Bajszos sármány (Emberiza cia) hangja

bajszos-sarmany-emberiza-cia-hangja

A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja és jellemzői

A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja: A bajszos sármány, ez a kis, élénk madár, nem csak tarka tollazatával, de dallamos énekével és változatos hangjaival is elbűvöli az embert. Európa, Ázsia és Észak-Afrika nyílt területein fészkelő madárfajról van szó, melynek hangja igazi tavaszi ébredést jelez.

A hím éneke:

A hím bajszos sármány éneke gyakran hasonlít a kenderike vagy a tengelic hangjához. Gyors ritmusú, változatos trillákkal, csicsergésekkel és koppanásokkal tarkított dallamokat hallathat, melyek akár 10 méter távolságból is felcsendülnek. Éneke nem csupán gyönyörködteti a fület, de fontos szerepet is játszik a madárvilágban:

  • Udvarlás: A hím énekével csalogatja magához a nőstényeket, lenyűgözve őket dallamos tehetségével.
  • Területvédelem: Más hímekkel szemben is jelzi a territóriuma határait, elriasztva a betolakodókat.
  • Izgalom: Veszély esetén riasztóhangként is használja énekét, figyelmeztetve társait a fenyegetésre.

Egyéb hangtípusok:

A hívóhang egy rövid, éles „csi” vagy „csitt” hang, melynek segítségével a párok tartják a kapcsolatot, de riasztóhangként is funkcionálhat. A lágyabb „csi-csi” hang a párok közötti kommunikációt szolgálja, összehangolva cselekvéseiket.

A hangkeltés mechanizmusa: 

A bajszos sármány éneke a légzsákok és a hangszálak összehangolt működésének köszönhető. A levegő a tüdőből a légzsákokba áramlik, majd a légcsőbe és a hangszálakon át távozik. A hangszálak rezgése hozza létre a hangot, melynek hangszíne a madár aktuális állapotától és szándékától függően változhat.

Hol hallhatjuk a bajszos sármányt?

A bajszos sármányt nyílt területeken, sövényekben és bokrokban hallhatjuk énekelni. Fészkelési időszakban, áprilistól júliusig a legaktívabb, de éneke egész évben hallható, bár ősszel és télen kevésbé változatos.

Érdekességek a bajszos sármány hangjáról:

  • A hím éneke akár 2 kilométer távolságból is hallható lehet!
  • A madarak éneke tanuláson alapul, a fiókák a szüleiktől lesik el a technikát.
  • A bajszos sármány hangja kulcsfontosságú a párkeresésben és a területvédelemben.

A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja dallamos, változatos és tele van jelentéssel. Fontos szerepet játszik a madár életében, és igazi élményt nyújt a természetben sétálóknak. Figyeljünk oda tavasszal a madárhangok kórusára, és fedezzük fel a bajszos sármány énekének csodálatos világát!

bajszos-sarmany-emberiza-cia-hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Nicola Larroux