Üstökösréce (Netta rufina) – jellemzők és életmód

Üstökösréce (Netta rufina)

Az Üstökösréce (Netta rufina) leírása és taxonómiai besorolása

Az Üstökösréce (Netta rufina) a récefélék (Anatidae) családjába tartozó madárfajta. A fajtát először Carl Linnaeus írta le a 18. században. Taxonómiai besorolása a következőképpen néz ki:

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerincesek (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Libafélék (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Nem: Netta
 • Faj: Netta rufina

 Megjelenés, méret és színezet

Az Üstökösréce a közepes méretű récefajták közé tartozik. A hímek és a tojók között van különbség a megjelenésben.

 • Hím: A hím Üstökösréce hosszú és fehér nyakkal rendelkezik, mely a tojóknál is hosszabb. A hím teste nagyrészt barnás piros színű, míg a feje és nyaka vörös színű, kék szürke foltokkal. A hímeknek jellegzetes, domború homloklemeze van.
 • Tojó: A tojó Üstökösréce kisebb méretű és visszafogottabb színvilágú. A testük többnyire barna vagy szürkésbarna színű, a nyakuk és a fejük szürke árnyalatokban pompázik. A tojóknak nem jellemző a hímek homloklemezére hasonló domborúság a fejükön.

Mindkét nemnél megtalálható a fajtára jellemző, élénk vörös színű csőre. A fajta testtömege általában 800 és 1200 gramm között változik, és testhossza 50-80 centiméter lehet.

Üstökösréce (Netta rufina)
Üstökösréce (Netta rufina) Az Üstökösréce (Netta rufina) földrajzi elterjedése

Az Üstökösréce (Netta rufina) Európában és Ázsia számos területén megtalálható. Előfordulása nagy területet fed le, és elterjedése az alábbi régiókat foglalja magában:

 • Európa: Az Üstökösréce elterjedése kiterjed Európa különböző részeire. Megtalálható a kontinens déli és keleti területein, beleértve az Ibériai-félszigetet, a Balkánt, a Délkelet-Európát, Oroszország területeit, valamint Északi és Kelet-Közép-Európát.
 • Ázsia: Az Üstökösréce előfordulását Ázsiában is dokumentálták. Ez a faj Észak-Ázsia területein fordul elő, beleértve Kazahsztánt, Mongóliát, Kínát és Kelet-Szibériát.

Az Üstökösréce migrációs madár, ami azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban vonulásra indul. A faj részleges vonulást hajt végre, és a hideg évszakokban dél felé, melegebb vidékekre vándorol. A migrációs útvonalak és területek változhatnak a faj különböző populációi között.Az élőhelyi igények és előfordulási területek

Az Üstökösréce különböző élőhelyeken található meg, és igényei az alábbiak szerint alakulnak:

 • Tavak és mocsarak: Az Üstökösréce leginkább tavak, mocsarak, lagúnák és lassú folyóvizek közelében tartózkodik. Ezek a vizes élőhelyek ideálisak a fajta táplálékszerzéséhez és költéséhez.
 • Vegetációval gazdag területek: Az Üstökösréce előszeretettel tartózkodik olyan területeken, ahol gazdag a vízi növényzet és a sűrű növényzet. Ezek a területek kínálnak bőséges táplálékot és rejtekhelyeket a faj számára.
 • Meleg és mérsékelt éghajlat: Az Üstökösréce jól alkalmazkodik a melegebb és mérsékelt éghajlati viszonyokhoz. Az előfordulása jellemzően olyan területeken történik, ahol enyhe telek és meleg nyarak vannak.

Az Üstökösréce többnyire társaságban él, és gyakran megfigyelhető más récefajtákkal, kacsákkal és vízimadarakkal együtt. Az élőhelyi igények és az előfordulási területek változhatnak a faj különböző populációi és évszakok szerint.

Üstökösréce (Netta rufina)
Üstökösréce (Netta rufina)Az Üstökösréce (Netta rufina) táplálkozási szokásai

Az Üstökösréce (Netta rufina) vegetáriánus táplálkozású madárfaj, amely különböző táplálékforrásokból szerzi meg az energiát. Az alábbiakban részletezzük az Üstökösréce táplálkozási szokásait:

 • Vízinövények: Az Üstökösréce fő táplálékforrása a vízinövények, például a nád, a gyékény és a vízi levelű növények. A faj kifejezetten a víz alatti növényrészeket fogyasztja, például a gyökereket, gumókat és magokat.
 • Algák és vízi élőlények: Az Üstökösréce táplálékában fontos szerepet játszanak az algák és más vízi élőlények, mint például a kis rákok és rovarlárvák. Ezeket a táplálékforrásokat gyakran a víz felszínén vagy a víz alatt keresve fogyasztja el.
 • Szűrőrészek: Az Üstökösréce csőrén speciális szűrőrészek találhatók, amelyek segítenek a táplálék szűrésében. Így a madár képes a vízben lebegő apró táplálék részecskéket, algákat és rovarlárvákat leszűrni, miközben a vizet kiszűri. A fajta táplálékforrásai és táplálékhálózati szerepe

Az Üstökösréce fontos szerepet játszik a táplálékhálózatban és az ökoszisztémában. A fajta táplálkozási szokásai és táplálékforrásai révén két fontos szerepet tölt be:

 1. Növényevőként táplálékot nyújt: Az Üstökösréce fogyasztja a vízinövényeket és az algákat, amelyekkel táplálkozik. Ezzel segít fenntartani az egyensúlyt a vízi növényzet között és csökkenti a túlzott elburjánzást. Emellett a madár a vízi élőlényeket is fogyasztja, ezáltal szabályozza a vízi élővilág populációit.
 2. Táplálékot nyújt ragadozóknak: Az Üstökösréce táplálékforrást jelent a ragadozó madarak és állatok számára is. Amikor az Üstökösréce aktívan táplálkozik a víz felszínén vagy a part közelében, könnyű prédát jelent a ragadozóknak, akik a fajt vadászhatják.

Az Üstökösréce táplálékhálózati szerepe tehát fontos az ökoszisztémában, mivel segít a tápláléklánc működésében és az ökoszisztéma egyensúlyában.

Üstökösréce (Netta rufina)
Üstökösréce (Netta rufina) Az Üstökösréce (Netta rufina) költési időszaka és helyszínei

Az Üstökösréce (Netta rufina) költési időszaka általában a tavaszi és nyári hónapokra esik, amikor a faj elkezdi fészkelési tevékenységét. Az alábbiakban részletezzük az Üstökösréce költésével kapcsolatos információkat:

 • Időszak: Az Üstökösréce költési időszaka általában áprilistól júliusig vagy akár augusztusig tart, ahol az időjárási körülmények kedvezőek és elegendő táplálék áll rendelkezésre a költőpároknak.
 • Fészkelési helyszínek: Az Üstökösréce általában nedves élőhelyeken fészkel, közel a vízhez. Leggyakrabban a sűrű nádasok, mocsarak és lápos területek szolgálnak fészkelőhelyül. Az Üstökösréce épít fészket a növényi anyagokból, például nádból, gyérből és más vízinövényekből. A fészek alacsony szinten helyezkedik el a víz közelében, gyakran a nádasban vagy a vízi növényzetben rejtve.
 • Fészkelési társulások: Az Üstökösréce előszeretettel fészkel más récefajtákkal és vízimadarakkal együtt. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egymástól tanuljanak és a társaságban könnyebben megfigyeljék a ragadozók érkezését. Ezáltal a költőpárok közötti együttműködés és információcserék erősítik a faj túlélési esélyeit.
 • Többszörös költések: Az Üstökösréce egyéves korától képes fészkelésre, és több költést is végrehajthat egy szezonban, különösen ha az első költés sikertelen volt. Így növeli a fiókák számát és a populáció fenntartását.

Az Üstökösréce költési időszaka izgalmas időszak a faj életében, amikor a párok fészket építenek, tojást raknak és az utódokat nevelik. A megfelelő fészkelési helyek és társulások kritikusak a sikeres költés szempontjából.

Üstökösréce (Netta rufina)
Üstökösréce (Netta rufina) Az Üstökösréce (Netta rufina) veszélyeztetettsége és védelmi intézkedések

Az Üstökösréce (Netta rufina) veszélyeztetett fajnak számít bizonyos területeken, és számos fenyegetés éri a populációját és élőhelyeit. Az alábbiakban bemutatjuk az Üstökösréce veszélyeztetettségét és néhány védelmi intézkedést:

 • Élőhelyvesztés: Az Üstökösréce élőhelyei, mint például tavak, mocsarak és vizes területek, folyamatosan csökkennek az urbanizáció, az iparosodás és a mezőgazdasági terjeszkedés miatt. A vízi növényzet eltűnése és a vízminőség romlása is hatással van az élőhelyre, és ezzel együtt az Üstökösréce populációjára.
 • Intenzív mezőgazdaság: A vegyszerhasználat és az intenzív mezőgazdasági gyakorlatok szintén veszélyeztetik az Üstökösréce populációját. A vegyszerek bekerülhetnek a vízi rendszerekbe, és negatív hatást gyakorolhatnak a madarakra, valamint csökkenthetik a táplálékforrások mennyiségét és minőségét.
 • Vízszennyezés: Az ipari kibocsátások, szennyező anyagok és a vízi közlekedés okozta szennyezés komoly problémát jelent az Üstökösréce számára. A vízszennyezés károsíthatja az Üstökösréce táplálékforrásait és közvetlenül befolyásolhatja a madarak egészségét.
 • Zavarás és zavaró tényezők: Az emberi zavarás, például a vízi közlekedés, turizmus és a túlzottan közel lévő emberi tevékenységek is negatív hatást gyakorolhatnak az Üstökösréce költési sikerére és a faj nyugalmára.A védelmi intézkedések a következők lehetnek:

 • Természetvédelmi területek: Fontos lépés az Üstökösréce védelmében a természetvédelmi területek kijelölése és megőrzése. Ez biztosítja az élőhelyek megfelelő kezelését és védelmét a madarak számára.
 • Élőhelyrehabilitáció: Az élőhelyek rehabilitációja és helyreállítása, például a nádasok, mocsarak és tavak rekonstrukciója segíthet az Üstökösréce élőhelyeinek javításában és a populációk védelmében.
 • Környezeti szabályozás: A környezeti szabályozás és a vegyszerek használatának szigorítása segíthet csökkenteni a vízi szennyezést és védelmet nyújthat az Üstökösréce számára.
 • Tudatosság és oktatás: Az emberek és a közösségek oktatása, a tudatosság növelése az Üstökösréce fontosságáról és védelméről segíthet csökkenteni az emberi zavarás és a veszélyeztető tevékenységek hatását a madarakra.

Ezek az intézkedések hozzájárulhatnak az Üstökösréce populációjának védelméhez és az élőhelyek fenntartásához, amelyek létfontosságúak a faj túléléséhez és ökológiai szerepének betöltéséhez.

Üstökösréce (Netta rufina)
Üstökösréce (Netta rufina) Az Üstökösréce (Netta rufina) ökológiai szerepe

Az Üstökösréce (Netta rufina) fontos szerepet játszik az ökoszisztémában és hozzájárul a természetvédelemhez és a biodiverzitáshoz. Az alábbiakban bemutatjuk az Üstökösréce ökológiai szerepét:

 • Táplálékforrás: Az Üstökösréce növényi anyagokat, algákat és vízi élőlényeket fogyaszt, beleértve a rovarlárvákat és kisebb rákokat is. Ezáltal szabályozza a táplálékláncban résztvevő populációkat és hozzájárul a vízi ökoszisztéma egyensúlyához.
 • Magok terjesztése: Az Üstökösréce táplálkozása során magokat is elfogyaszt a vízinövényekből. Ezáltal segíti a vízinövények terjedését, hiszen a magokat a madarak ürülékével más területekre is eljuttatják.
 • Rezervátumokban és védett területeken él: Az Üstökösréce gyakran előfordul természetvédelmi területeken és rezervátumokban, ahol az élőhelyek védelme kiemelt szerepet kap. Az Üstökösréce jelenléte ezeken a területeken hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez és a védett területek ökológiai értékének növeléséhez.
 • Bioindikátor faj: Az Üstökösréce egyfajta bioindikátor faj, ami azt jelenti, hogy az élőhelyi változásokat és az ökológiai állapotot tükrözi. A faj jelenléte vagy hiánya, valamint viselkedése és reprodukciós sikeressége segíthet az élőhelyek egészségi állapotának és minőségének felmérésében.
 • Turizmus és oktatás: Az Üstökösréce vonzó madárfaj és különleges megjelenésű, ezért turisztikai vonzerőt jelent a természetkedvelők és madárfigyelők számára. Ezáltal a faj a turizmus és a természetvédelem gazdasági szempontból is fontos szerepet játszhat. Emellett az Üstökösréce oktatási célokra is felhasználható a környezeti tudatosság és a természetvédelem megismertetésében.

Az Üstökösréce tehát fontos ökológiai szerepet tölt be az élőhelyek fenntartásában, a tápláléklánc szabályozásában és a biodiverzitás megőrzésében. A faj védelme és élőhelyeinek megőrzése hozzájárul az ökoszisztémák egészségéhez és a természetvédelem sikeréhez.Madaraink