A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja

A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja

A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja és jellemzői

A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja: A dolmányos varjú egy közönséges varjúfajta, amely Európában és Ázsia egyes területein megtalálható. Hangjai hasonlóak más varjúfajokhoz, de vannak néhány sajátos és jellegzetes hívó- és riasztóhangjai is. Ezek közé tartoznak:

Károgás: A dolmányos varjú károgása leginkább hasonlít más varjúfajok károgásához. Ez egy mély, rázós és hosszan tartó hang, amelyet gyakran a táplálékkutatás, kommunikáció vagy területvédelem során hallhatunk.

Zúgás vagy zümmögés: A fészkelési időszakban a dolmányos varjúk gyakran zúgó vagy zümmögő hangokat adnak ki, különösen a költőpárok közötti kommunikáció során.Zörgő hangok: A dolmányos varjak gyakran adnak ki zörgő hangokat, amelyeket a tollaik suhogtatásával vagy csörgetésével hoznak létre. Ezek a hangok is a kommunikáció részét képezik, és gyakran figyelmeztetésre vagy figyelemfelkeltésre használják őket.

Rövid csiripelés: A fiatal dolmányos varjak gyakran rövid, csiripelő hangokat adnak ki, különösen a fészkelési időszakban vagy az anyjukkal való kommunikáció során.

Imitáció: A dolmányos varjak képesek más madarak és hangok utánzására is. Ez az utánzás része lehet a kommunikációnak, vagy akár a táplálék megszerzésének stratégiája is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a hangok és viselkedés jellemzői változhatnak a dolmányos varjak különböző populációi és területei között. Ezek az állatok rendkívül intelligensek és alkalmazkodóképesek, így a hangok használatában és jelentésében is kis eltérések fordulhatnak elő.

A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja
A dolmányos varjú (Corvus cornix) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Johannes Worona