fontosságát a rovarpopulációk szabályozásában, a mezőgazdaság és a kertek védelmében, valamint a biodiverzitás fenntartásában. Ez a gyönyörű madár nem csupán esztétikai élményt nyújt, de aktívan hozzájárul a természeti egyensúly fenntartásához is.

bubosbanka-upupa-epops

A búbosbanka (Upupa epops) fészkelése és szaporodása

A búbosbanka (Upupa epops) nem csupán gyönyörű tollazatával és jellegzetes bóbita koronájával kápráztatja el a természet szerelmeseit, de fészkelési és szaporodási stratégiája is lenyűgöző betekintést enged a madárvilág intim világába.

Fészkelőhely kiválasztása:

A búbosbankák nem építenek saját fészket, hanem üregeket keresnek a fészkeléshez. Előnyben részesítik a harkályok által kivájt odúkat, de fészkelhetnek öreg fák odvas üregeiben, kőfalak repedéseiben, sőt néha még kutakban is. Fontos, hogy a fészekalj védett legyen a ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól.

A fészekalj előkészítése:

A tojó maga készíti elő a fészket, puha fűvel, mohával és tollal béleli ki. A fészekalj általában 5-8 tojásból áll, melyek piszkosfehérek és ovális alakúak.

Kotlás és fiókanevelés:

A tojó 16-19 napig kotlik a tojásokon, míg a hím gondoskodik a táplálékról. A fiókák 26-27 naposan kelnek ki, de még 2-3 hétig a szülők etetik őket. A fiókák kezdetben csupaszok és tehetetlenek, de gyorsan fejlődnek, és hamar megtanulnak táplálkozni a szülők által hozott rovarokkal.

Védelem a ragadozók ellen:

A búbosbankák fiókái védtelenek a ragadozókkal szemben, ezért a szülők mindent megtesznek a fészekalj védelméért. Veszély esetén a fiókák bűzös ürüléket fröcskölnek a támadó felé, ami elriasztja a ragadozókat. A szülők hangos kiáltozással is igyekeznek elriasztani a betolakodókat.

Sajátos viselkedés a fióka kirepülésekor:

A fiókák kirepülésekor a szülők még egy ideig gondoskodnak róluk, és megtanítják őket a táplálékszerzésre és a ragadozók elkerülésére. A fiatal búbosbankák hamarosan önállóvá válnak, és elkezdik felfedezni a világot.

Érdekes tények a búbosbanka (Upupa epops) fészkeléséről és szaporodásáról:

 • A búbosbankák monogámok, és egy életen át hűségesek maradnak a párjukhoz.
 • A tojó a kotlás ideje alatt alig hagyja el a fészket, és a hím hordja neki a táplálékot.
 • A fiókák nagyon gyorsan fejlődnek, és kirepüléskor már majdnem olyan nagyok, mint a szüleik.
 • A búbosbankák évente csak egyszer költenek, de ha a fészekalj elpusztul, a tojó újra rakhat tojást.

A búbosbanka (Upupa epops) fészkelési és szaporodási stratégiája betekintést enged a madárvilág csodálatos világába. A szülők odaadó gondoskodása, a fiókák fejlődése és a fészekalj védelme lenyűgöző példa a természetben zajló csodákra. A búbosbankák ezen intim pillanatai kiemelik a madár fontosságát az ökoszisztémában és a biodiverzitás megőrzésében.

bubosbanka-upupa-epops

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

A búbosbanka (Upupa epops) szerencsére Magyarországon védett madárfaj eszmei értéke 50 000 Ft, a Természetvédelmi Törvény 57. § (2) c) pontja alapján. Ez azt jelenti, hogy szigorúan tilos a bántani, befogni, fészkét elpusztítani, tojásait és fiókáit elszedni. A védett madárfajra vonatkozó további tilalmakról és kivételekről a jogszabályban tájékozódhatunk.

A búbosbanka nemzetközi szinten is védett, szerepel a Vörös Lista (IUCN Red List) „Nem fenyegetett” (Least Concern) kategóriájában. Ez azt jelenti, hogy a faj globálisan nem veszélyeztetett, de lokálisan populációi csökkenhetnek. A búbosbankát a Bern-i Egyezmény II. függelékében is védett fajként tartják nyilván.

A búbosbanka (Upupa epops)védelme kiemelten fontos, mivel élőhelyvesztés, rovarirtó szerek használata és klímaváltozás veszélyeztetheti a faj fennmaradását. A védelmi intézkedések közé tartoznak a fészkelőhelyek védelme, a rovarirtó szerek használatának korlátozása és a természetes élőhelyek megőrzése.

Magyarországon a búbosbanka állományának megőrzése érdekében a következő intézkedéseket teszik:

 • Védett élőhelyek kijelölése a búbosbankák számára
 • Fészekodvak kihelyezése
 • Rovarirtó szerek használatának korlátozása védett területeken
 • A mezőgazdasági gyakorlatok ökológiailag fenntarthatóvá tétele
 • Természetismereti oktatás és szemléletformálás

Ezen intézkedések célja a búbosbanka élőhelyeinek megőrzése, a faj táplálékbázisának biztosítása és a populáció növelése. A búbosbanka védelmében az egyének is sokat tehetnek, például:

 • Kerüljék a rovarirtó szerek használatát a kertben
 • Ültessenek őshonos növényeket, amelyek vonzzák a rovarokat
 • Helyezzenek ki madárházakat és odúkat
 • Támogassák a természetvédelmi szervezeteket

A búbosbanka (Upupa epops) gyönyörű madár, amely fontos szerepet játszik a táplálékláncban és az ökoszisztémában. A faj védelme mindannyiunk felelőssége, és közös erővel megőrizhetjük ezt a csodálatos madarat a jövő generációi számára.

bubosbanka-upupa-epops

Magyarországi előfordulása

A búbosbanka (Upupa epops) Magyarországon rendszeres fészkelő madárfajnak számít. Márciustól szeptemberig tartózkodik hazánkban, ősszel délre vonul. A Kárpát-medencében széles körben elterjedt, elsősorban a rétekkel, legelőkkel határos, nyílt állományú öreg erdőket kedveli, ahol a fészkeléshez odvas fákat talál. Lakott helyeken, településeken is megjelenik.

A búbosbankák populációja Magyarországon stabilnak mondható, az utóbbi évtizedekben kismértékben növekedett is. Ennek oka valószínűleg a mezőgazdasági művelési módok változása, a rétek és legelők fenntartása, valamint az odvas fák állományának megőrzése.

A búbosbankák megfigyeléséhez a legjobb helyek a nyílt erdők, rétek, legelők, parkok és kertek. Jól látható madarak, gyakran leszállnak a földre táplálkozni. Jellegzetes hangjuk, a „hüpp-hüpp” hangzású hívogató szavuk alapján is könnyen azonosíthatók.

Ha búbosbankát szeretnénk csalogatni a kertünkbe fontos, hogy odvas fát vagy mesterséges odúhelyet biztosítsunk számára. Ezen kívül hasznos, ha a kertben rovarokat is vonzunk, amelyekkel a búbosbankák táplálkoznak.

Az év madara: 1989, 1990, 2015MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay