Guvat (Rallus aquaticus) hangja

guvat - rallus - aquaticus - hangja

A guvat (Rallus aquaticus) hangja és jellemzői

A guvat (Rallus aquaticus) hangja: A guvat rejtőzködő életmódot folytató madár, emiatt a hangja a legfőbb jelzője a jelenlétének. Jellegzetes hangja könnyen felismerhető, és két fő típusba sorolható:

Revierkiáltás:

Hangos, visszhangzó kiáltás, melynek hossza 1-2 másodperc. Gyakran ismétlődik, akár percenként 2-3 alkalommal is. Hangzása leginkább egy malacvisításhoz, sikításhoz, vagy hosszú, heves csipogáshoz hasonlítható. A hangmagasság változó, de általában mélyebb, mint a vízityúk hangja. A revierkiáltás célja a terület kijelölése és más guvatok távoltartása. A hím guvatok hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, ekkor hallható a legtöbb revierkiáltásuk.

Kapcsolatfelvételi hang:

Gyorsabb, rövidebb hangok sorozata, melynek hossza 0,5-1 másodperc. Hangzása változatosabb, lehet csivitelő, kotyogó, vagy akár morgó is. Halkabb, mint a revierkiáltás, és nem ismétlődik olyan gyakran. A kapcsolatfelvételi hang célja a párkapcsolat fenntartása, a fiókák hívogatása és a zsákmány jelzése. A guvatok a nap folyamán is hallatnak kapcsolatfelvételi hangokat, de a leggyakoribbak a fészeképítés és a fiókanevelés idején.

További jellemzők:

A guvatok hangja a vízen és a levegőben is jól terjed. A növényzet sűrűsége és a víztükör magassága befolyásolhatja a hang terjedését.

A guvatok csőrének rezgetésével hozzák létre a hangokat. A hangszín és a hangerő a csőr méretétől és alakjától függően változhat.

A guvat hangja fontos szerepet játszik a faj szaporodásában és territórium védelmében. A hangok alapján a guvatok felismerik egymást, megkülönböztetik a riválisokat és a ragadozókat, és megtalálják a táplálékot.

guvat - rallus - aquaticus - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Carlos Bocos