Kék fú (Porphyrio porphyrio) jellemzői és életmódja

kek - fu - porphyrio - porphyrio

A kék fú (Porphyrio porphyrio) rövid bemutatása

A kék fú (Porphyrio porphyrio) lenyűgöző színkavalkád, amely Afrika, Ázsia, Ausztrália és a Csendes-óceán szigeteinek mocsaraiban, nádasaiban, tavaiban és tengerparti vidékein tölti napjait. Ez a közepes méretű madár, 50-60 cm-es testhosszával és 80 cm-es szárnyfesztávolságával, élénk kék tollazatáról kapta a nevét. A kék árnyalatai élőhelytől és fényviszonyoktól függően változhatnak, de a fején és hasán fekete foltok, hátán pedig zöldes árnyalatok tarkítják a színpompát. Élénkpiros csőrét hosszú, karcsú, vöröses, sárgás lábak egészítik ki.

Mindenevőként a kék fú nem válogatós: növényeket, rovarokat, puhatestűeket, kisebb halakat és rákokat is fogyaszt. Gyakran járkál a vízben és a sáros parton, csőrével kotorászva keresve táplálékot, de növényi részeket is szedeget. Társas lény, akár 20-30 egyedet is számláló telepekben él, és hangos, aktív természetéről ismert. Jellegzetes hívogató hangja gyakran hallatszik a vizes élőhelyeken. Kiválóan úszik úszóhártyás lábaival, de fára is mászik.

A kék fú poligám faj, a hím ként több tojóval is párosodhatnak. Fészküket nádból és sásból építik a víz fölé, ahol a tojó 2-7 tojást rak. A szülők felváltva kotlanak 23-25 napig, míg a fiókák 60 napig szorulnak a gondozásukra, mire kirepülnek a fészekről.

Globálisan a kék fú nem fenyegetett faj, de Magyarországon fokozottan védett. Érdekességek közé tartozik, hogy a tyúkokkal és a darvakkal rokon, és egyes kultúrákban szent madárnak tartják.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) lenyűgöző megjelenésű és sokoldalú madár, amely élénkíti a vizes élőhelyeket. Jelenléte fontos szerepet játszik az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

Elterjedése és élőhelye

A kék fú (Porphyrio porphyrio) Afrika, Ázsia, Ausztrália és a Csendes-óceán szigetein őshonos, trópusi és szubtrópusi éghajlaton él. Kedveli a mocsarak, nádasok, tavak és tengerpartok partjait, ahol bőséges táplálékot és védelmet talál.

Afrika: A kék fú elterjedési területe Afrika nagy részén megtalálható, kivéve a Szahara sivatagát és a déli szubtrópusi területeket. Gyakori vendég Madagaszkár szigetén is.

Ázsia: Ázsiában a kék fú Dél-Kínától Délkelet-Ázsián át egészen Indiáig és Srí Lankáig fordul elő. A Fülöp-szigeteken és Indonéziában is élnek populációk.

Ausztrália: Ausztráliában a kék fú a keleti és északi partok mentén, valamint Új-Guineában és a Torres-szoros szigetein él.

Csendes-óceáni szigetek: A kék fú számos Csendes-óceáni szigeten is megtalálható, beleértve a Fidzsi-szigeteket, a Hawaii-szigeteket, a Samoan-szigeteket és Tahitit.

Élőhely típusok:

 • Mocsár: A kék fú kedveli a mocsaras területeket, ahol sűrű növényzetben rejtőzhet és táplálékot kereshet.
 • Nádas: A nádasok ideális élőhelyet biztosítanak a kék fú számára, ahol fészkelhet és táplálékot gyűjthet.
 • Tó: A kék fú gyakran látható tavak partján, ahol úszkál és táplálkozik.
 • Tengerpart: A tengerparti vidékeken a kék fú a sziklás partokat és a mangroveerdőket kedveli.

Fontos megjegyezni, hogy a kék fú elterjedése és élőhelyei az emberi tevékenységek, mint például a mezőgazdaság, az urbanizáció és a szennyezés hatására változhatnak.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) fontos szerepet játszik a vizes élőhelyek ökoszisztémájában. Táplálékozása során segít szabályozni a rovar- és növénypopulációkat, ugyanakkor zsákmányállatként is szerepel más ragadozók számára. A kék fú jelenléte a vizes élőhelyek egészségének és egyensúlyának indikátora.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

Megjelenése és jellemzői

A kék fú (Porphyrio porphyrio) nem csupán egy madár, hanem egy igazi ékszerdoboza a vizes élőhelyeknek. Élénk kék tollazatával, feltűnő piros csőrével és karcsú vörös lábaival lenyűgözi a szemlélőt.

Mérete közepes, 50-60 cm testhosszával és 80-100 cm szárnyfesztávolságával. Erős testalkatú, rövid nyakkal és lábakkal, súlya 520-1000 gramm között mozog.

