A Lunda (Fratercula arctica) hangja

A lunda (Fratercula arctica) hangja

A Lunda (Fratercula arctica) hangja és jellemzői

A Lunda (Fratercula arctica) hangja: A lunda  más néven kis palkó  egy tengeri madár, amely az atlanti-óceáni térségben, különösen Észak-Európa és Észak-Amerika partvidékén található meg. Hangjai szerepet játszanak a kommunikációjában és a fészkelőhelyek védelmében.

Lunda hangjainak jellemzői:

Sorbanállító, trillázó hangok: A Lunda madarak többféle hangot használnak a kommunikációra. Fészkelési időszakban gyakran hallhatók trillázó, sorbanállító hangok, amelyeket a partvidéki fészkelőhelyeken hallani. Ezek a hangok hozzájárulnak a párzási rituálékhoz és a párzási partner kiválasztásához.

Tartós hívogatás: A Lunda madarak hosszabb ideig tartó hívogató hangokat is használnak. Ezeket a hangokat általában a fészkelőhelyek közelében lehet hallani, és lehetnek egyfajta területi jelzések is, amelyekkel más madarakat figyelmeztetnek vagy éppen a saját területüket jelölik ki.

Rövid, éles hangok: A Lunda madarak gyakran adnak ki rövid, éles hangokat is. Ezek a hangok lehetnek figyelmeztetések vagy jelek, amelyekkel a közelgő veszélyre hívják fel a többi madár figyelmét.

Repülés közbeni hangok: Amikor a Lunda madarak repülnek vagy szállnak le a vízre, gyakran hallhatók rövid, éles hangok. Ezek a hangok segíthetnek a csoporttársaknak az együttmozgás koordinálásában és a vízre szállás közbeni irányításban.

Fontos megjegyezni, hogy a hangok jellege és használata változhat a Lunda madarak különböző viselkedési helyzetekben és környezetekben. Az észak-atlanti térségben fészkelő Lunda madarak hangjainak pontos jellemzői változhatnak az évszaktól, az életkoruktól és az egyéni különbségektől függően is.

A lunda (Fratercula arctica) hangja
A lunda (Fratercula arctica) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Stein Ø. Nilsen