Citromsármány (Emberiza citrinella) hangja

citromsarmany - emberiza - citrinella

A citromsármány (Emberiza citrinella) hangja és jellemzői

A citromsármány (Emberiza citrinella) hangja és énekstílusa változatos és dinamikus. A hímek tavaszi időszakban, általában március és június között, válnak kiemelkedően énekesekké. Az ének részben arra szolgál, hogy a hímek kijelentsék jelenlétüket, és hirdessék területüket a párzási szezon alatt. Az ének a hímek közötti rivalizálást és a tojók vonzását szolgálja.

A citromsármány énekét leírva figyelembe kell venni, hogy az egyes madarak változatosan interpretálhatják és variálhatják az énekelemeket. Általában az ének tartalmazza a következőket:

Rövid csipogások: Ezek a rövid, éles hangok gyakran hasonlítanak a csiripeléshez. A madarak ezeket a hangokat használhatják a másik madár figyelmének felhívására vagy a területük kijelölésére.

Trillák: A trillák hosszabb, dallamosabb hangok, amelyeket a hímek gyakran használnak, hogy bemutassák az énekük sokoldalúságát. Ezek a trillák gyakran az éneklés közepén jelennek meg, és számos variációja létezhet.

Szaggatott dallamok: Az ének gyakran tartalmazhat szaggatott, változatos dallamokat. Ezek a hangok segíthetnek a hímeknek megmutatni az énekük gazdagságát és az egyedülálló stílusukat.

Hívások: A hívások általában rövidebb és egyszerűbb hangok, amelyeket a madarak kommunikációra használnak. Ezek a hangok lehetnek figyelmeztetők vagy párzási szándékot kifejezők.

Az éneklés és hívogatások mellett a citromsármányok a testtartásukkal is kifejezik szándékaikat. A párzási időszakban a hímek különféle gesztusokat és mozdulatokat is alkalmaznak a tojók vonzására.

Minden egyes citromsármány egyedi stílust alakíthat ki, és a helyi populációk között is kisebb eltérések lehetnek az énekstílusban. Az éneklés és hangok fontos szerepet játszanak a faj fennmaradásában, segítve a párzási és territoriális viselkedést.

citromsarmany - emberiza - citrinella

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Maarten Sluijter