A kék fú igazi büszkesége a tollazata. Élénk kék árnyalatai, melyek élőhelytől és fényviszonyoktól függően változhatnak, rabul ejtik a tekintetet. Fején és hasán fekete foltok tarkítják a kék tengerét, míg hátán zöldes árnyalatok is megfigyelhetők. Szárnyai sötétebb kékek, faroktöve pedig élénkpiros.

Hosszú, karcsú lábai vöröses színűek, úszóhártyával ellátva, melyek kiváló úszást és mászást tesznek lehetővé. Erős karmai a növényi részek fogásához és a fészeképítéshez is hasznosak.

Nagy, kerek szemei ​​vörös írisszel figyelnek, szemük körül piros bőrfoltok is láthatók. Élénkpiros csőrével kotorászik a vízben és a sáros talajban táplálékot keresve.

Hangja jellegzetes, magas hangú „ki-ki-ki” hívogató hangja gyakran hallatszik a párok és a csoportok kommunikációjában. Emellett riasztóhangot is adnak ki, ha veszélyt éreznek.

A kék fú nem csupán gyönyörű, de sokoldalú madár is. Mindenevő, így növényeket, rovarokat, puhatestűeket, kisebb halakat és rákokat is fogyaszt. Társas lény, akár 20-30 egyedet is számláló telepekben él, és hangos, aktív természetéről ismert.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) jelenléte fontos szerepet játszik a vizes élőhelyek ökoszisztémájában. Táplálékozása során segít szabályozni a rovar- és növénypopulációkat, ugyanakkor zsákmányállatként is szerepel más ragadozók számára. A kék fú jelenléte a vizes élőhelyek egészségének és egyensúlyának indikátora.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

Rendszertani besorolása

A kék fú (Porphyrio porphyrio) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj. A nemzetség egyetlen élő faja.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Darualakúak (Gruiformes)
 • Család: Guvatfélék (Rallidae)
 • Nem: Porphyrio
 • Faj: Kék fú (Porphyrio porphyrio)

Alfajok:

A kék fúnak 11 alfaja ismert, melyek elterjedése és egyes tulajdonságaik alapján különböznek egymástól:

 • Porphyrio porphyrio porphyrio – Európa
 • Porphyrio porphyrio madagascariensis – Madagaszkár
 • Porphyrio porphyrio poliocephalus – Délkelet-Ázsia
 • Porphyrio porphyrio melanotus – Ausztrália
 • Porphyrio porphyrio indicus – Indonézia
 • Porphyrio porphyrio pulverulentis – Fülöp-szigetek
 • Porphyrio porphyrio caspius – Közel-Kelet
 • Porphyrio porphyrio seistanicus – Közel-Kelet
 • Porphyrio porphyrio thomsoni – Új-Guinea
 • Porphyrio porphyrio nesiotes – Új-Zéland
 • Porphyrio porphyrio melanopterus – Tristan da Cunha

Evolucionális kapcsolatok:

A kék fú legközelebbi rokonai a guvatok (Rallidae) családjának más tagjai, mint például a vízityúkok, a vízirigók és a sárszárnyúak. A darualakúak rendjéhez tartozik, melynek tagjai közt találhatjuk a darvakat, a gólyákat és a trombitásdarvakat is.

Érdekességek:

 • A kék fú a tyúkokkal és a darvakkal is rokonságban áll.
 • Úszóhártyás lábaival kiválóan úszik.
 • Képes fákra is mászni.
 • Egyes kultúrákban szent madárnak tartják.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) lenyűgöző megjelenésű és sokoldalú madár, kiemelkedő szereplője a vizes élőhelyek madárvilágának. Rendszertani besorolása segít megérteni rokonsági kapcsolatait és evolúciós történetét, mely tovább mélyíti a megértésünket e különleges madárfajról.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

A kék fú (Porphyrio porphyrio) életmódja

A kék fú (Porphyrio porphyrio) nem csak gyönyörű tollazatú, de meglepően változatos életmódot folytató madár. Vessünk egy pillantást arra, hogyan tölti napjait a mocsarak, nádasok és tavak színes lakója!

Táplálkozás:

A kék fú mindenevő, így étrendje igen változatos. Szívesen fogyaszt növényeket, mint például leveleket, gyékény és nád hajtásokat, lucernát és füvet. De nem veti meg a rovarokat, puhatestűeket, kisebb halakat és rákokat sem. Éles csőrével kotorászik a vízben és a sáros talajban, felkutatva ínycsiklandó falatokat. Gyakran látni, ahogy a víz színén úszkál, növényi részeket szedegetve.

Társas viselkedés:

A kék fú nem magányos remete. Társas lény, akár 20-30 egyedet is számláló telepekben él. Ez a közösségi életmód előnyökkel jár számukra, hiszen így könnyebben észreveszik a ragadozókat, és hatékonyabban tudnak táplálékot keresni. A telepen belül zajos és aktív madarak, melyek jellegzetes hívogató hangjukkal kommunikálnak egymással.

Élőhely kihasználása:

A kék fú igazi vízi specialista. Úszóhártyás lábaival kiválóan úszik, így könnyedén mozog a víz felszínén. De nem csak a vízhez kötődik. Erős lábai és karmai segítségével ügyesen mozog a nádasokban és a sűrű növényzetben is, sőt, fákra is képes mászni. Ez a sokoldalúság lehetővé teszi számára, hogy a vizes élőhely különböző részeit kihasználja táplálékszerzésre és rejtőzködésre.

Ökoszisztémabeli szerepe:

A kék fú (Porphyrio porphyrio) fontos szereplője a vizes élőhelyek ökoszisztémájának. Táplálkozása során segít szabályozni a rovar- és növénypopulációkat, így fenntartja az ökológiai egyensúlyt. Ugyanakkor zsákmányállatként is szolgál más ragadozó madarak számára, mint például a sasok és a héják.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

A kék fú (Porphyrio porphyrio) védettsége

A kék fú (Porphyrio porphyrio) Magyarországon fokozottan védett fajnak minősül. Ez azt jelenti, hogy szigorú jogi védelem alatt áll, és tilos szándékosan megölni, zavarni, fészkét elpusztítani, tojásait vagy fiókáit elszedni. A védettség oka a faj ritkasága és sérülékenysége a hazai élőhelyeken.

Globálisan a kék fú nem fenyegetett faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája alapján. Ez azt jelenti, hogy a populációja stabil, és nem áll közvetlen veszélyben a kipusztulás. Azonban fontos megjegyezni, hogy a helyi populációk eltérő mértékű védelmet élvezhetnek, és egyes területeken veszélyeztetettek lehetnek.

A kék fú védelmének érdekében számos intézkedésre van szükség, többek között:

 • Élőhelyeinek megőrzése: A kék fú mocsarak, nádasok és tavak partjait kedveli. Ezeknek az élőhelyeknek a megőrzése és helyreállítása kulcsfontosságú a faj fennmaradásához.
 • Zavarás minimalizálása: A kék fú érzékeny a zavarásra, ezért fontos, hogy a fészkelőhelyeit ne zavarják a turisták, a vadászok és a horgászok.
 • Kutatómunka: További kutatásokra van szükség a kék fú magyarországi populációjának méretéről, elterjedéséről és ökológiai igényeiről.
 • Tudatosságnövelés: A lakosság tájékoztatása a kék fú fontosságáról és a védelmének módjairól elengedhetetlen a faj megőrzéséhez.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) lenyűgöző madár, amely gazdagítja a madárvilágot. Védelmével hozzájárulhatunk a biodiverzitás megőrzéséhez és az egészséges ökoszisztémák fenntartásához.

kek - fu - porphyrio - porphyrio

Magyarországi előfordulása

A kék fú (Porphyrio porphyrio) Magyarországon nagyon ritka kóborló faj. Mindössze egy alkalommal észlelték, 1967-ben a Velencei-tónál. Ez a ritkaság a faj védettségének egyik oka is, hiszen fokozottan védettnek minősül hazánkban.

A kék fú trópusi és szubtrópusi éghajlaton él, Afrika, Ázsia, Ausztrália és a Csendes-óceán szigetein őshonos. Kedveli a mocsarak, nádasok, tavak és tengerpartok partjait, ahol bőséges táplálékot és védelmet talál.

A Velencei-tó melletti észlelésen kívül nincsenek további dokumentált esetek a kék fú magyarországi előfordulásáról. Ez valószínűleg a faj számára nem megfelelő élőhelyviszonyoknak köszönhető. A klímaváltozás hatására azonban lehetséges, hogy a jövőben a kék fú elterjedési területe kiterjed Magyarországra is, és gyakrabban fogjuk megfigyelni.

Fontos megjegyezni, hogy a kék fú fogságban is tartható, így lehetséges, hogy a Velencei-tó melletti madár egy elszabadult egyed volt.

Ha kék fút lát Magyarországon, fontos, hogy azonnal jelentse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek (MME). Az MME a madárvédelemmel foglalkozó legfontosabb szervezet Magyarországon, és ők tudják a leghatékonyabban nyomon követni a kék fú magyarországi előfordulását.

A kék fú (Porphyrio porphyrio) lenyűgöző madár, amely színes foltot jelentene a magyar madárvilágban. Remélhetőleg a jövőben gyakrabban fogjuk megfigyelni hazánkban, de ehhez elengedhetetlen a megfelelő élőhelyek megőrzése és a faj védelmének biztosítása.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay