Hamvas küllő (Picus canus) hangja

hamvas - kullo - picus - canus - hangja

Hamvas küllő (Picus canus) hangja és jellemzői

A hamvas küllő (Picus canus) hangja és jellegzetes dobálása a legismertebb, melyet csőre kopogtatásával fán vagy ágon készít. A dobpergésnek számos típusa létezik, melyek eltérő ritmusúak, hangerősségűek és funkcióval is bírnak. A rövid, gyors pergődobolás a territórium kijelölésére és fenntartására szolgál, míg a lassú, szakaszos pergődobolás valószínűleg kommunikációt jelez más küllőkkel, esetleg táplálékforrás jelzéseként. A hosszan tartó, kitartó dobolás főként a nászidőszakban jellemző, a hím udvarlása a tojónak.

A dobpergés mellett a hamvas küllő különféle kiáltásokat is hallat. Ezek a hangok általában rövidek, élesek és magas hangfekvésűek. A riasztó kiáltást ragadozó madár észlelésekor használja, míg az érintkezési kiáltás lágyabb hangú, és különböző szituációkban használatos, mint a fiókák hívogatása, vagy a fajtársak közötti kommunikáció.

A hamvas küllő repertoárjához tartoznak még a halkabb csivitelések, morogások és nyöszörgések is. Ezeknek a hangoknak a pontos jelentése kevésbé ismert, de valószínűleg a szociális interakciókban és a közvetlen közelben lévő egyedek közötti kommunikációban játszanak szerepet.

A hangok elemzése fontos szerepet játszik a hamvas küllő viselkedésének és ökológiájának megismerésében. A kutatók a hangfelvételek alapján tanulmányozhatják a madarak aktivitását, territóriumukat, a populációk dinamikáját és a különböző hangtípusok funkcióját. A hangfelismerés segíthet a hamvas küllő megóvásában is, a fajok elterjedtségének és állománynagyságának becslésében, valamint a zavaró tényezők és a veszélyforrások azonosításában.

A hamvas küllő (Picus canus) hangja lenyűgöző példája a madarak hangkommunikációjának bonyolultságára és sokféleségére. A hangok elemzése segít bepillantást nyerni ebbe a titokzatos erdőlakó életébe és hozzájárul a faj megóvásához.

hamvas - kullo - picus - canus - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Lars Edenius