Kanadai lúd (Branta canadensis) jellemzői és életmódja

kanadai - lud - branta - canadensis

A kanadai lúd (Branta canadensis) rövid bemutatása

A kanadai lúd (Branta canadensis) Észak-Amerika tavai, folyói és mezőgazdasági területeinek ikonikus lakója. Jellegzetes fekete-fehér-barna tollazatával, büszke tartásával és jellegzetes trombitáló hangjával a vadon élő állatok kedvelt és felismerhető alakja.

A kanadai lúd 80-110 cm hosszú, szárnyfesztávolsága akár 1,8 méter is lehet. Tömege 3-7 kg között mozog, a tápláltságtól függően. Tollazata fekete-fehér-barna színkombinációjú, jellegzetes fehér „nyakörvvel”. A hímek nagyobbak és nehezebbek a tojóknál.

Vándorló faj, Észak-Amerika északi részéről délre vonul a tél beköszönte előtt. Táplálkozását tekintve növényevő, fűféléket, vízinövényeket, gabonaféléket és gyümölcsöket fogyaszt. Monogám faj, a párok élethosszig tartóak. A tojók 4-8 tojást raknak, a kotlási idő 25-28 nap. A fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz.

A kanadai ludakat betelepítették a világ más részeire is, így Európába és Ázsiába is. Egyes helyeken túlszaporodnak, és konfliktusba kerülnek az emberekkel. Fontos megőrizni a kanadai ludak természetes élőhelyeit és vándorlási útvonalait.

A kanadai lúd (Branta canadensis) lenyűgöző madárfaj, amelynek megismerése segít jobban megérteni a természetet és a vándorló madarak fenséges világát.

kanadai - lud - branta - canadensis

Elterjedése és élőhelye

A kanadai lúd (Branta canadensis) Észak-Amerikában őshonos, Kanada és az Egyesült Államok északi részén költ. A Nagy-tavak környékén hatalmas populációjuk él. A betelepítéseknek köszönhetően mára megtalálható Európa, Ázsia, Új-Zéland és Ausztrália egyes részein is.

Élőhely:

 • Tavak
 • Folyók
 • Mocsarak
 • Lagúnák
 • Mezőgazdasági területek
 • Parkok
 • Városi területek

A kanadai lúd (Branta canadensis) rendkívül alkalmazkodó faj, szinte bármilyen vízterületen megtalálható, ahol elegendő táplálékot és fészkelési lehetőséget talál. Kedveli a vízparti növényekkel benőtt területeket, ahol könnyen hozzáférhet a táplálékához. A mezőgazdasági területeken is gyakran táplálkozik, ahol gabonaféléket és gyümölcsöket fogyaszt.

kanadai - lud - branta - canadensis

A kanadai lúd (Branta canadensis) rendszertani besorolása

A kanadai lúd a madarak osztályába, azon belül a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. A Branta nemzetség tagja, melynek további fajai közé tartozik a fekete lúd, a hawaii lúd és az örvös lúd.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
 • Család: Récefélék (Anatidae)
 • Nemzetség: Branta
 • Faj: Kanadai lúd (Branta canadensis)

Alfajok:

A kanadai lúdnak 7 alfaja létezik, melyek méretben és tollazatukban mutatnak kisebb eltéréseket:

 • B. c. canadensis (Linnaeus, 1758) – Nominátalfaj
 • B. c. interior Todd, 1937
 • B. c. maxima Todd, 1937
 • B. c. moffitti Aldrich, 1937
 • B. c. parvipes (Cassin, 1852)
 • B. c. hutchinsii (Richardson, 1832)
 • B. c. fulva Delacour, 1951

A kanadai lúd a kis kanadai lúddal (Branta hutchinsii) állt egykoron alfaji kapcsolatban, de a modern kutatások alapján önálló fajnak minősül.

Hibridizáció:

A kanadai lúd (Branta canadensis) más lúdfajokkal is képes hibridizálódni, leggyakrabban a nyári lúddal (Anas platyrhynchos). A hibridek általában terméketlenek.

kanadai - lud - branta - canadensis

A kanadai lúd (Branta canadensis) életmódja

A kanadai lúd (Branta canadensis) életmódja lenyűgöző kombinációja a vándorlás, a szociális viselkedés, az intelligens táplálkozás és a dedikált szülői gondoskodás elemeiből. Vessünk egy pillantást életük különböző aspektusaira:

Vándorlás:

Északi fészkelés: A kanadai ludak Észak-Amerika északi területein, tavak és folyók közelében fészkelnek.

