Gulipán (Recurvirostra avosetta) jellemzői és életmódja

gulipan- recurvirostra- avosetta

Gulipán (Recurvirostra avosetta)

A gulipán (Recurvirostra avosetta) ez a fekete-fehér tollazatú madár igazi ékköve a magyarországi vizes élőhelyeknek. Jellegzetes, felfelé ívelő csőrével és hosszú, vékony lábaival ügyesen gázol a sekély vízben, vízirovarokra, rákokra és apró halakra vadászva.

Nem lehet összetéveszteni más madárral. Fekete-fehér tollazata messziről is jól látható és különleges eleganciát kölcsönöz neki. Hosszú, vékony csőre felfelé ível, ami ideális a vízben gázolva történő táplálékszerzéshez. Lábai hosszúak és vörösek, segítségükkel ügyesen egyensúlyoz a vízben és a puha iszapon. Méret: testhossz 42-45 cm, szárnyfesztávolság 77-80 cm, testtömeg 260-290 gramm.

Sekély vizű tavakon, holtágakon, sós tavakon és mesterséges vizes élőhelyeken találhatjuk meg. Táplálékát vízben gázolva keresi, csőrével szűrve a vizet és az iszapot. Vízirovarokkal, rákokkal, puhatestűekkel és apró halakkal táplálkozik.

Telepesen fészkel. A fészkét a vízparton, növényzetben építi. Fészekalja 3-4 tojásból áll. A tojásokon a szülők felváltva kotlanak. A fiókák 25-28 nap múlva repülnek ki.

Vándorló madár, a telet Afrikában tölti. Tavasz elején érkezik vissza Magyarországra, és ősszel vonul tovább Afrikába.

Magyarországon fokozottan védett faj. A fajra számos veszély leselkedik, mint a vízi élőhelyek pusztulása, a szennyezés és a zavarás. Fontos, hogy mindent megtegyünk a gulipán megóvása érdekében. Őrizzük meg a vizes élőhelyeket, ne szennyezzük a környezetet, és ne zavarjuk a madarakat a fészkelési időszakban.

A gulipán (Recurvirostra avosetta) kecses tánca a víz színén egyedülálló látvány, amit mindannyiunknak meg kell őriznünk a jövő generációk számára.

gulipan- recurvirostra- avosetta

Élőhelye és táplálkozása

A gulipán (Recurvirostra avosetta) sekély vizű tavakon, holtágakon, sós tavakon és mesterséges vizes élőhelyeken találhatjuk meg. Kedveli a nyílt vízfelületeket, a sűrű növényzettel benőtt partszakaszokat és a homokos vagy iszapos medreket.

Táplálékát vízben gázolva keresi, csőrével szűrve a vizet és az iszapot. Vízirovarokkal, rákokkal, puhatestűekkel és apró halakkal táplálkozik. Jellegzetes táplálkozási módja a „séta-szűrés”, melynek során a gulipán lassan gázol a vízben, csőrét a víz felszínén tartva. A csőr hegyén lévő szűrőlemezek segítségével kiszűri a vízből a planktonikus élőlényeket.

A gulipán (Recurvirostra avosetta) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyában. Táplálkozásával segít szabályozni a vízirovarok és más apró vízi élőlények populációját.

gulipan- recurvirostra- avosetta

Szaporodása és fészkelése

A gulipán (Recurvirostra avosetta) telepesen fészkel. A fészkét a vízparton, növényzetben építi. Fészekalja 3-4 tojásból áll. A tojásokon a szülők felváltva kotlanak 25-28 napig. A fiókák fészeklakók, 25-28 nap múlva repülnek ki.

Fészeképítés:

A gulipán a fészkét a vízparton, növényzetben építi. A fészek egy egyszerű mélyedés a földben, melyet növényi anyagokkal bélel ki. A fészek építésében mindkét szülő részt vesz.

Kotlás:

A tojásokon a szülők felváltva kotlanak 25-28 napig. A kotlási időszak alatt a gulipán nagyon agresszívan védi a fészkét és a fiókáit.

Fiókanevelés:

A fiókák fészeklakók, 25-28 nap múlva repülnek ki. A fiókákat mindkét szülő eteti. A fiókák rovarokkal, rákokkal és apró halakkal táplálkoznak.

gulipan- recurvirostra- avosetta

Vándorlás és vonulás

A gulipán (Recurvirostra avosetta) vándorló madár, a telet Afrikában tölti. Tavasz elején érkezik vissza Magyarországra, és ősszel vonul tovább Afrikába.

Vonulási útvonal:

A gulipán Magyarországról Afrika északi részére vonul. A vonulási útvonal pontosan nem ismert, de valószínűleg a Földközi-tenger keleti medencéjén és a Szaharán keresztül vezet.

Vonulási időszak:

A gulipán tavasz elején, március-áprilisban érkezik vissza Magyarországra. Ősszel, szeptember-októberben vonul tovább Afrikába.

Vonulás oka:

A gulipán a téli hideg elől vonul Afrikába. Afrikában a gulipán a melegebb éghajlaton és a bőségesebb táplálékon tölti a telet.

gulipan- recurvirostra- avosetta

A gulipán (Recurvirostra avosetta) védelme

Sajnos a gulipán (Recurvirostra avosetta) számos veszéllyel szembesül, melyek közül a legjelentősebbek:

A vízi élőhelyek pusztulása: A vizes élőhelyek lecsapolása, beépítése és szennyezése súlyos veszélyt jelent a gulipán számára.

A szennyezés: A mezőgazdasági vegyszerek, a kommunális szennyvíz és az ipari szennyeződések mind károsíthatják a gulipán élőhelyét és táplálékát.

A zavarás: A vízparton történő rekreációs tevékenységek, a vízi sportok és a kutyasétáltatás zavarhatja a gulipánt a fészkelési időszakban.

A ragadozók: A rókák, a menyétfélék és a varjak jelentős veszélyt jelentenek a gulipán tojásaira és fiókáira.

A vadászat: A gulipánra Afrikában illegálisan vadásznak.

A gulipán (Recurvirostra avosetta) védelme érdekében számos intézkedést kell tenni:

Meg kell őrizni a vízi élőhelyeket: Fontos, hogy megvédjük a vizes élőhelyeket a pusztulástól és a szennyezéstől.

Csökkenteni kell a szennyezést: A mezőgazdasági vegyszerek használatának csökkentése, a szennyvíztisztítás javítása és az ipari szennyezés szigorúbb szabályozása szükséges.

Tájékoztatni kell a lakosságot: Fontos, hogy a lakosság megismerje a gulipán védelmének fontosságát, és tudatosan viselkedjen a vízparton.

Védeni kell a fészkelőhelyeket: A fészkelőhelyeket táblákkal kell jelölni, és a fészkelési időszakban tilos a zavarás.

Fellépni kell az illegális vadászat ellen: Afrikában szigorúbb ellenőrzésekre van szükség az illegális vadászat megfékezése érdekében.

A gulipán (Recurvirostra avosetta) védelme közös felelősségünk. Mindannyiunknak meg kell tennünk a tőlünk telhetőt, hogy ez a gyönyörű madár megmaradjon a jövő generációk számára.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay