Cigánycsuk (Saxicola rubicola) hangja

ciganycsuk - saxicola - rubicola - hangja

Cigánycsuk (Saxicola rubicola) hangja és jellemzői

A cigánycsuk (Saxicola rubicola) hangja: Ez a kismadár  Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában él. A hím és a tojó hasonló megjelenésű, de a hímek általában élénkebb színekkel rendelkeznek. A következőkben a hangjának jellemzőit ismertetem.

A cigánycsuk énekét gyakran a kőfalakon vagy magas helyeken hallhatjuk, ahonnan figyeli területét. Az énekük a tavaszi párzási időszakban válik különösen hangsúlyossá. A hangjuk jellemzően rövid, halk csipogásokból és siránkozó füttyökből áll, melyeket a fiatalok gyakran utánoznak. Az ének általában egyszerű, de változatos, és a területvédő szándékot is kifejezheti.

A hím cigánycsukok éneke általában az egyes madarak közötti territórium határok meghatározására és a párzási időszakban a tojóvonzására szolgál. Az énekük része lehet a párzási rituálénak is, és segíthet a másik nem felkeltésében és vonzásában. A hangok hangszínétől és ritmusától függően a hímek megmutathatják dominanciájukat és egészségi állapotukat is.

Fontos megjegyezni, hogy a cigánycsuk énekének jellemzői egyed függőek lehetnek, és a környezeti tényezőktől, például az éghajlattól és az élőhelytől is függenek. Az ének különböző elemei a fajra és az egyedek közötti különbségeket is tükrözhetik.

Összességében a cigánycsuk (Saxicola rubicola) hangja és éneke egy különleges és jól felismerhető hangzásvilágot teremt, amely része a madarak életének, különösen a párzási időszakban, amikor a területvédő és párzási szerepek fontosak a faj számára.

ciganycsuk - saxicola - rubicola - hangja

Az év madara 2021

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jorge Leitão