Délre tartás: A tél beköszönte előtt délre vonulnak, akár több ezer kilométert is megtéve. A vándorlás útvonalai lehetnek veleszületettek vagy tanultak az idősebb ludaktól.

Telelés: Délibb területeken telelnek, ahol enyhébb az éghajlat és bőséges a táplálékforrás.

Társas élet:

Csapatokban élnek: A kanadai ludak társas lények, nagy csapatokban élnek, amelyek akár több száz egyedet is számlálhatnak. Ez a csoportosulás biztonságot nyújt a ragadozók ellen, és segíti a táplálékkeresést.

Kommunikáció: A jellegzetes „honk” hangot használják a kommunikációra, különböző variációkkal, melyekkel kifejezik a rangsort, a veszélyt, vagy éppen a párzási szándékot.

Élettársi kapcsolat: Monogám fajok, általában egy életre szóló párt alkotnak. Tavasszal a fészkelőhelyre visszatérve közösen védik a territóriumot.

A Branta canadensis életmódja kiemelkedik a madárvilágból alkalmazkodóképességével, intelligenciájával és szociális viselkedésével.

kanadai - lud - branta - canadensis

A kanadai lúd (Branta canadensis) táplálkozása

A kanadai lúd (Branta canadensis) igazi opportunista a táplálkozás terén. Vegetáriánus étrendjét változatos növényi forrásokból fedezi, miközben alkalmazkodóképességének köszönhetően kihasználja a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Növényi különlegességek:

Fűfélék: A kanadai lúd étrendjének alapját a különböző fűfélék képezik. Szívesen legelésznek nyílt területeken, mezőgazdasági területeken és gyepeken.

Vízinövények: A vízparti életmód miatt a különféle vízinövények, algák és hínárfélék is fontos táplálékforrásnak számítanak. A dús vízi növényzetben lubickolva a fejüket ledugva keresik a ízletes falatokat.

Gabonafélék: Nem vetik meg a mezőgazdasági területeket, szívesen fogyasztanak gabonaféléket, mint például kukoricát, búzát vagy rizst. Ez időnként konfliktushoz vezethet a gazdákkal, akiknek terményeit károsítják.

Gyümölcsök: A változatosság kedvéért szívesen fogyasztanak különféle gyümölcsöket is, ha az útjukba kerül. Bogyós gyümölcsök, makk és egyéb elérhető gyümölcsök színesítik étrendjüket.

Intelligens táplálkozás:

A kanadai lúd nem csak sokoldalú, de intelligens módon is szerzi táplálékát. Eszközhasználatra is képesek:

Kavargatás a lábakkal: A sekély vízben lévő gyökerek kiásásához a lábukat használják kavaró eszközként, hogy a víz alatti növényi részeket elérhessék.

Csőrhasználat ásáshoz: A csőrük segítségével is képesek a földbe beágyazódott növényi részeket kiásni.

Évszakok befolyása:

A táplálkozás összetétele az évszakoktól függően is változhat. Tavasszal a friss hajtások és a vízparti növényzet kerül előtérbe, míg ősszel a betakarítás után hátrahagyott gabonafélék fogyasztása jellemző.

Táplálkozás és élőhely:

A kanadai ludak táplálkozási szokásai szorosan összefüggnek élőhelyükkel. A vízparti növényzet, a mezőgazdasági területek és a nyílt gyepek biztosítják számukra a változatos növényi táplálékforrásokat.

kanadai - lud - branta - canadensis

Fészkelése és szaporodása

A kanadai lúd (Branta canadensis) lenyűgöző madárfaj, melynek szaporodási stratégiája kiemelkedik a madárvilágból. Fészkelési és szaporodási szokásai a hűség, a gondoskodás és a hatékony együttműködés példáját mutatják.

Fészkelés:

A kanadai ludak tavasszal és nyár elején fészkelnek, a víz közelében, sűrű növényzetben, nádasban vagy szigeteken. A tojó építi a fészket növényekből, gallyakból és fűből, pehelytollakkal bélelve a belső teret. A fészek mérete a tojó méretétől függően változhat, de általában 30-60 cm átmérőjű.

Tojásrakás és kotlás:

A tojók általában 4-8 tojást raknak, melyek fehérek barna foltokkal. A kotlási idő 25-28 nap, melyben a tojó végzi a főszerepet, de a hím is részt vesz. A fiókák fészekhagyók, kikelésük után hamar elhagyják a fészket.

Fiókanevelés:

Mindkét szülő részt vesz a fiókák felnevelésében, védelmezésében és táplálásában. A fiókák a szüleiket utánozva tanulnak táplálkozni, úszni és repülni. 6-8 hetes korukban válnak önállóvá.

Érdekességek:

 • A kanadai ludak monogám fajok, általában egy életre szóló párt alkotnak.
 • A párok a tél folyamán is együtt maradnak, és tavasszal együtt térnek vissza a fészkelőhelyre.
 • Rendkívül hűségesek a fészkelőhelyükhöz, és évről évre ugyanazon a helyen fészkelnek.
 • A fiókák akár 3 éves korukig is a szüleikkel maradhatnak.

A kanadai lúd (Branta canadensis) fészkelési és szaporodási szokásai kiemelkedő példát mutatnak a madárvilágban a szülői gondoskodás, a hűség és a hatékony együttműködés terén.

kanadai - lud - branta - canadensis

Védettsége

A kanadai lúd (Branta canadensis) védettsége a világon változatos. Észak-Amerikában, ahol őshonos faj, védett állat, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján nem szerepel veszélyeztetett fajként. Európában betelepített fajnak számít, és egyes országokban invazív fajként kezelik, hasonlóan Magyarországhoz. Az elszaporodott példányok kárt tehetnek a mezőgazdaságban és a helyi élővilágban is. Ázsiába is betelepítették, hasonló védettségi státusszal, mint Európában.

Általánosságban elmondható, hogy a kanadai lúd védettsége elsősorban az adott régióban lévő populáció nagyságától és a helyi ökoszisztémára gyakorolt hatásától függ. Egyes európai országokban vadászható faj, vagy szigorú szabályozás mellett engedélyezik a populáció kontrollját. Más országokban védett állat, de a mezőgazdasági területeken okozott károk enyhítésére korlátozásokat vezethetnek be.

Fontos kiemelni, hogy a nemzetközi természetvédelmi egyezmények és szervezetek, mint például a Bern-i Egyezmény vagy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), szerepet játszanak a kanadai lúd védelmében és a populációk fenntartható kezelésében. Ezek a szervezetek elősegítik a tudományos kutatást, a faj megőrzésére irányuló nemzetközi együttműködést, és az egyes országok számára is ajánlásokat fogalmaznak meg a kanadai lúd kezelésére.

kanadai - lud - branta - canadensis

Érdekességek róla

A kanadai lúd (Branta canadensis) lenyűgöző madárfaj, számos lenyűgöző tulajdonsággal és érdekességgel. Hatalmas mérete és repülőképessége lenyűgöző: szárnyfesztávolsága akár 1,8 méter is lehet, és 3000 km-t is repülhet vándorlás során. Hűséges és monogám faj, a párok egy életre szólnak, a tél folyamán is együtt maradnak, tavasszal együtt térnek vissza a fészkelőhelyre.

Intelligens módon szerzi táplálékát, eszközhasználatra is képes: kavar a lábával a vízben a növények kiásásához, csőrét is használja ásáshoz. Kiváló úszó, sűrű tollazata és úszóhártyás lábai révén. Társas lény, nagy csapatokban él, hierarchiával, a domináns párok a legjobb fészkelőhelyeket foglalják el. Hangos és kifejező, jellegzetes trombitáló hangja messziről hallható. A hangadással kommunikál, figyelmezteti a csapatot a veszélyre, fenntartja a kapcsolatot a fiókákkal.

Fontos kulturális jelentősége van Észak-Amerikában, őslakos amerikai törzsek szent madárnak tartják, a hűség, bátorság, kitartás szimbóluma. A kanadai lúd fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, a vízinövények és gabonafélék fogyasztásával szabályozza a növényzetet. Populációja az utóbbi évtizedekben növekedett, de a mezőgazdasággal és a városi terjeszkedéssel való konfliktusok is fokozódtak. A kanadai lúd (Branta canadensis) megőrzése és a vele való békés együttélés fontos feladat a jövőben.

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay