Csonttollú (Bombycilla garrulus) hangja

csonttollu - bombycilla - garrulus - hangja

A csonttollú (Bombycilla garrulus) hangja és jellemzői

A csonttollú (Bombycilla garrulus) hangja: A csonttollú egy északi elterjedésű madárfaj, amely az északi féltekén él, és a hideg éghajlatokon, főként az erdős területeken található meg. Ez a faj nem énekesmadár, tehát nincs kifejezett énekhangja, mint például a rigóknak vagy a cinegéknek.

A csonttollú inkább csoportokban élő madár, és híres a rikító rózsaszín, narancssárga és sárga tollazatáról. Különleges megjelenésével és vonzó színeivel kiemelkedik a téli tájban. Amikor táplálékot keresnek, gyakran mozgás közben ciripelő, csipogó hangokat adnak ki. De ezek inkább hangulatjelzők és kommunikációs eszközök, nem pedig éneklés.

Élelemkeresés közbeni hangok: Amikor a csonttollúk táplálékot keresnek, gyakran hallhatók rikító, karcos hangok, melyek hasonlítanak a cseperedő madárfiókák hangjához. Ezek a hangok általában a csoportokban való mozgás során hallhatók.

Repülés közbeni rikítás: Amikor a csonttollúk repülnek, különféle rikító és csipogó hangokat adnak ki, amelyek segíthetnek a csoport tagjainak kapcsolatban maradni egymással.

Csapatkoholás közbeni hangok: A csonttollúk társas lények, és a csoportjukkal való kommunikáció során különböző hangokat alkalmaznak. Ezek a hangok segíthetnek az egyes madaraknak azonosítani egymást, valamint a csoporttársaikkal való kapcsolattartásban.

Zizegő, rezonáns hangok: A csonttollúk képesek olyan zizegő, mély hangokat kiadni, amelyekkel jelzik területük határait és más csonttollúkat figyelmeztetnek, hogy a területen belül tartózkodjanak. Ezek a hangok olykor hasonlóak lehetnek egy „zééé” vagy „zrrr” hanghoz.

Csoportos kiáltások: Ha egy csapat csonttollú észleli egy másik csoport jelenlétét a területén, csoportosan kiáltanak, hogy elrettentsék a másik csoportot és megmutassák a saját erőfölényüket.

Territoriális repülés közbeni hangok: A csonttollúk territóriumuk felett repülve is jelezhetik a területi igényüket. Ekkor a repülés közben különböző rikító, fenyegető hangokat hallatnak.

Bár a csonttollúk éneklése nem olyan gazdag és változatos, mint néhány más énekesmadáré, hangjaik mégis fontos szerepet játszanak a társadalmi kapcsolatokban és a csoporton belüli kommunikációban.

csonttollu - bombycilla - garrulus - hangja

 



Madaraink



Képek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Mark mosolyog