Énekes hattyú (Cygnus cygnus) hangja

enekes - hattyu - cygnus - cygnus - hangja

Az énekes hattyú (Cygnus cygnus) hangja és jellemzői

Az énekes hattyú (Cygnus cygnus) hangja az egyik legjellegzetesebb madárhang Európában és Ázsiában. Jellegzetes trombitaszója messziről hallható, és gyakran társítják a vízpartok hangulatához.

Hangzása mély, trombitaszerű, erőteljes, rezonáns, dallamos és változatos. Különböző hangtípusokat használ, mint a trombitálás (hosszú, mély hang territórium kijelölésére és udvarlásra), a sípolás (rövidebb, magasabb hang kommunikációra és riasztásra), a horkantás (agresszív hang fenyegetésre) és a morgás (halk, morgó hang elégedetlenség kifejezésére).

A hangokat a légzsákok rezgetésével hozza létre, amelyek a madár mellkasában és nyakában találhatók. A hangokat a légzsákokba pumpált levegő mennyisége és a légzsákok izomzatának kontrollja befolyásolja.

Mindkét nem képes énekelni, de a hímek hangja erősebb és dallamosabb, mint a tojóké. A tojók hangja inkább sípoló, morgó hangokra korlátozódik.

Az énekes hattyú hangjának funkciói

A hangnak számos funkciója van, beleértve a kommunikációt, az érzelmek kifejezését és a társas kötelékek erősítését.

Kommunikáció:

A hang a hattyúk legfőbb kommunikációs eszköze. A hímek hangos trombitálással és sípolással hívják fel magukra a tojók figyelmét a párválasztás során. A tojók hangjukkal jelzik a hímnek, ha fogékonyak a párosodásra. A hangot a territórium kijelölésére is használják, a hímek trombitálással figyelmeztetik a riválisokat, hogy az adott terület az övék. A szülők hangjukkal kommunikálnak a fiókákkal, figyelmeztetik őket a veszélyre, és hívják őket a táplálkozásra. A riasztó hangokat a ragadozók észlelésekor adják ki.

Érzelmek kifejezése:

A hangon keresztül a hattyúk agressziójukat, félelmüket, izgalmukat és társas kötődésüket is kifejezik. A horkantás és morgás az agresszió jele, míg a sípolás a félelem hangja. A trombitálás izgalmat jelez, például etetéskor vagy a párválasztás során. A hangok fontos szerepet játszanak a párkapcsolatok fenntartásában és a fiókák nevelésében.

Társas kötelékek:

A hangok erősítik a társas kötelékeket a hattyúk között. A párok gyakran trombitálnak egymásnak, és a fiókák hangjukkal tartják a kapcsolatot a szüleikkel. A hangok segítenek a hattyúknak megkülönböztetni a családtagjaikat az idegenektől.

enekes - hattyu - cygnus - cygnus - hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Lars Mogensen